Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Gyógytorna

A gyógytorna az a fizioterápiás módszer, amellyel az egyes mozgásszervi panaszokat, sérüléseket hatékonyan kezeljük. Rendelőnkben szakorvosok (ortopédusreumatológusneurológus) végzik a diagnosztikus vizsgálatot, mely alapján diplomás gyógytornász segítségével egyénre szabott mozgáskezelést biztosítunk. A gyógytorna kezelések elsődleges célja a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgások javítása és teljessé tétele. Betegeink a kezelések alatt megtanulhatják, hogy saját maguk mit tehetnek panaszaik csökkentése, megszüntetése érdekében.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Gyógytorna

Elsősorban az alábbi állapotokkal, betegségekkel kezeljük ügyfeleinket

 • Porckorongsérv
 • Gerincferdülés
 • Egyéb nyak-, hát- vagy derékfájdalommal járó gerincproblémák
 • Tartási rendellenességek
 • Balesetek, sportsérülések utáni állapotok (törés, szalagszakadás)
 • Műtét utáni állapotok
 • Csontritkulás
 • Ízületek kopásos betegségei

Kezelési módszereink közé tartozik

 • McKenzie-módszer
 • Schroth-módszer
 • Manuálterápia
 • Gerinctorna a törzsizmok erősítésével

Mi a McKenzie módszer alapja?

A  McKenzie módszert (más néven MDT, azaz „Mechanical Diagnosis and Therapy”) Robin McKenzie gyógytornász fejlesztette ki, aki a páciensre szabott kezelés kidolgozásában hitt.

Az úgynevezett mechanikai diagnózis és terápia tehát az alapos vizsgálatról és a beteg állapotának megfelelő, személyre szabott kezelés kidolgozásáról szól. Ennek megfelelően első körben a terapeuta azt vizsgálja, hogy a páciens fájdalomérzete hogyan változik különböző testhelyzetekben és mozgások hatására (mozgásvizsgálat). A megfigyelés arra irányul, hogy a fájdalom szintje mikor csökken, illetve mely esetekben szűnik meg. Emellett a beteg részletes kikérdezésével a terapeuta annak is utánajár, hogy a páciens fájdalma mikortól és hogyan kezdődött, hol érezhető, illetve adott esetben hova sugárzik ki, mi áll a hátterében (műtét, esetleg baleset), valamint utalhat-e bármi gyulladásra vagy egyéb elváltozásra.

A gyakorlatok kialakítása annak tudatában történik, hogy a páciens fájdalmának mik a legfőbb ismérvei (fájdalom iránya, erőssége) bizonyos mozgások hatására. A módszer legnagyobb előnye, hogy felismerte, nem minden betegnek tesz jót ugyanaz a gyakorlat, hiszen mindig az egyéni sajátosságokból és fájdalomérzetből kell kiindulni.

Mi az a Schroth módszer?

A Schroth módszer a gerincferdülés (scoliosis), a tartáshibák, illetve a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmas. A Scheuermann féle betegség esetében a gerincoszlop szagittális síkú (nyílirányú)  görbülete eltér a normálistól.

A módszer a gerinc felegyenesítését célozza meg, a gerinc maximális nyújtásával, három dimenziós forgató légzéssel, valamint izomerősítéssel. A korrekciós gyakorlatok a mindennapi életbe könnyen beépíthetők. A terápia minden esetben egyénre szabott. A 3 dimenziós korrekcióban nagy szerepe van az irányított forgató légzés technikájának és a szív – és légzőrendszeri tréningnek.

Manuálterápia

A manuálterápia kifejezés a latin „manus” szóból ered, melynek jelentése kéz. A kézzel végzett kezelés lényege a gerinc és a medence statikájának helyreállítása speciális fogások révén. A terápia fő célja a támasztó – és mozgatórendszer fájdalmának, akut és krónikus elváltozásainak kezelése, valamint a tünetek enyhítése. A kezelést a kórelőzmény megismerése, minden részletre kiterjedő elemzése és egy átfogó vizsgálat előzi meg. A páciens állapotának felmérése történhet MR, CT, vagy ultrahang vizsgálattal, adott esetben specifikus laborvizsgálatokkal.

Miért fontos a gerinctorna?

A gerinctorna elősegíti a törzsizmok erősítését, az izommerevség megakadályozását, valamint oldja a beszűkült gerincmozgásokat és javítja a testtartást. A fő cél a körülményekhez és a beteg állapotához képest a lehető legnagyobb mozgástartomány fenntartása, valamint a testtartás optimalizálása.

A gerinctorna gyakorlatok, típusaik szerint az alábbiakat célozzák meg:

 • Izomerősítés
 • Az izmok nyújtása
 • Az ízület teljes kimozgatása
 • Állóképesség javítása
Gyógytorna - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link