Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

A Bartholin ciszta eltávolítás kórházunkban egynapos sebészeti műtét keretein belül történik.

Mi a Bartholin ciszta?

A Bartholin mirigy a hüvelynyák meglétét biztosítja. A nagyajkak alsó harmadában, a hüvelybemenetnél helyezkedik el. Mindkét oldalon két, mintegy 1 cm-es mirigy található, egyenként 2 cm hosszúságú kivezető csővel. Normális körülmények között a Bartholin mirigyek nem kitapinthatók, de kivezető csöveik nyílása többnyire látható.

A mirigyek gyulladása fájdalommal, duzzanattal, esetenként lázzal jár. A duzzanat mellett pirosság és lüktető fájdalom jelentkezik, mely járásnál és ülésnél intenzívebben érezhető.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A Bartholin mirigy gyulladás akkor következik be, amikor gennykeltő baktériumok jutnak a  mirigy kivezető csövébe. Az ürülni nem tudó váladék felelős az úgynevezett Bartholin ciszta kialakulásáért. Abban az esetben, amikor a mirigy bennéke befertőződik és a vezeték elzáródik, tályoggá alakul.

Mik a ciszta kialakulásának okai?

A Bartholin ciszta többnyire olyan kevert fertőzés eredménye, melyet aerob és anaerob baktériumok okoznak. Kialakulhat továbbá trauma, vagy gátmetszés során keletkezett sérülés miatt.

Mikor indokolt a Bartholin ciszta eltávolítás?

A legtöbb nő nem is tud Bartholin mirigyei létezéséről, amíg azok problémát  (Bartholin mirigy gyulladás, fájdalmas ciszta, tályog) nem okoznak. A hüvelybemenetnél mindkét oldalon elhelyezkedő mirigyek pedig sokszor ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

Amennyiben a mirigy kivezető csövébe baktériumok kerülnek, az begyulladhat. Előrehaladott állapotban a teljes mirigy gyulladásba kerül, tályoggá alakulhat.

A Bartholin ciszta kezelése fájdalom és gyulladás  esetén szükséges, mely műtéti úton történik.

Mi a Bartholin ciszta?

Hogyan zajlik a műtét?

A Bartholin ciszta és tályog kezelése minden esetben műtéti, melyet altatásban végzünk.

A ciszta teljes egészében kerül eltávolításra (kiágyazás), majd a sebet drenáljuk (a sebnyílás bezáródásának megakadályozása), annak érdekében, hogy a váladék teljesen kiürülhessen.

Tályog esetén a gyulladt területet megnyitjuk, a gennyet eltávolítjuk, a tályogfalat lekaparjuk, majd az üreget fertőtlenítő oldattal átöblítjük. A  sebszéleket az esetek többségében 2-2 öltéssel, erszényszerűen kiszegjük, majd a sebet tamponáljuk. A műtét kb. 10-15 percig tart. A sebbe helyezett tampon funkciója a seb idő előtti záródásának megakadályozása, annak érdekében hogy a váladék teljesen kiürülhessen.

Mik a Bartholin ciszta eltávolítás veszélyei?

A Bartholin ciszta műtét nem veszélyes, minimális kockázattal jár. A kezeletlen, főleg gyulladt, fájdalmas ciszta azonban egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. Láz, további fertőzések és szexuális problémák forrása lehet.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Bartholin ciszta eltávolítás - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link