Az általános fül-orr-gégészeti szakvizsgálat során a fül, az orr- és melléküregek, a szájüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek valamint a nyaki régió vizsgálatával foglalkozunk, a fül-orr-gégész szakrendelésen ezeknek a területeknek az ellenőrzésére kerül sor.

A fül-orr-gégészet elsősorban a következőkkel foglalkozik: általános fül-orr-gégészeti vizsgálat (flexibilis és merev endoszkópia), allergológiai vizsgálat, hallásvizsgálat, fülzúgás kivizsgálása szédülésdiagnosztika, otoneurológia, horkolás, éjszakai légzéskimaradás – apnoé – kivizsgálása. A fül-orr-gégészeti rákszűrés kiemelten ajánlott dohányosok, rendszeresen alkoholt fogyasztók körében!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A fül, az orr, valamint a gége felépítése és funkciója

Fül anatómiája - Medicover Magánkórház
Fül anatómiája - Medicover Magánkórház

A külső -, középső -, valamint belső fülből álló fül a hallás és az egyensúlyozás érzékszerve. A külső fül része a fülkagyló, a külső hallójárat valamint a fülcimpa. A külső fül végén a dobhártya található. A középfülben a hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) adják tovább a csigának a levegő rezgéseit. A folyadékkal teli csigában található Corti-féle szervben a rezgések ingerületté alakulnak át. Az agy hallóközpontjába az idegi jeleket innen a hallóideg közvetíti tovább.

A működés szempontjából megkülönböztetünk egymástól hangvezető és hangfelfogó rendszert. A fülkagyló, a hallójárat, a dobhártya, a hallócsontok és a labyrinthfolyadékok a hangvezető rendszerhez, míg a Corti-szerv ingerfelvevő szőrsejtjeitől az agykéregig tartó szakasz a hangfelfogó apparátushoz tartozik.

Az emberi hallás folyamata során a külső -, valamint a középfül veszi föl és vezeti a hangokat, melyeket a belső fül neurális jelekké alakít át, amit a hallóideg vezet tovább. Ezt követően megkezdődik az előfeldolgozás és a szűrés, melyet az észlelés követ.

Az emberi fül számára még halláskárosodás nélkül befogadható  hangerősség tartománya 30 és 80 decibel között van. A 120 decibelnél erősebb hang maradandó halláskárosodáshoz, illetve süketséghez vezethet.

Az orr, mely a légzést segíti elő, a felső légutak első szakaszát alkotja. Az orrüreg a csontos orrsövénnyel két, szimmetrikus részre osztott nyálkahártyával bélelt üreg az orr mögött, mely a koponyacsontokban folytatódik a szomszédos melléküregek révén.

Az orr vázát csont, porc, illetve kötőszövet alkotja, melyet kívülről bőr fed, belülről nyálkahártya bélel. Az orrhát az orrcsúcsban ér véget. Az előrefelé nyíló orrnyílásokat az orrsövény alsó része választja el egymástól. Az orr porcai határozzák meg az orr alakját. Az orrüreg csontos vázát több csont alkotja.

Orr anatómiája - Medicover Magánkórház
Orr anatómiája - Medicover Magánkórház
Gége anatómiája - Medicover Magánkórház
Gége anatómiája - Medicover Magánkórház

A gége a garat alsó része előtt, az alsó légutak kezdetén helyezkedik el. Funkciója szerint azért felel, hogy a táplálék és a nyál ne kerüljenek az alsó légutakba. Lehetővé teszi a nyelés és a légvétel együttműködését. A hangképzésben és a mély légutak védelmében egyaránt fontos szerepet játszik.

A gége vázát a pajzsporc, gyűrűporc, a kannaporcok, illetve a gégefedő és a rugalmas járulékos porcok és szalagok képezik. A gége porcai között feszülnek a gége izmok, szalagok, valamint a membránok, melyek a gégeporcok funkcionális szempontból elengedhetetlen mozgásait segítik elő. A gégeizmok a hangrést nyitják és zárják, valamint a hangszalagokat feszítik.

Milyen panaszokkal forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz?

  • heveny, illetve idült gyulladások az orr, garat és gége területén
  • nyelési zavarok
  • hangképzési problémák
  • allergiás panaszok, tüsszögés
  • tartós köhögés
  • torok – és orrmandulával összefüggő panaszok
  • hosszabb ideje fennálló orrdugulás, orrváladékozás
  • horkolás
  • fej-nyaki daganatok
Fül-orr-gégészet

fül-orr-gégészeti műtét és a fekvőbeteg-ellátás körébe tartozik a halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés bizonyos eseteiben alkalmazandó infúziós kezelés és a súlyos gyulladásos betegségek intravénás kezelése is.

Amennyiben a vizsgálat közben valami eltérést, elváltozást észlelünk, akkor annak a kezelését is elvégezzük (cerumen eltávolítás, aphta ecsetelése stb.), emellett légúti allergia gyanúja esetén Prick-teszt elvégzésére is lehetőség van.

Fül-orr-gégészeti műtéti beavatkozások a Medicover Magánkórházban

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link