Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Tumormarkerek

Miért fontos a laborvizsgálat?

A laborvizsgálatok segíthetnek a jelentkező panaszok hátterében álló betegségek feltárásában, vagy adott esetben ezek kizárásában.

Fontos azonban kiemelnünk, hogy egy laboratóriumi vizsgálat eredménye önmagában nem jelent diagnózist, csak a kapott eredményeket tartalmazza a lelet. A diagnózist, terápiát illetve kezelési javaslatot – a laborvizsgálatokat elrendelő – szakorvosától vagy kezelőáorvostól kap.

Minden laborvizsgálati eredménnyel keresse fel kezelőorvosát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Tumortípusok és markereik

Tumormarker Teljes név Onkológiai terület
AFP Alfa-foetoprotein Máj- és csírasejtes tumorok
CA 125 Cancer antigén 125 Petefészek tumor
CA 19-9 Cancer antigén 19-9 Hasnyálmirigy tumor
CA 15-3 Cancer antigén 15-3 Emlőrák esetén
CEA Carcinoembrionális antigén Emésztőszervi tumorok
PSA Prosztataspecifikus antigén Prosztatarák
PSA free Prosztataspecifikus antigén Prosztatarák
Septin 9 Septin 9 Vastagbélrák
S-100 S-100 Melanoma
Bone trap 5B Bone trap 5B Csontdaganat, csontmetastasis
Cyfra-21 Cyfra-21 Nem kissejtes tüdőrák
TPA Thissue polipeptid antigén Lehetséges tumormarker: emlő, tüdő, húgyhólyag és ovárium dagantnál


Tumormarkerek

A tumormarkereket a daganat sejtek termelik. A laboratórium ezeket az anyagokat testváladékokból: vérből, vizeletből, liquorból, székletből tudja kimutatni. A vizsgálatoknak akkor van értelme, ha olyan panaszok vagy tünetek vannak, amelyek felvetik a daganat lehetőségét. Ha a daganat terápiája előtt történik a tumormarker vizsgálat, akkor a paraméter követése alkalmas a terápia hatékonyságának monitorozására illetve a daganat kiújulásának jelzésére.

A vizsgálat negatív eredménye (a tumor marker koncentrációja a normál tartományban van) nem jelent biztosan daganatmentes állapotot, minthogy a pozitív eredmény sem jelent feltétlenül daganatos betegséget. Pozitív esetben csak további vizsgálatokkal dönthető el, hogy van-e valóban daganatos elváltozás. Többek közt az egyik leggyakoribb daganattípus, a vastagbélrák szűrése is lehetséges laborvizsgálattal vérből és székletmintából is.

Felhívjuk figyelmét, hogy az elvégzett vizsgálatok nem adnak diagnózist, az eredmények kiértékelése, a diagnózis felállítása az Ön kezelőorvosának feladata.

Tumormarkerek

Septin 9 + panel – ColonAIQ (Vastagbél tumor szűrés molekuláris teszttel)

A ColonAIQ egy vérből végzett molekuláris teszt, mely több gén elváltozását vizsgálja. A kolorektális rákkal kapcsolatba hozható négy gén öt régiójának biokémiai módosulását, azaz metilációját vizsgálja vérmintából kivont, szabad DNS-en.

Ma már ismerjük azon génrégiókat, amelyek elemzésével a kolorektális rák rendkívül nagy érzékenységgel kiszűrhető: ráadásul egy egyszerű vérvétel segítségével.

Ez a teszt a SEPT9 gén két régióját, illetve a BCAT1, az IKZF1 és a VAV3 géneket vizsgálja, abnormális metilációs mintázatot keresve rajtuk. Ezek alapján nagy hatásfokkal azonosítja a rosszindulatú elváltozást és a vizsgálat értékei alapján becsüli megjelenésének kockázatát.

Elérhető vizsgálatok

Tumormarkerek - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link