Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Szemészeti kisműtétek

Szemészeti beavatkozásaink között szerepel az árpa, az atheroma, a fibroma és minden jellegű elváltozások kimetszése, kúszóhártya eltávolítás, az alsó szemhéj befordulásának illetve kifordulásának kezelése.

Milyen panaszokkal forduljunk szemészhez?

Abban az esetben, ha szemgolyó fájdalmat érez, szeme begyullad vagy bevörösödik, környékén duzzanatot fedez fel, könnyezik, vagy szeme a fényre kifejezetten érzékennyé válik, mindenképpen ajánlott szemész szakorvos felkeresése.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Látásromlás, homályos látás esetén foglaljon időpontot professzionális ZEISS látásvizsgálatunkra a Medicover Optika üzleteiben!

Az alábbi szemészeti műtéteket helyi érzéstelenítésben végezzük kórházunkban.

Árpa eltávolítás

Az árpa a szem környékén található mirigyek gyulladása. A szemhéj belső felületén lévő mirigyek gyulladása a belső árpa (Hordeolum internum), a szemhéj külső felületén található mirigyek gyulladása pedig az úgynevezett külső árpa (Hordeolum externum). A külső árpa általában piros, fájdalmas duzzanatként jelenik meg a szemhéj szélén. A belső árpa ezzel szemben nem feltétlenül okoz látható csomót. Az árpa kialakulásában jelentős szerepet játszhat a legyengült immunrendszer (érzékenység a fertőzésekre), a huzat, a poros levegő, vagy a szennyezett környezet, valamint az olyan rossz szokások, mint a szem rendszeres dörzsölése. Amennyiben gyógyszeres kezeléssel nem gyógyul, műtéti megnyitást végzünk.

Árpa eltávolítás

Az árpa eltávolítása olyan szemészeti kisműtét, amely a szemhéj belső oldalán, a kötőhártya felől történik. A kiürülni nem tudó gennyes faggyúváladékot eltávolítjuk, és az esetek többségében létrejött gyulladásos sarjszövetet is kimetsszük. Az árpa eltávolítás végén nincs szükség a seb bevarrására. A beavatkozás után nyomókötést helyezünk a szemre.

Atheroma eltávolítás

Az atheroma, azaz faggyúmirigy vagy kásadaganat, közvetlenül a bőr alatt található tömött tokos, jóindulatú elváltozás. Kialakulását a faggyúmirigyek kivezetőcsövének elzáródása okozza. Nem csak esztétikai problémát okozhat, de be is fertőződhet, aminek következtében tályogok, majd tartósan váladékozó sebek alakulhatnak ki. Eltávolítása szemészeti kisműtét keretein belül történik. A műtét alkalmával a bőrön ejtett seben keresztül a kásás csomót maradéktalanul eltávolítjuk. Ezután a sebet plasztikai varrattal zárjuk. Végül fedőkötést helyezünk a sebre, amelyet szükség esetén vérzéscsillapító nyomókötéssel egészítünk ki.

Ciszta eltávolítás

A szem ciszta vékony tokkal rendelkező, jóindulatú, vízzel teli hólyag, amely a kötőhártyán fordulhat elő. A cisztának fala, ürege és bennéke is van, ezért eltávolítása tokkal együtt történik a kiújulás megelőzésének érdekében.

Fibróma eltávolítás

A fibróma kötőszöveti sejtekből álló szöveti burjánzás, mely jóindulatú. Egészségügyi problémákat nem okoz, de előfordulhat hogy elhelyezkedéséből adódóan irritációnak van kitéve, vagy  esztétikailag zavaró. Eltávolítása sebészi kimetszéssel történik.

Kúszóhártya eltávolítás

A kúszóhártya, vagy kúszóhályog a szaruhártyára ráhúzódó kötőhártya. Az orr felőli régióban fordul elő leggyakrabban és általában kétoldali. Fejből, testből és nyakból áll. Nem ritkán maga az elváltozás és környezete is fokozottan érágassá, vörössé válik. Ekkor még csak esztétikai panaszt okoz. Előrehaladott esetben a szaruhártya centrumát is eléri, ekkor látásromlást okoz. Eltávolítása műtéti. A szemészeti kisműtétek keretein belül végzett beavatkozás során a kóros kötőhártyát leválasztjuk a szaruhártyáról.

Kúszóhártya eltávolítás

A felső szemhéj bőrének lazasága (blepharochalasis)

A felső szemhéj bőrének olyan mértékű csüngése, amely a szemhéj nyitását nem vagy alig befolyásolja. Általában mindkét oldalon előfordul. A látást nem befolyásolja. A műtéti beavatkozás esztétikai célú. Általában akkor javasoljuk a műtétet, amikor a bőr a pillasoron támaszkodik.

Az alsó szemhéj befordulásának (entropium) kezelése

Az alsó szemhéj egészének befordulása, amely a pillasornak a szemfelszínnel való érintkezését okozza. A szűnni nem akaró irritációs panaszok, sok esetben pedig a szaruhártya kisebesedése miatt súlyos szemhéjállási rendellenességről beszélhetünk. Egy, illetve mindkét oldalon megjelenhet. A szemhéj befordulásának helyreállítása minden esetben műtéti, amely az esztétikai célon felül a szemgolyó épségének megőrzését, illetve regenerációját jelenti. A kóros szemhéjállás oka a mozgatóizmok túlburjánzása, ezáltal túlműködése. A műtét alkalmával a szemhéj szélével párhuzamos sebet metszünk az alsó szemhéj bőrén, és a kóros, megnagyobbodott izomzatot eltávolítjuk.

Az alsó szemhéj befordulásának (entropium) kezelése

Az alsó szemhéj kifordulása (ektropium)

Az alsó szemhéj egy- vagy kétoldali kifordulása. Leggyakrabban a korral járó kötőszöveti lazulások eredményeként jelentkezik. A szemhéj inas lemezének meggyengülése okozza. A kóros szemhéjállás következtében a szem kötőhártyája a külvilággal érintkezve folyamatos veszélynek van kitéve, ezért a betegség megszüntetése a szem megóvása miatt is javasolt az esztétikai célon felül. A szemhéjállási rendellenesség helyreállítása minden esetben sebészi.

Az alsó szemhéj kifordulása (ektropium)

Xanthelasma

A Xanthelasma a felső és az alsó szemhéjon található, az esetek többségében szimmetrikusan jelentkező, sárgás színű, enyhén kiemelkedő, bársonyos tapintású koleszterin lerakódás. Eltávolítása kimetszéssel történik.

Koleszterin lerakódás

Alkalmas vagyok a műtétre?

A szemészeti kisműtétek az alábbi esetekben mérlegelendők:

  • az immunrendszert érintő betegségek megnehezítik a gyógyulást
  • amennyiben egyszerre több szembetegség áll fenn, nem biztos hogy elvégezhető a szürkehályog műtét

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Szemészeti kisműtétek - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link