Endokrinológia

Mivel foglalkozik az endokrinológus?

Az endokrinológus szakorvos a szervezet hormonháztartásával foglalkozik. Célja, hogy helyreállítsa a megbillent egyensúlyt a szervezetben, optimalizálja a megbetegedett belső elválasztású mirigyek működését. A hormonháztartás zavarai közé a teljesség igénye nélkül az alábbi betegségek tartoznak:

A belső elválasztású mirigyek
A belső elválasztású (endokrin) mirigyek

Milyen panaszokkal forduljunk endokrinológushoz?

Az endokrinológia a belgyógyászat azon szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy – működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik.

Az agyalapi mirigy a nagyagy alsó részén található központi endokrin szerv. Első felében termelődik a növekedési hormon, illetve más endokrin szervek (pajzsmirigy, mellékvesekéreg, petefészek és here) működését befolyásoló hormonok.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A hormonok olyan speciális kémiai anyagok, amelyeket a belső elválasztású mirigyek termelnek, és a véráram útján jutnak el a test legtávolabbi pontjaira is, s fejtik ki hatásukat.

Az endokrin rendszer számos működési terület szabályozásáért felelős a testünkben, mint például a szaporodás, egyedfejlődés és növekedés, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása és az energiatermelés, -felhasználás és annak szabályozása.

Milyen területeket szabályoz az endokrin rendszer?

Az emberi szervezet harmonikus működésének összhangjáért a neurohormonális rendszer (idegi és hormonális úton történő szabályozás) felel. A hormonrendszer – más néven endokrin rendszer – termeli azokat a hormonokat, amelyek az egyes szervek közötti összehangolt információáramlást biztosítják. A belső elválasztású mirigyek felelősek továbbá, hogy a külső és belső környezet változó igényeihez felkészítsék a szervezetet az alkalmazkodásra.

Pont ebből a komplexitásból fakadóan az endokrinológia egy-egy panasz kórképét gyakran nagyon összetett, és több szervet is érintő problémára vezeti vissza.

Szaporodás

A nemi mirigyek működéséért és a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért, valamint az ivarsejtek termeléséért felelős hormonok tartoznak ide.

Egyedfejlődés, növekedés

Az egyedfejlődésért (a petesejt megtermékenyülésétől egészen a magzat kifejlődéséig) és a növekedés ütemének nagyságáért is hormonok felelnek.

A szervezet belső egyensúlyának fenntartása

Ide tartozik a vérnyomás és a szívműködés szabályozása, a sav-bázis egyensúly, a testhőmérséklet, a testsúly változása és az izom-zsír-csontszövet aránya. A szervezet külső és belső változásokhoz való alkalmazkodásáért különböző hormoncsoportok összehangolt munkája felelős.

Energiatermelés, -felhasználás, és raktározás szabályozása

Az endokrin rendszer teljes egészében szabályozza a szervezet működéséhez szükséges energiaforgalmat. Feladataikat a hormonok összehangoltan végzik. Sok esetben egy hormon több funkciót is ellát, máskor pedig egy feladaton több hormon is dolgozik.

Mi történik az endokrinológián?

Az endokrinológia szakrendelésen első körben a beteg panaszainak alapos kikérdezése történik, majd a vizsgálni mért hormonok pontos megadásával az orvos laborvizsgálatot kér. Az eredmények későbbi kiértékelése során, amennyiben szükséges, további szakorvosi vizsgálatokat rendelünk el. Ez esetben a belgyógyász és nőgyógyász szakorvosaink állnak pácienseink rendelkezésére.

Hogyan készüljön az endokrinológia szakrendelésre?

Az endokrinológia szakrendelésre kérjük, mindenképpen hozza magával korábbi leleteit, labor eredményeit.

A szakorvost pontosan tájékoztassa szedett gyógyszereiről, illetve egyéb, fennálló egészségügyi problémáiról az allergiát is beleértve, valamint étkezési szokásairól. Szintén fontos megemlítenie, ha családjában már előfordult hormonális probléma.

Milyen kezelési lehetőségek vannak az endokrinológiai problémákra?

A policisztás ovárium szindróma diagnosztizálási folyamata nem áll meg egyetlen szakorvosi ágazat igénybevételével. A betegség pontos okának megtalálásához szükség lehet gasztroenterológiai vizsgálatra, amennyiben emésztési és bélpanaszokkal fordul hozzánk a páciens.

Belgyógyász és nőgyógyász szakorvosaink együttműködve azon dolgoznak, hogy pontos diagnózist tudjanak felállítani.

Továbbá budapesti magánklinikánkon a diagnosztikai központunk a legkorszerűbb technológiával áll betegeink rendelkezésére.

Diabetológia

cukorbetegség diabetológiai kezelésére, rendszeres ellenőrzésére szolgál. Rendszerint a szervezet szénhidrát (cukor) – anyagcseréjével foglalkozó orvosi szakág. A cukorbetegség időbeni diagnosztizálása nagy jelentőséggel bír, hogy a későbbi szövődmények kialakulását (elhízás, érszűkület, stroke, vérnyomásproblémákvesebetegségek, impotencia vagy akár a látásvesztés) megelőzzük.

Speciális esetekben előfordulhat terhességi cukorbetegségnek tartott szénhidrát anyagcserezavar is, amely kiszűrése és kezelése rendkívüli fontossággal bír mind az anya, mind a magzat szempontjából.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, amikor a hasnyálmirigy által termelt inzulint a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulin nem tudja kifejteni a hatását. Ennek eredménye pedig, hogy a sejtek nem tudják a vérből felvenni a cukrot, így az felhalmozódik a véráramban. Ez kettős diszfunkcióhoz vezet: egyrészt a sejteknek máshonnan kell a szükséges energiát beszerezniük, másrészt pedig a vérben felesleges cukor keletkezik.

Fontos megemlíteni, hogy a meddőség hátterében egyre többször áll inzulinrezisztencia, illetve inzulinrezisztenciával járó policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Az inzulinrezisztenciát cukorterheléses laborvizsgálattal tudjuk kimutatni. A vizsgálat 10 órás éhgyomorra történik, amikor már csak tiszta víz fogyasztása javallott.

A vizsgálat előtti gyógyszerek bevételét minden esetben egyeztetni kell a kezelőorvossal!

PCOS

A policisztás ovárium szindróma a női szervezet hormonális megbetegedése, amely elsősorban a petefészket érinti, de a probléma más szervekre is kiterjedhet. Elnevezése onnan ered, hogy a petefészek kéreg alatt ciszták sorakoznak, amik olyan petesejtek, amiknél nem következik be a tüszőrepedés. Hazánkban minden tízedik nő érintett a betegség elszenvedésében, s mivel a petefészek elváltozása lehetetlenné teszi a megtermékenyülést, a vezető meddőségi okok között tartják számon.

A megnövekedett hormon mennyiség miatt tünetei számos esetben a túlsúly, fokozott szőrnövekedés, erősen pattanásos bőr, menstruációs zavarok – ritkulás, elmaradás.

Kezelésében nem csak a férfi (androgén hormon túlsúlya) és női nemi hormonok vizsgálata, de pajzsmirigy funkciós laborvizsgálat, és a vércukorterhelés is fontos szereppel bír, hogy a cukorbetegség vagy inzulinrezisztenciát kizárhassuk. Ezen felül a nőgyógyászati szakorvosi kivizsgálás is elengedhetetlen.

PCOS - Policisztás ovárium szindróma
Ultrahang

Az ultrahang olyan kíméletes, fájdalommentes eljárás, amely tökéletesen alkalmas belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, ízületi, nőgyógyászati és érproblémák felderítésére. Használatával endokrinológus szakorvosaink a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladások feltárására és a daganatok esetleges jelenlétére tudnak következtetni. Amennyiben az eredmények alapján szükséges, ultrahang segítségével pajzsmirigy biopsziát is végzünk. Az eljárás nem fájdalmasabb egy apró tűszúrás érzeténél, amikor is szövetmintát veszünk.

Laborvizsgálatok

A pajzsmirigy működésének rendellenes tüneteinek észlelésekor a legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszer a pajzsmirigy laborvizsgálat. A szervezet hormonális rendszer működésének alapját az agyalapi mirigy által termelt TSH, illetve a pajzsmirigy T3 és T4 hormonjai alkotják.