Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Orrsövényműtét, orrsövényplasztika (septumplasztika, septumrezekció)

Miért van szükség a légúti szűkület műtéti korrekciójára?

Műtét javasolt, amikor hosszan tartó orrlégzési panasz hátterében az orrsövény ferdesége áll fent önmagában, vagy részét képezi a gátolt orrlégzést kiváltó és fenntartó okoknak (pl. orrkagyló megnagyobbodás, orrpolip). A műtét indoka lehet önmagában a jobb orrlégzés biztosítása illetve az orrlégzési zavarok másodlagos következményeinek korrigálása: elhúzódó felső és alsó légúti fertőzések, orrmelléküreg gyulladások, krónikus torok és garatbántalmak, a fülkürt működésének zavarai, a középfül heveny és krónikus gyulladásai, fejfájás, horkolás, alvászavarok (pl. OSAS).

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Előfordulnak több irányú, S alakú ferdülések is, amelyek mindkét orrfelet egyaránt szűkítik. A szűkebb orrfélen át kevesebb levegőt tudunk beszívni, könnyen eldugul, gyakran pang benne az orrváladék. A tágabb oldal is sok esetben eldugul, mivel ezen az oldalon kompenzációs alsó orrkagyló megnagyobbodás alakul ki. Az orrsövény ferdesége sok esetben az orr külalakjának, tengelyének a ferdeségével is jár.

Orrdugulást okozhat az orrsövényferdülésen kívül az alsó orrkagylók megnagyobbodása, az orrmandula megnagyobbodása, az orrpolipok, orr idegntestek és daganatok.

Az orrsövény elöl porcból, hátul csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez. Normális esetben az orrüreg középvonalában helyezkedik el és válaszfalat alkot az orrüreg jobb és a bal oldala között. Az orrot belülről alátámasztja. Az orrsövénnyel szemben az orrüreg oldalsó falán 3-3 vízszintesen futó képlet, az úgynevezett orrkagylók találhatóak. A serdülőkor tájékán előfordul, hogy az orrüreg és az orrsövény eltérő ütemben fejlődik, emiatt az orrsövényen kisebb-nagyobb görbületek alakulhatnak ki. Az orrsövény az orrot ért sérülés hatására is elferdülhet. Amennyiben a középvonaltól való eltérés valamelyik irányba jelentős, az egyik orrfél szűkebb lesz.

Hogyan zajlik az eljárás?

A műtét történhet helyi érzéstelenítésben és altatásban is, ennek eldöntésében a beteg kívánsága, az operáló és az altató orvos véleménye játszik szerepet. Az orrsövényműtétet általában altatásban javasoljuk. Kórházunkban az orrsövényferdülés korrigálására kétféle módszert alkalmazunk (Kilian féle septumrezekció, septumplasztika), az Önnek megfelelőről operáló orvosa tesz javaslatot egyedi elbírálás alapján. Mindkét technika közös jellemzője, hogy az orrsövény csontos-porcos vázáról mindkét oldalon a nyálkahártya-porc/csonthártya borítást leválasztva az elferdült csont- és porcrészeket eltávolítva (septumrezekció), részben eltávolítva illetve kiegyenesítve (septumplasztika) történik az orrsövényplasztika. A műtéti metszés és szükség szerint a varrat az orrüregen belül, nem látható helyen van. A műtét során az orr külalakja szövődménymentes gyógyulás esetén nem változik, a műtét kizárólag az orr funkcióját (orrlégzést) javítja, esztétikai javulást nem eredményez. A műtét hossza az érzéstelenítés típusától (altatás/helyi érzéstelenítés), az orrsövényferdülés mértékétől és az esetleg szükséges egyéb beavatkozásoktól (mucotomiaFESS) függően kb. 40-90 perc. Az műtét végén az orrüreg tamponálására van szükség, mely erősebb vérzés esetén a klasszikus réteges tamponálás, minimális vérzés esetén silicon septumsín. A tamponeltávolítás a műtét utáni második napon történik.

Orrsövényferdülés

Mik a műtét előnyei és kockázatai?

Az operáció előnye az orrlégzés javulása, melynek pozitív hatása van a nappali aktivitásra és az éjszakai pihentető alvásra is. Azokban az esetekben, amikor a gátolt orrlégzés már másodlagos orr-melléküregi, fülészeti, garatot, gégét érintő illetve alsó légúti megbetegedéseket, alvászavarokat okoz, a műtét ezeken is segít.

Az orrsövényműtét egy gyakori és biztonságos eljárás, a mellékhatások ritkák. Mint minden sebészeti beavatkozásnak, az orrsövényműtétnek is vannak kockázatai, elsősorban a különböző fertőzések és a vérzés. Fontos, hogy erős orrvérzés, nagyfokú elesettség, fájdalomcsillapítóra nem reagáló súlyos fejfájás, magas láz esetén azonnal vizsgálat szükséges Kórházunkban vagy a területileg illetékes fül-orr-gégészeti osztályon. Ilyen esetben hívja esetmenedzserünket.

A műtét előtt kap egy egy tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot, amely részletes információt tartalmaz az orrsövényműtétről, annak kockázatairól, a beavatkozás előtti és utáni tudnivalókról, teendőkről. Minden esetben lehetőség nyílik a műtét lehetséges kockázatait megbeszélni orvosával, mielőtt a kezeléssel kapcsolatban döntést hoz.

Az érzéstelenítéssel és az altatással kapcsolatban is felmerülnek kockázati tényezők, ezekről külön tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot adunk. A műtét előtt kötelezően elvégzendő vizsgálatok biztosítják, hogy a kockázat minimális legyen.

Alkalmas vagyok az orrműtétre?

A műtét szükségességét a Kórházunkban elvégzett fül-orr-gégészeti vizsgálat és anamnézis felvétel alapján döntjük el és javasoljuk. A fül-orr-gégészünk orrspekulum és endoszkóp segítségével megvizsgálja az Ön orrát, ellenőrzi az orrsövény alakját, az orrkagylók méretét, és megnézi, hogy vannak-e egyéb kóros elváltozások (polipok, hipertrófiás orrmandula, ritkán tumor). A végső diagnózis felállítása a fizikális vizsgálat, valamint az orr- és orrmelléküreg CT eredménye alapján történik. Allergiára utaló tünetek esetén allergiavizsgálatra is sor kerül. Az altatásos műtétre való alkalmasságot egy vérvétel, EKG vizsgálat és mellkas röntgen alapján altatóorvosunk, szükség szerint belgyógyászunk dönti el.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Az orrsövényplasztika előtti vizsgálatra és konzultációkra hozza magával korábbi zárójelentéseit, készítsen egy listát rendszeresen szedett gyógyszereiről, vitaminokról, táplálékkiegészítőkről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről, gyógyszerérzékenységről és allergiáiról, esetleges diétájáról.

Orrsövényplasztika

A műtét előtt személyesen vagy email-ben kapott műtéti és altatásos betegtájékozató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Mi a teendőm a műtét után?

Az orrsövényplasztika utáni időszakban, általában a műtét napján enyhe vagy erősebb orrvérzés, véres köpet, véres hányás, köhögési inger, köhögés, altatott betegnél nyugtalanság fordulhat elő. A műtét utáni napokban a változó mennyiségű vérveszteség, műtéti stressz és az alkalmazott gyógyszerek miatt gyengeség, aluszékonyság, szédülékenység, hőemelkedés, fejfájás, hányinger előfordulhat.

A tamponviselés viselés ideje alatt (48 óra) betegeink bent fekszenek Kórházunkban, siliconos septumsín esetén igény szerint 1 éjszaka után a tamponnnal haza lehet térni, másnapra tamponeltávolításra vissza kell jönni. Az orrtampon viselése kellemetlen állapot, hasonló a nátha során masszívan bedugult orr érzetéhez és enyhe-közepes fájdalommal jár, mely szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető. A tampont saját kezűleg eltávolítani, igazgatni nem szabad. A tamponok eltávolítása rövid, néhány másodpercet igénybe vevő, meglehetősen kellemetlen beavatkozás, mely enyhébb korszerű (silicon) tampon használata esetén.

A tamponeltávolítást követően 7-10 napig az orrban lévő váladék, az orrnyálkahártya duzzanat miatt orrdugulás előfordulhat, fájdalom egyátalán nem jellemző. A műtét utáni napokban az orr  duzzanata, valamint a felső ajak, felső fogak enyhe zsibbadása normális.

A műtétet követő 2 hétben kímélő életmód, pihenés javasolt, szükséges a vérnyomásemelő, feji vérbőséget okozó tevékenységek kerülése, mivel ezek utóvérzést okozhatnak. Ez alatt az idő alatt orrot erősen fújni nem szabad. Diétás megszorításra nincsen szükség, folyadékot sokat kell fogyasztani, az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Szövődménymentes gyógyulás esetén 14 nap után vállalhat munkát, a teljes gyógyulás ideje, a panaszmentes állapot kb. 3 hét. Komoly fizikai munka, sport a 4. héttől megenegedett.

Javasoljuk, hogy a műtétet követő két hétben ne utazzon olyan helyre, ahol nincs a közelben egészségügyi intézmény, illetve ne utazzon repülővel.

A műtét után orrolajat/orrkenőcsöt kell használni 2-3 hétig, bizonyos esetekben javasoljuk orrátmosó szett használatát is.

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés a műtét után?

Az orrsövényplasztika műtétet követő első kontroll egy hét múlva esedékes, amikor az orrfertőzések és összenövések kialakulásának elkerülése érdekében orrtisztító kezelésre van szükség. Szövődménymentes gyógyulás esetén a második ellenőrzés általában 6 hét után  indokolt.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Orrsövényműtét, orrsövényplasztika (septumplasztika, septumrezekció) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link