Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Várandósgondozási csomagok_banner
Várandósgondozási csomagok

Terhességi laborvizsgálatok - második trimeszter

A terhesség második trimesztere az elsőhöz képest egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb időszak a kismama számára, jóval kevesebb reggeli rosszulléttel és energikusabb állapottal. Egyes tételek vizsgálata azonban ebben az időszakban is kiemelten fontos az édesanya egészsége és a magzat egészséges, megfelelő ütemű fejlődése érdekében.

Webshop banner

Második trimeszter laborvizsgálatok

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Terhességi laborvizsgálatok - Második trimeszter laborvizsgálat alapcsomag

A második trimeszter laborcsomagban vizsgált tételek:

Vérkép

A vérkép összetett vizsgálatot jelöl, ami a vérben jelen lévő alakos elemek (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék), relatív és abszolút számának, típusának, nagyságának, alakjának, és egyéb fizikai jellemzőinek meghatározására szolgál.

Teljes vizelet + üledék

Az anyagcsere és veseműködés rendellenességeinek szűrése

75 g-os vércukor terhelés

A vizsgálat a terhességi cukorbetegség, panaszokat még nem okozó cukorbetegség, valamint az azt megelőző állapot (csökkent glükóz tolerancia) felismerésére, és a szénhidrát anyagcsere megítélésére szolgál.

A vizsgálat a reggeli órákban éhgyomorral történik, két mintavétellel. Első körben éhgyomri vérvétel történik, amit egy vércukorszint ellenőrzés követ. Amennyiben a mért érték 7 .00 mmol/l alatti, a vizsgálat elvégezhető. A kismama ekkor egy 75 g glükózt tartalmazó, édes oldatot fogyaszt el. Ezután 120 perc elteltével következik a második vérvétel, melyből a vércukorszint vizsgálatát követően megállapítható a glükóz tolerancia.

Normál anyagcsere működésnél a 120 perces értéknek vissza kell térnie az éhgyomri érték körüli szintre. Amennyiben magasabb marad, az eredmény szénhidrát-anyagcsere rendellenességre utalhat.

Terhességi laborvizsgálatok - Második trimeszter laborvizsgálat prémium csomag

Vérlemezek

A második trimeszter prémium laborcsomagban vizsgált tételek:

Második trimeszter laborvizsgálat alapcsomag tételei

  • Vérkép
  • Teljes vizelet + üledék
  • 75 g-os vércukor terhelés

D vitamin

A csont anyagcseréhez kapcsolódó problémákat, valamint a mellékpajzsmirigy funkcióit vizsgálja.

A D vitamin fő feladata a kalciumháztartás egyensúlyának fenntartása. A csontok elengedhetetlen építőanyaga a kalcium, melynek felszívódását a D vitamin segíti elő, ami elsősorban napfény hatására termelődik a bőrben, de kisebb mennyiségben táplálékkal is bevihető a szervezetbe. A megfelelő mennyiségű D vitamin bevitel azért alapvető fontosságú a kismamának, mert a magzat csontvázrendszerének, izomzatának, valamint idegrendszerének egészséges fejlődéséhez járul hozzá.

Szérum vas

A vizsgálat a vas mennyiségének mérésére szolgál a szervezetben. A vas alapvető nyomelem, mely az egészséges vörösvértestek képzését segíti elő. Az alacsony vaskoncentráció vérszegénységhez vezethet, mely előfordulhat a terhesség során, mivel a fejlődésben lévő magzat az anya tartalékait hasznosítja. Amennyiben hosszabb ideje fennáll, jelentősen megnő a fejlődési rendellenességek, valamint a koraszülés kockázata.

Transzferrin

A vér vasszállító képességének vizsgálata

A transzferrin a vér fő vasszállító fehérjéje. Vassal való telítettségének mértékéből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni. A transzferrin koncentrációja csökken alultápláltság esetén és egyéb, plazmafehérjék csökkenését előidéző állapotokban.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A második trimeszter laborvizsgálataihoz éhgyomor szükséges a vérvétel előtt.

A megfelelő vizeletminta biztosításához további fontos információkat ide kattintva olvashat.

Mikorra várható az eredmény?

Az eredmény az alapcsomag esetén a laborvizsgálat követő 2. munkanap után, míg a prémium csomag esetén a 3. munkanap után.

Laborvizsgálat
Terhességi laborvizsgálatok - Második trimeszter - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link