Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Tisztelt Ügyfeleink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az endoszkópos beavatkozások elvégzéséhez Koronavírus PCR teszt eredmény bemutatása szükséges, mely a beavatkozás napjától számított 2 munkanapnál nem korábbi. A szükséges Covid-tesztet klinikánkon is elvégezheti, de külső eredményt is elfogadunk.
Köszönjük, hogy Ön is vigyáz az egészségünkre!
Köszönettel:
Medicover

Mi a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

A kolonoszkópia a vastagbél (és a vékonybél utolsó szakaszának, azaz a csípőbélnek vagy ileumnak) endoszkópos vizsgálati módszere. Az eljárás során a végbélnyíláson keresztül egy endoszkópot, egy saját fényforással rendelkező hajlékony csövet vezetnek a vastagbélbe, melynek végén egy kamera található. A műszer alkalmas szöveti mintavételre (biopszia), illetve polipok eltávolítására is.

A kamera segítségével sokszoros nagyításban, egy monitoron jól látható módon vizsgálható a bél nyálkahártyája, valamint kisebb beavatkozások (biopszia, polipeltávolítás) is könnyen elvégezhetők.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Vastagbéltükrözés

Mikor végzünk kolonoszkópiát (vastagbéltükrözést)?

A vastagbéltükrözést (kolonoszkópia) a gasztroenterológiai vizsgálatot követően az alábbi panaszok, tünetek esetén rendelheti el a szakorvos:

  • hasi fájdalom
  • véres széklet, illetve pozitív széklet vértesztet követően
  • tartós szorulás
  • hasmenés
  • székelési habitus megváltozása
  • gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) gyanúja
  • illetve vastagbélrák szűrővizsgálat részeként.

A vizsgálat során a diagnosztika mellett terápiás beavatkozás is történhet (polipeltávolítás, vérzéscsillapítás, biopsziás mintavétel a szövettani vizsgálathoz).

Hogyan zajlik a kolonoszkópia?

A tükrözés során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt, az orvos utasítására, asszisztensi segítséggel a hátára, esetleg jobb oldalra, illetve ritkán hasra is kell fordulnia a páciensnek. Az eszközt csúszást elősegítő zselével kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. A vizsgálat során a bélnyílást levegő befújásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítjuk.

A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt has puffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket okoztak, ezek a panaszok gyakrabban jelentkeznek.

A gyógyszeres előkészítés szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhat.

A vizsgálat befejezését követően a páciens azonnal leletet kap, amennyiben szövettani mintavétel is történt, annak eredménye 1-2 hét múlva várható.

Ha terápiás beavatkozás is történt, ennek kockázatától függően intézeti megfigyelés is szükséges lehet.

Vastagbéltükrözés vizsgálat menete

A vizsgálat során szövődményként bélátfúródás, a polip eltávolításának helyén vérzés jelentkezhet. Ez utóbbi általában endoszkópos úton ellátható, előbbi műtétet igényel.

Előkészületek végbéltükrözéshez

Előkészületek

A vizsgálat 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend) és gyógyszeres előkészítést (hashajtó) igényel. Általában a vizsgálatot megelőző napon délben már csak üres leves fogyasztását javasoljuk, majd a hashajtó bevételét. Ez bármelyik megfelelő erősségű készítmény lehet, jelenleg a legelterjedtebb a ricinus (mely olajos állagánál fogva zavarhatja a megtekintést és sokaknál hányingert, hányást okozhat), az ízesített, receptköteles oldatok, illetve a foszfoszóda készítmények. Ezt követően nagy mennyiségű folyadék (víz, tea) bevitele javasolt a bél teljes kitisztítására.

A terápiás beavatkozások előtt szükséges a vérkép, vérzési és alvadási paraméterek ismerete (vérvétel), illetve véralvadásgátló (Syncumar, Marfarin) vérlemezke-gátló (Aspirin, Astrix) szerek szedésének átmeneti felfüggesztése.

Vastagbéltükrözés után

A vastagbéltükrözést általában bódításban végezzük, bódító-fájdalomcsillapító injekció segítségével. Ezt követően rövid megfigyelés, pihenés szükséges.

A bódító injekció alkalmazása miatt a páciens szigorúan csak kísérővel távozhat, illetve ebben az esetben gépkocsit is tilos vezetni.

A kolonoszkópiát követően a beteg otthonában a szokásos módon lehet táplálkozni, de további néhány órás pihenés és sok folyadék fogyasztása javasolt, kerülje a megerőltető tevékenységeket. Amennyiben orvosától nem kap más javaslatot, akkor a megszokott napi tevékenység 6-12 órával később már végezhető.

Veszélyes a vastagbéltükrözés?

Képzett és tapasztalt szakorvos valamint jól felszerelt és modern műszerek alkalmazása esetén a kolonoszkópia egy biztonságos vizsgálat.

Nagyon ritkán előforduló szövődmény lehet a vastagbél sérülése, ill. falának kilyukadása (ami akkor fordulhat elő, amikor a bél falán lévő daganat vagy gyulladásos betegség miatt elvékonyodott).

Általánosságban elmondható azonban, hogy az endoszkópos vizsgálat diagnosztikus értéke háttérbe szorítja a vizsgálattal járó esetleges kellemetlenségeket.

Vastagbéltükrözés - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link