Skip to content Skip to footer

Fertőző megbetegedések laborvizsgálata

A fertőző megbetegedések laboratóriumi vizsgálata során a fertőző kórokozók ellenanyagait mutatjuk ki vérből.

Webshop

Fertőző megbetegedések laborcsomag

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Milyen tételeket tartalmaz a fertőző megbetegedések laboratóriumi vizsgálata?

HIV

Az AIDS-et okozó vírus a szervezet védekező rendszerét rombolja le: megbetegíti az immunsejteket, blokkolja azok működését, így az emberi szervezet védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.

Így a fertőzött szervezetben naponta akár 10 milliárd vírus is képződhet, amelyek az immunsejtek pusztulását okozzák, míg végül az immunrendszer teljesen legyengül. A betegség elsősorban szexuális úton terjed a fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átadható. Utóbbi a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználatával következik be.

A HIV antitestek jelenléte a szervezetben fertőzésre utal.

HbsAg

A Hepatitis B surface antigén a Hepatitis B vírus fertőzést követően fordul elő, pár héttel a klinikai tünetek megjelenése előtt. Amennyiben a vizsgálat kimutatja jelenlétét a szervezetben, fertőzöttséget vagy fertőzőképességet jelent a páciensnél.

HIV vírus
Vérlemezek

Anti-HBs

Az ellenanyag a hepatitis B fertőzés lefolyását, vagy a védőoltást követően jelenik meg. Amennyiben a páciensnél a megfelelő védettség kialakul, a vizsgálat során csak az anti-HBs ellenanyag mutatható ki, míg a többi marker negatív.

Anti-HBc

Az anti-HBc antitest a Hepatitis B vírus fertőzés elleni immunreakció eredményeként képződik. Akut, krónikus és gyógyult fertőzésekben egyaránt kimutatható. A fertőzést követően az ellenanyag élethosszig jelen van a szervezetben.

Hepatitis A antitest

A teszt a hepatitis A vírusfertőzés diagnosztizálásához szükséges. A vizsgálat abban az esetben is indokolt, ha a hepatitis A vírus elleni védőoltás szükségességét kell megállapítani, vagy a szervezet védőoltásra adott reakcióját szükséges ellenőrizni.

Treponema szerológia (RPR + Elisa)

A Treponema pallidum a szexuális úton terjedő megbetegedésnek, a szifilisznek a kórokozója. A szifilisz (luesz vagy vérbaj) nemi érintkezéssel terjed, de közvetlenül vérrel is átvihető.

A szülést nem akadályozza, de fertőzött anyánál a gyermek is fertőzötten jön világra, a szülőcsatornával való érintkezés miatt. Kezelés nélkül a betegség különböző stádiumokban zajlik, melyek mindegyikében jellegzetes bőrtünetek jelennek meg.

Az RPR (Rapid Plasma Reagin) vizsgálat a sérült sejtekből kiszabadult lipoid anyag, valamint a spirochaetákból felszabadult lipoid-szerű anyag ellen termelődött IgG és IgM antitesteket mutatja ki. Ezek az antitestek a fertőzést követő 4-6. hétre alakulnak ki, majd a fertőzés sikeres kezelését követően eltűnnek a szérumból.

Az ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) teszt a vírus és baktérium elleni antitestek, vagy egy bizonyos vírus elleni specifikus antitest kimutatására szolgáló laboratóriumi eljárás. A vizsgálat tehát nem magát a kórokozót mutatja ki, hanem az antigénhez vagy antitesthez kapcsolódó enzim aktivitását határozza meg, így a termelődött ellenanyagok mennyiségéről ad támpontot.

Ez az eljárás talán legnagyobb jelentőséggel bír a HIV-vírus kimutatása, vagyis az AIDS szeropozitivitás bizonyítása esetén.

Treponema szerológia (RPR + Elisa)
Vérlemezek

Hepatitis C antitest

A vizsgálat a HCV fertőzésre immunválaszként termelődő antitestek jelenlétét mutatja ki. Tekintve hogy a teszt nem képes arra, hogy megkülönböztesse egymástól az aktív, illetve a korábban lezajlott fertőzést, amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív, egyéb tesztek szükségesek a fertőzés fennállásának igazolásához.

Herpes simplex 1 és 2

A Herpes simplex egy igen gyakori fertőzés, mely csaknem az egész lakosságot érinti. A HSV-1 (Herpes simplex labialis) és HSV-2 (Herpes simplex genitalis) vírusok egyaránt előidézhetnek tüneteket az ajkakon, a szájüregben, valamint a nemi szerveken, a HSV-2 azonban gyakrabban újul ki. A hordozók többsége klinikailag tünetmentes. A fertőzés bőrkontaktus, nyálkahártya, illetve testváladék útján terjed.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A fertőző megbetegedések laboratóriumi vizsgálatához nem szükséges éhgyomor.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 9-14. munkanapon.

Vérvétel
Fertőző megbetegedések laborvizsgálata - Medicover