Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Várandósgondozási csomagok
várandósgondozás

Endokrinológia

Miért forduljunk endokrinológushoz?

Előfordulhat, hogy Önnél korábban hormonális betegséget diagnosztizáltak, vagy háziorvosa hormonális betegségre gyanakszik. Az is lehet, hogy Önben merül fel a megélt panaszok alapján  hormonális betegség gyanúja.

A diagnózist megerősíteni vagy pontosítani, az esetleg kapcsolódó kórállapotokat felderíteni, a kivizsgálási és terápiás tervet felállítani az endokrinológus feladata. Ő tudja az egyes diagnosztikus tesztek (vérvételek, ultrahang, szcintigráfia, CT vagy MRI, szövettani vizsgálat, stb) eredményét komplexen értelmezni, ismeri a legmodernebb terápiás lehetőségeket, és személyre szabottan ki tudja választani az Ön számára legmegfelelőbbet.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Az endokrinológus olyankor is ajánlhat megoldást, amikor a szokásos terápiák nem hozzák meg a várt eredményt. Az endokrinológus szükség esetén együttműködik sok más társszakmával, nőgyógyászokkal, fül-orr-gégészekkel, bőrgyógyászokkal, urológusokkal, szemészekkel, dietetikusokkal, háziorvosokkal vagy gyermekorvosokkal.

Ha Intézményünkben veszi igénybe a társszakmák szolgáltatásait is, kezelőorvosainak lehetősége van az Ön esetét személyesen is megbeszélni, így komplexen, több szempontból, hatékonyan tudjuk az Ön problémáit személyre szabottan elemezni és az optimális megoldást megtalálni.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Az endokrinológia a hormonokkal kapcsolatos betegségekkel foglalkozik, a belgyógyászat és gyermekgyógyászat azon szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek – elsősorban a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy – betegségeivel foglalkozik. Az endokrinológus tudja a hormonális problémákat és következményeiket felismerni és gyógyítani.

Milyen panaszok jelezhetnek hormonális problémát?

A hormonális rendszerhez kapcsolódó panaszok sokszor nagyon általánosak, nehezen megfoghatók (pl. fáradékonyság, rossz alvás). Ha azonban ezek a problémák makacsul fennállnak, esetleg rosszabbodnak az idő múlásával, mindenképpen érdemes orvosi véleményt kérni. Az endokrinológus tudja eldönteni, hogy az adott panaszok hátterében hormonális, életmódi, vagy egyéb okot érdemes-e keresni.

Milyen panaszok jelezhetnek hormonális problémát?
 • fáradtság, akár 8-10 óra alvást követően is,
 • éjjeli álmatlanság,
 • drasztikus, hirtelen beállt súlyváltozások;indokolatlan hízás vagy fogyás,
 • hangulati ingadozások, pánik, depresszió, idegesség, szívdobogásérzés
 • székrekedés,
 • hasmenésirritábilis bélszindróma tünetek,
 • haj- és bőrproblémák, hajhullás, akne, pigmenthiányos vagy sötét foltok a bőrön
 • menstruációs zavarok, termékenységi problémák,
 • impotencia
 • fokozott szőrnövekedés hölgyeknél
 • hirtelen megnövekedett szomjúságérzet és vizelési inger, éjszaka is
 • gyermekek lassú vagy indokolatlanul gyors növekedése
 • késlekedő vagy túl korán jelentkező serdülés

Hogyan romolhat el a hormonális rendszer?

A hormonális rendszer betegségeiben az egyes hormonok működése nem igazodik a szervezet igényéhez, azaz alulműködés (túl kevés hormon) vagy túlműködés (túl sok hormon) képződik. Az is előfordulhat, hogy egy korábban jól működő hormon elveszíti valami miatt a hatásosságát, egyre nagyobb mennyiségnek kell képződnie ahhoz, hogy a kívánt biológiai hatást létre tudja hozni (rezisztencia vagy érzéketlenség). A hormonális mirigyekben jóindulatú és rosszindulatú daganatok is kialakulhat, a mirigy megnagyobbodását, esetleg tapintható csomót okozva.

A hormonális rendszer veleszületett betegségei általában összetett, jellegzetes tüneteket okoznak, ezek felismerése és gyógyítása a gyermekorvos és a gyermekendokrinológus közös feladata.

Hormonrendszer

Mivel foglalkozik az endokrinológus?

Az endokrinológus szakorvos a szervezet hormonháztartásának zavaraival és azok gyógyításával foglalkozik. Célja, hogy helyreállítsa a megbillent egyensúlyt a szervezetben, optimalizálja a megbetegedett belső elválasztású mirigyek működését. Hormonális betegségek, melyekkel az endokrinológia foglalkozik:

 • a magas vérnyomás betegség,
 • a túlsúly esetleges hormonális okainak felderítése,
 • a mellékpajzsmirigy vizsgálata,
 • visszatérő vesekő
 • a csontritkulás hormonális okainak felderítése
 • az endokrin mirigyek daganatos betegségeinek gondozása
 • onkológiai kezelés utáni endokrin gondozás
 • a változó korhoz kapcsolódó hormonális eltérések

Mi történik az endokrinológián?

Az endokrinológia szakrendelésen első körben a beteg panaszainak alapos kikérdezése történik, majd az orvos laborvizsgálatot és sokszor ultrahangos vizsgálatot kér. Az eredmények későbbi kiértékelése során, amennyiben szükséges, további szakorvosi vizsgálatokat rendelünk el. Ez esetben a belgyógyász, radiológus, fül-orr-gégész, szemész, bőrgyógyász, urológus és nőgyógyász szakorvosaink állnak pácienseink rendelkezésére.

Hogyan készüljek fel az endokrinológiai vizsgálatra?

Az endokrinológus és a beteg közös érdeke, hogy minél hamarabb minél pontosabb információkat nyerjünk az Ön problémájáról. Ezért fontos, hogy az endokrinológiai vizsgálat előtt gondolatban szedje össze, esetleg írja is fel panaszait, megfigyeléseit. Fontos, hogy a korábban elrendelt, Ön által szedett gyógyszereket pontosan fel tudja sorolni. A korábbi kórházi zárójelentések, laboreredmények, ultrahangos vagy szövettani vizsgálati eredmények fontosak lehetnek a panaszok időbeli alakulásának megítélésére, kérjük, ha rendelkezésre állnak, hozza magával! Gyermekek vizsgálatakor az Egészségügyi kiskönyv, esetleg az iskolaorvostól elkért korábbi fejlődési adatok (súly, magasság) fontos információkat rejthetnek a gyermek fejlődéséről.

Milyen endokrinológiai vizsgálatokat tudok elvégeztetni?

Endokrinológiai vizsgálat

Laborvizsgálatok

Az endokrinológus “fő fegyvere” a hormonszintek mérése. Mivel hormonjaink a szervezet változó igényeit tükrözik, sokszor elég tág határok között, ezért a pontos eredményhez elengedhetetlen, hogy a vérvétel a megfelelő időpontban és módon történjen: a napszaki ingadozást mutató hormonoknál a vérvétel időpontja (általában korán reggel), a női hormonoknál a vérvétel menzeszhez képesti napja, a szénhidrátanyagcsere vizsgálatánál a szigorú éhgyomri vérvétel az előírtak szerint kell, hogy történjen.

A hormoneredményeket sokszor nem önmagukban, hanem más hormonokkal összehasonlítva kell kiértékelni, ezért fontos, hogy ne csak a laborautomata jelzéseire támaszkodjunk, hanem a leletek kiértékelését gyakorlott szakember végezze, aki összefüggéseiben tudja a leleteket értelmezni.

Az endokrinológia vizsgálat során az Ön endokrinológusa nagy valószínűséggel különféle hormonméréseket fog rendelni. Ha azonban Önnél korábban már diagnosztizáltak valamilyen hormonális betegséget, vagy gyanakszik valamelyik hormonrendszerre, a szakorvosi vizsgálat előtt választhat endokrin vérvételi csomagjaink közül, így már az első vizit alkalmával az endokrinológus képet kaphat az adott hormnrendszer állapotáról, és csak a pontosító vizsgálatokat kell elrendelnie, és gyorsabban megszülethet a pontos diagnózis.

Ultrahang

Az ultrahang olyan kíméletes, fájdalommentes eljárás, amely tökéletesen alkalmas belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, ízületi, nőgyógyászati és érproblémák felderítésére. Használatával endokrinológus szakorvosaink a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladások feltárására és a daganatok esetleges jelenlétére tudnak következtetni. Amennyiben az eredmények alapján szükséges, ultrahang segítségével pajzsmirigy biopsziát is végzünk. Az eljárás nem fájdalmasabb egy apró tűszúrás érzeténél, amikor is szövetmintát veszünk. A szövettani mintát nagy gyakorlattal rendelkező patológusok értékelik ki a nemzetközi ajánlások pontrendszerei alapján. Ultrahanggal vizsgálható a petefészkek, herék szerkezete, esetenként hasi ultrahang is informatív lehet.

Fejlett diagnosztika

A mellékvesék az ultrahangon sokszor nem vagy nem pontosan látszanak, a mellékvesék szerkezetéről a legpontosabb képet CT vagy MRI vizsgálattal alkothatunk. Az agyalapi mirigy betegségei esetén fontos a mirigy szerkezetének ismerete, erről kontrasztos MRI vizsgálattal tájékozódhatunk. A kontrasztos vizsgálatok előtt friss vesefunkciós vérvételi eredmény szükséges! Fejlett Diagnosztikai Központunkban a legmodernebb CT és MR gépekkel végezzük a vizsgálatokat, a leleteket gyakorlott radiológus szakorvosaink értékelik ki.

Milyen kezelési lehetőségek vannak az endokrinológiai problémákra?

Az endokrin betegségek többsége gyógyszeresen és/vagy diétával kezelhető. Egyes esetekben műtétre vagy izotópkezelésre is szükség lehet. Budapesti magánklinikánkon diagnosztikai központunk a legkorszerűbb technológiával áll betegeink rendelkezésére. A vizsgálatok és beavatkozások nagy részét intézményünkben el tudjuk végezni, illetve igyekszünk segítséget nyújtani a további ellátás megszervezésében.

Endokrinológia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link