Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Első fogamzásgátló tabletta felírása előtti laborvizsgálatok

A fogamzásgátló tabletták az arra hajlamosaknál trombózist okozhatnak és ronthatják a májműködést. Az első fogamzásgátló tabletta felírása előtti laborvizsgálattal a leggyakoribb trombózisra hajlamosító tényezőket, valamint a máj működését vizsgáljuk, amit a tartós hormonszedés befolyásolhat.

Webshop banner

Első fogamzásgátló előtti vizsgálat

Mit tartalmaz a csomag?

Első fogamzásgátló előtti vizsgálat, családi trombózis esetén

Mit tartalmaz a csomag?

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Első fogamzásgátló tabletta felírása előtti laborvizsgálat

A laborvizsgálat az alábbi tételeket tartalmazza

Vérkép: a vérben lévő alakos elemek, a vörösvértestek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék abszolút számának meghatározására végezzük. Ebből következtethet a szakorvos többek közt vérszegénységre, vérvesztésre, gyulladásos folyamatokra, vérképző szervek betegségére és véralvadási zavarokra.

Bilirubin: a vörösvérsejtek sárga színű bomlástermékeként keletkezik a lépben, a májban és bizonyos nyirokcsomókban. Szintje a vörös vértestek fokozott lebomlása, májbetegségek és epeelfolyási akadály esetén emelkedhet. Össz-bilirubin normál értéke: 5 – 17 umol/l (3 – 10 mg/l) között.

GOT (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz): az aminosavak anyagcseréjénél közreműködő enzim. Normál esetben kis mennyiségben van jelen a vérben, szervi károsodás esetén azonban értéke megemelkedik. Alacsonyabb GOT értékkel várandós kismamáknál találkozhatunk. Normál értéke nőknél 18-31 U/l, férfiaknál 18-33 U/l.

GPT (glutamát-piruvát aminotranszferáz): a májsejtekben termelődő enzim, ami az ott bekövetkezett károsodásokat mutatja. Normál esetben ez is kis mennyiségben van jelen a vérben, károsodás esetén emelkedik. Normál értéke nőknél 7-30 U/l, férfiaknál 10-55 U/l.

Női nemi hormonok labor
Leiden mutáció laborvizsgálat

GGT (gamma-glutamil-transzferáz): a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Értékét a máj és az epeutak vizsgálatánál nézik. A legmegbízhatóbb jelző paraméter. Normál értéke nőknél 8-40 U/l, 9-50 U/l.

Alkalikus foszfatáz: a májban, illetve azokban a sejtekben van jelen nagyobb mennyiségben, amelyek a csontokat alkotják. Alkalikus foszfatáz felnőtt normálérték: 40-115 U/l

APC rezisztencia: a vizsgálat a Leiden mutáció okozta aktivált protein C rezisztencia kimutatására alkalmas. Az örökletes APC-R megléte mélyvénás trombózishoz vezethet. Ennek hátterében az esetek többségében a Leiden mutáció áll.

Mi az a Leiden mutáció?
A Leiden mutáció olyan véralvadási zavar, mely genetikai eredetű. Az úgynevezett APC fehérje a véralvadás során a kóros alvadékonyságot gátolja meg azzal, hogy az V-ös véralvadási faktort, ami szintén egy fehérje, elhasítja. A Leiden mutáció nem más, mint az V-ös faktor génjében bekövetkezett módosulás, ami azt eredményezi, hogy a fehérje nem lesz hasítható. A trombofília, vagy trombózishajlam ennek következtében jön létre. Létezik szerzett -, és veleszületett trombóziskészség. A Leiden mutáció veleszületett, mely a nőket és a férfiakat egyenlő arányban érinti. Az utódok esetén az ismétlődés kockázata 50 százalék.

Hogyan készüljek a vizsgálatra, mikorra várható az eredmény?

A vizsgálathoz éhgyomor szükséges, az eredmény a vizsgálatot követő 14. munkanap után készül el.

Első fogamzásgátló tabletta felírása előtti laborvizsgálat, ha a családban már előfordult trombózis, vagy embólia

A fogamzásgátló tablettát szedő nők az ismert hajlamosító tényezőktől függetlenül is gyakrabban kapnak vénás trombózist, mint azok, akik nem szednek fogamzásgátlót. Abban az esetben, ha valaki genetikailag hajlamos a trombózisra, már 30-szoros kockázattal számolhat az átlagnépességhez viszonyítva.

Öröklődő trombózishajlam esetében, egyik ágról örökölve 8-szoros, mindkét (apai és anyai) ágról örökölve 80-szoros a mélyvénás trombózis kockázata.

A laborvizsgálat az alábbi tételeket tartalmazza

Fogamzásgátló tabletta felírása előtti laborvizsgálat tételeiVérkép, Bilirubin, GOT, GPT, GGT, Alkalikus foszfatáz, APC rezisztencia, valamint:

Protein C és Protein S: a túlzott vérrögképződést megakadályozó rendszer részei. Úgy szabályozzák a vérrögképződés ütemét, hogy a vérrögök csak azokon a helyeken képződjenek, ahol maga a sérülés van. Alacsony szintjük örökletes trombózishajlamot okoz.

Anti-thrombin III: a véralvadási folyamatok szabályozásában játszik fontos szerepet. Számos véralvadási faktor (thrombin és a IX, X, XI, XII faktorok) hatását gátolja, hogy a túlzott mértékű alvadást megelőzze.

Fogamzásgátló tabletta
Vérlemezek

Prothrombin: a máj által termelt véralvadási faktorok egyike. A Prothrombin idő (PI) teszt azt méri, hogy mennyi időbe telik, amíg az alvadék kialakul a vérmintában. A PI teszt a véralvadási faktorok egységes funkcióját, továbbá a szervezet, megfelelő időn belüli alvadék létrehozó képességét vizsgálja.

APTI: aktivált parciális thromboplasztin idő, mely a véralvadási kaszkádutak működőképességét vizsgálja. Az úgynevezett véralvadási kaszkád alkalmas a sérült szövetek, illetve sérülések, vérrög képzés útján történő lezárására. Ez a gyógyulást segíti elő. Egy, vagy több véralvadási faktor szerzett, vagy öröklött hiánya a faktorok abnormális működését idézi elő. Ebben az esetben nem beszélhetünk stabil alvadékképződésről, azaz fokozott vérzés vagy alvadás következhet be.

Prothrombin gén mutáció: olyan genetikai eltérés, mely trombofíliához (trombózis hajlam) vezet.

Hogyan készüljek a vizsgálatra, mikorra várható az eredmény?

A vizsgálathoz éhgyomor szükséges, az eredmény a vizsgálatot követő 20. munkanap után készül el.

Első fogamzásgátló tabletta felírása előtti laborvizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link