Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Kéz- és lábsebészeti műtétek

Kézsebészet

A kézsebész feladata elsősorban a kéz sérüléseinek, illetve degeneratív elváltozásainak gyógyítása elsősorban műtéti úton, valamint ezek utókezelése, melyek fő célja az érzékszervi funkciók visszaállítása és megtartása, valamint a finommozgások helyreállítása.

Ezen kívül a kézsebészet ellátási területéhez tartoznak a kéz fejlődési rendellenességei, gyulladásos, illetve daganatos elváltozásai is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A kéz struktúráinak helyreállítása speciális tudást és rendkívül finom technikát igényel, ugyanis a kéz összehangolt működését összetett ín, ideg és érképletek, csont és ízület rendszerek végzik, ami közel 200 finom képlet egybehangolt működését igényli. Ezek minél pontosabb megismerésére, valamint a műtéti technológiák fejlesztése céljából a kézsebészet külön szakterületté nőtte ki magát.

A kézen jelentkező elváltozások sikeres kezelése nagymértékben függ a kézsebész képzettségétől, feltételezi a kéz anatómiájának és funkcionális anatómiájának alapos ismeretét, továbbá a kézsebészeti alapelvek biztos tudását.

Kezeink és lábaink a mindennapi aktivitásunk, munkavégzésünk, hobbi-sport tevékenységeink jelentős részének eszközei, gyakran érzéseink közvetítői. Összetett funkcióik és bonyolult anatómiájuk miatt az orvostudományon belül két önálló részterület, a kézsebészet és a lábsebészet foglalkozik e két testrész sérüléseivel, illetve azok kezelésével.

Milyen típusú sérülések ellátásával foglalkozik a kézsebészet?

A kéz sérülései annak sokrétű funkciói miatt rendkívül gyakoriak, a testen keletkező sérülések ¼-ét teszik ki. A sérülések nagy része a kéz fogó funkciójából adódóan jön létre, de hasonlóan gyakoriak a védő működés során keletkező sérülések is (pl. baleset alkalmával, amikor a kéz reflex-szerűen a fejet vagy a törzset védi).

A kézsérülésekre jellemző, hogy gyakran sokkal súlyosabbak lehetnek, mint a sérülésből önmagában következne. Ennek oka, hogy egyszerre több képlet is sérülhet, melyek nem szakszerű ellátás esetén a gyógyulás után ínkörüli összenövések, illetve hegek kialakulását idézhetik elő, amik akár utólagos funkcióvesztést is okozhatnak. Ezért kézsérülések esetén a seb elsődleges, szakszerű ellátása a cél, hogy elkerülhető legyen a későbbi hegképződés okozta funkciókorlátozás.

A kéz sérülései sokrétűek lehetnek, a leggyakrabban előforduló sérüléstípusokat, az alábbiakban foglaljuk össze. Ezen sérülések ellátását traumatológus szakorvos is végezheti, azonban a kéz bonyolult anatómiája miatt, a sérülés súlyosságának függvényében, ha van rá lehetőség, kérje kézsebész szakorvos segítségét.

A kéz anatómiája

Könnyű kézsérülések

A könnyű kézsérülések közé sorolhatók a horzsolt bőrsebek, amik csak a bőr felső rétegeit érintik és kezelésükhöz steril kötés és fertőtlenítés elegendő.

Az idegentest okozta sérülések szintén gyakoriak, melyeket például szálkák, növényi tüskék okozhatnak. Ilyen eseteknél az idegentest mielőbbi, szakszerű eltávolítása szükséges.

Vágott sebek esetén a kisebb, csak a bőrt sértő sérüléseknél elegendő a sebszélek egyesítése, mélyebb sérüléseknél azonban fontos, hogy a seb alatti struktúrák (erek, inak, idegek) ellátása is megtörténjen, a későbbi funkcióvesztés elkerülése érdekében.

Gyakran előfordulnak harapott sérülések is, melyeknél rendkívül nagy a fertőzésveszély, ezért a seb mindenképp szakszerű orvosi ellátást igényel. Kezet érintő harapás esetén, különösen fontos, hogy az ellátást kézspecialista végezze, hogy a sérült képletek egyesítése a lehető legpontosabban történjen.

A kéz zúzódása szintén a könnyebb sérülések közé sorolható, azonban semmiképp nem elhanyagolandó. A sérülést minden esetben ajánlott szakorvosnak megmutatni, hogy az ebből eredeztethető későbbi szöveti károsodások elkerülhetők legyenek.

Bőrsérülések

A kézen keletkező bőrsérülések esetén fontos, hogy a bőrsérülés gyógyulását a lehető legkisebb hegesedés kísérje.  A bőrsérülések egyesítése méretüktől függően történhet varratokkal, vagy bőrpótló eljárásokkal.

Ínsérülések

Az inak az ízületek stabilitásáért felelős, kötőszövetben gazdag, ellenálló egységek, amelyek az izmok erejét továbbítják a csontokra. A kézen és az ujjakon feszítő- és hajlítóinak biztosítják a kéz finom működéséhez szükséges valamennyi mozgást. Sérülésük lehet nyílt és fedett, okozhatja éles tárgy, vagy az ujjak hirtelen, kóros mértékű megfeszülésekor bekövetkező spontán szakadás. Az ín sérülése általában könnyen felismerhető, mivel ilyenkor a kéz ujjainak valamely aktivitása hiányzik, és általában deformitás (görbeség) is megfigyelhető. A szakadt inak varratokkal állíthatók helyre, azonban a helyreállító operáció után sem mozgatható már korlátlanul a sérült ujj.

Érsérülések

Az erek károsodása létrejöhet nyílt szúrás, metszés, zúzódás során, vagy fedett összenyomatással. A zárt sérülések legtöbbször direkt sérülések, azaz csonttörések, ficamok kapcsán keletkeznek. Indirekt a sérülés, ha pl. túlnyújtásos szakadásról van szó. Előfordul, hogy az érfalnak csak egy rétege sérül, de már ez is probléma forrása lehet. Érsérülés tünete lehet a kézen, ha nem tapintható pulzus, ha sápadt és hűvös a végtag. Érsérülés gyanúja esetén mielőbbi ellátásra kell törekednünk, mert az idő múlásával nő a vérrögképződés és az egyéb szövődmények veszélye.

Elektromos és termikus sérülések

Termikus sérülések alatt az égési és fagyási sérüléseket értjük. Égési sérülés esetén nagyon fontos az elsősegély, a hideg folyóvízzel történő hűtés. A bőrpírral járó elsőfokú égési sérülések nem igényelnek a fájdalomcsillapításon és kötésen kívül speciális beavatkozást. A hólyagokkal járó másodfokú égési sérülések esetén előfordulhat, hogy a hólyagok megnyitása válik szükségessé. Harmadfokú égési sérülésnél minden esetben szükséges eltávolítani a sérült szöveteket.

Fagyás okozta sérülésnél a végtag felmelegítése az elsődleges feladat. Elsőfokú fagyási sérülésnél bőrpír és duzzanat jelentkezik, másodfokúnál a felszíni szövetek elhalása és hólyagképződés figyelhető meg. Harmadfokú fagyási sérülés esetén a bőr teljes vastagságában elhal, a mélyebb struktúrákat is károsítva. Ilyen esetekben az elhalt részek eltávolítása szükséges.

Kézsebészet

Az elektromos áram hatására ún. áramjegy keletkezik, mely a hámrétegben kialakult szöveti károsodást jelent, mely gyakran az alatta futó ereket is károsítja. Az árambehatás következtében átmeneti mozgási és érzékelési zavar léphet fel a végtagon. Az elhalt területeket minél előbb ajánlatos kimetszeni, hogy a későbbi fertőzések elkerülhetők legyenek.

Milyen kéz- és könyöksebészeti beavatkozások érhetők el a Medicover Kórházban?

Csukló és kéz ganglion kimetszése

A csukló, a kéz és az ujjak jóindulatú elváltozása. Általában az ízületi tok vagy az ínhüvely tágulata, melyben zselészerű anyag szaporodik fel. Helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben, egynapos műtét keretében távolítható el.

Jóindulatú kézlágyrésztumor kimetszése

A kézen található jóindulatú lágyrész-elváltozások, melyek egyértelműen nem mutatnak rosszindulatú rákos elváltozásra utaló jeleket. Helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben, egynapos műtét keretében távolíthatóak el. A műtétet követően az eltávolított anyagot szövettani vizsgálatra küldjük pontos diagnosztizálás céljából.

Jóindulatú kézcsonttumor kimetszése

A kézen található jóindulatú csontelváltozások, melyek egyértelműen nem mutatnak rosszindulatú rákos elváltozásra utaló jeleket. Vezetéses érzéstelenítésben vagy altatásban, egynapos műtét keretében távolíthatóak el. Az eltávolított csontállományt vagy saját csontból vett anyaggal, vagy mesterséges csontpótló anyaggal töltjük ki. A műtétet követően az eltávolított anyagot szövettani vizsgálatra küldjük pontos diagnosztizálás céljából.

Köszvényes csomó kimetszése

A kézen megjelenő panaszokat okozó köszvényes csomók eltávolítása helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben egynapos sebészet keretein belül.

Ínfelszabadítás

Sérüléseket, gyulladást követő ínletapadás, ínfelszabadítás

A hajlító- vagy nyújtóín sérüléseket, gyulladást követő letapadása, mozgásbeszűkülés. A hegek eltávolítása helyi, vezetéses érzéstelenítésben, ínfelszabadítás egynapos sebészet keretében.

Sérüléseket, gyulladást követő rögzült ízület, beszűkült mozgások, ízületi mobilizálás

Sérüléseket, gyulladást követő rögzült, merev ízület, mozgásbeszűkülés. A heges szövetek eltávolítása helyi, vezetéses érzéstelenítésben vagy altatásban, az ízületi mozgások javítása egynapos vagy egynapos sebészet keretében.

Tengelyeltéréssel gyógyult kézközépcsont és kézujjtörések korrekciója
Korábbi, funkciót akadályozó tengelyeltéréssel gyógyult törések korrekciója, jó helyzetben rögzítése tűződróttal, lemezzel, vezetéses érzéstelenítésben vagy altatásban egynapos sebészet keretein belül.

Hüvelykujjbázis oldalszalag-szakadás instabilitással, saját ínból képzett oldalszalag-plasztika
A hüvelykujjbázis oldalszalagjának nem friss szakadása esetén az ízület stabilitását saját ínból képzett oldalszalaggal állítjuk helyre altatásban, egynapos sebészet keretein belül.

Gyermekkori, veleszületett rögzült hüvelykujj, ínhüvelybemetszés, ínfelszabadítás
Kisgyermekkorban a hüvelykujj hajlító ínhüvelyének veleszületett szűkülete, az ín letapadása, melynek következtében a hüvelykujj hajlított helyzetben rögzült, nem képes mozogni. A beszűkült ínhüvelygyűrű megnyitása, az ín felszabadítása altatásban, egynapos sebészet keretében.

Pattanó ujj műtét, ínhüvelybemetszés
Az ujjak hajlító ínhüvelygyűrűjének megerőltetést, gyulladást követő szűkülete, melynek következtében az ujj hajlítása fájdalmas, gyengült. Súlyosabb esetben az ín csak jól érezhető pattanással tud elmozdulni az ínhüvelyben. A beszűkült ínhüvelygyűrű átmetszése helyi érzéstelenítésben, egynapos műtét keretében történik.

De Quervain tenosynovitis bemetszése
A hüvelykujj nyújtó ínhüvelyének megerőltetést, gyulladást követő szűkülete, fájdalmas duzzanattal a csukló tájékán, melynek következtében a hüvelykujj nyújtása, a csukló bizonyos mozgásai fájdalmasak, gyengültek. A beszűkült ínhüvely átmetszése helyi érzéstelenítésben, egynapos műtét keretében történik.

Carpalis alagútszindróma, idegfelszabadítás
A csukló tenyéri alagútban futó medianus ideg leszorításából adódó fájdalom, szorítóerő-gyengülés, a hüvelyk-, mutató- és középső ujj zsibbadásával. A beszűkült tenyéri alagút megvastagodott szalagrendszerének átmetszése, az ideg felszabadítása helyi érzéstelenítésben vagy rövid altatásban, egynapos műtét keretében történik.

Ulnaris-/Guyon-/alagútszindróma, idegfelszabadítás
A tenyéri alagútban futó ulnaris ideg leszorításából adódó fájdalom, a gyűrűs- és kisujj zsibbadásával, súlyosabb esetben a kézkisizmok sorvadásával. A megvastagodott szalagrendszer átmetszése, az ideg felszabadítása helyi érzéstelenítésben vagy rövid altatásban, egynapos műtét keretében történik.

Dupuytren kontraktúra (1 ujj), perkután fascia bemetszés

A kéz tenyéri felszínén található rostos kötőszöveti rendszer kóros zsugorodása a bőr behúzódásával, az ujjak hajlított helyzetű kényszertartásával. Egy ujjat érintő enyhébb elváltozás esetén a műtét helyi érzéstelenítésben, a zsugorodott rostok tűvel vagy néhány mm-es bőrmetszésből történő átvágásával végezhető.

Dupuytren kontraktúra (több ujj), fascia kimetszés

Több ujjat érintő vagy súlyosabb elváltozás esetén a műtét altatásban vagy vezetéses érzéstelenítésben végezhető, az érintett tenyéri sugárnak megfelelő, kiterjedt bőrmetszéssel, majd a zsugorodott, kóros szövetek teljes eltávolításával. A műtétet követően 24 órás kórházi bennfekvés javasolt.

Dupuytren kontraktúra kiújulás, fascia kimetszés bőrátültetéssel

Súlyosabb, visszatérő elváltozás esetén a műtét altatásban vagy vezetéses érzéstelenítésben végezhető, az érintett tenyéri sugárnak megfelelő, kiterjedt bőrmetszéssel, majd a zsugorodott, kóros szövetek teljes eltávolításával. A kialakult bőrhiány zárására bőrátültetés szükséges. A műtétet követően 24 órás kórházi bennfekvés javasolt.

Kézbőrhiány, Z-plasztika, Krause plasztika

Műtétek, sérülések, hegesedés kapcsán fellépő bőrhiány pótlására szolgáló műtéti eljárások. Helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben végezhetőek.

I. CMC ízületi arthrozis, interpositios artroplasztika

A hüvelykujj alapjánál elhelyezkedő nyeregízület kopása, deformálódása, melynek kapcsán instabilitás, fájdalom, az ujj mozgásainak beszűkülése lép fel.  A műtét altatásban vagy vezetéses érzéstelenítésben végezhető az elkopott ízületi felszínek eltávolításával, az ízületbe behúzott saját ínnal stabilizálva a hüvelykujjat.

Dupuytren kontraktúra

Ujjak ízületi instabilitása, ízület elmerevítése

Korábbi sérülések, ízületi kopás, reumás ízületi gyulladás következtében fellépő deformitás, instabilitás a kéz kisízületeiben. Amennyiben egyéb más kezelési, műtéti megoldásra már nincs lehetőség, az ízület fájdalmatlanná tétele érdekében csavarokkal, tűződrótokkal, lemezzel altatásban vagy vezetéses érzéstelenítésben, egynapos műtét keretében elmerevíthető az ízület.

Nyújtóínszakadást követően ínáthelyezés

Nyújtóínszakadást követően ínáthelyezés a szomszédos ujjról a kiesett mozgások pótlására, altatásban.

Könyök cubital tunnel szindróma, idegfelszabadítás

A könyökízület belső oldalán lévő alagútban futó ulnaris ideg leszorításából adódó fájdalom, a gyűrűs- és kisujj zsibbadásával, súlyosabb esetben a kézkisizmok sorvadásával. Helyi érzéstelenítésben vagy rövid altatásban, egynapos műtét keretében történik a megvastagodott szalagrendszer átmetszése, az ideg felszabadítása.

Könyök cubital tunnel szindróma, ideg izomcsatornába történő áthelyezése

A könyökízület belső oldalán lévő alagútban futó ulnaris ideg leszorításából és kóros kimozdulásából adódó fájdalom, a gyűrűs- és kisujj zsibbadásával, súlyosabb esetben a kézkisizmok sorvadásával.  Altatásban, egynapos műtét keretében történik a megvastagodott szalagrendszer átmetszése, az ideg felszabadítása, izmokból kialakított új csatornába való áthelyezése.

Teniszkönyök felszabadítása

A könyökízület, felkarcsont külső oldalán tapadó alkari izomzat megerőltetéséből adódó hegesedés és steril gyulladás, fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal. Sikertelen konzervatív terápiát követően helyi, vezetéses érzéstelenítésben vagy rövid altatásban végezhető egynapos műtét, melynek során a gyulladt, fájdalmas területet felszabadítjuk, az elhalt izomrostokat, csonthártyát eltávolítjuk.

Golfkönyök felszabadítása

A könyökízület, felkarcsont belső oldalán tapadó alkari izomzat megerőltetéséből adódó hegesedés és steril gyulladás, fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal. Sikertelen konzervatív terápiát követően helyi, vezetéses érzéstelenítésben vagy rövid altatásban végezhető egynapos műtét, melynek során a gyulladt, fájdalmas területet felszabadítjuk, az elhalt izomrostokat, csonthártyát eltávolítjuk.

Lábsebészet

A lábkontúr deformitásával járó elváltozások az ortopédia és a lábsebészet területéhez tartoznak. Habár a lábkontúr elváltozásai kezdetben csupán esztétikai problémákat okoznak, a megfelelő kezelés hiányában idővel fájdalmas járáshoz és kényelmetlen lábbeliviseléshez vezethetnek.

A mindennapok kihívásai lábainkon is nyomot hagynak: a folyamatos, sima talajon való járkálás, a különféle (nők esetében magassarkú) cipők viselése, a hosszú ideig tartó álldogálás és az alsó végtagok túlterhelése a lábak deformitásához vezethet.

Három fő kontúrelváltozásról beszélhetünk: belső oldali kontúrelváltozásról (pl. bütyök hallux valgus), felső, lábháti kontúrelváltozásról (pl. kalapácsujj digitus malleus) és alsó, talpi kontúrelváltozásról (pl. talpi süllyedés metatarsalgia).

Amennyiben a konzervatív kezelési módszerek (talpbetétek, gyógytorna, fizikoterápia, fájdalomcsillapítók stb.) nem bizonyulnak eredményesnek, és a deformitás olyan mértékű, hogy más módon nem korrigálható, lábsebészeti műtét indokolt.

Milyen lábsebészeti beavatkozások érhetők el a Medicover Kórházban?

Láb ganglion kimetszése

A láb jóindulatú elváltozása. Általában az ízületi tok vagy az ínhüvely tágulata, melyben zselészerű anyag szaporodik fel. Helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben, egynapos műtét keretében távolítható el.

Lábsebészet

Jóindulatú láb- és bokalágyrésztumor kimetszése

A lábon található jóindulatú lágyrészelváltozások, melyek egyértelműen nem mutatnak rosszindulatú rákos elváltozásra utaló jeleket. Helyi vagy vezetéses érzéstelenítésben, egynapos műtét keretében távolíthatóak el. Műtétet követően az eltávolított anyagot szövettani vizsgálatra küldjük pontos diagnosztizálás céljából.

Bütyökdeformitás, korrekció Austin műtéttel, csavarozással

A láb I. sugárszögének korrekciója a csont átvésésével, majd csavaros rögzítéssel, gerincvelői érzéstelenítéssel vagy altatásban. A műtétet követően 24 órás kórházi bennfekvés javasolt.

Kalapácsujj deformitás korrekciója Hohmann műtéttel

A lábujjak zavaró kalapácsdeformitásának korrekciója a csont átvésésével, helyi, vezetéses érzéstelenítéssel, egynapos sebészet keretein beül.

Kalapácsujj deformitás korrekciója Stainsby műtéttel

A lábujjak zavaró kalapácsdeformitásának korrekciója a csont átvésésével, az ízület pótlásával, helyi, vezetéses érzéstelenítéssel, egynapos sebészet keretein belül.

Az I. lábközépcsonti ízület mérsékelt kopása, csontlevésés, ízületi mobilizálás

Az I. lábközépcsonti ízület fájdalmas, mérsékelt kopása esetén a zavaró csontrészek levésése altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben, egynapos sebészet keretein beül.

Az I. lábközépcsonti ízület előrehaladott kopása, az ízület elmerevítése

Az I. lábközépcsonti ízület előrehaladott, fájdalmas kopása esetén az ízület elmerevítése altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben, egynapos sebészet keretein belül.

Lábtő–talpi alagútszindróma, idegfelszabadítás

A lábtő–talpi alagútban futó ideg leszorításából adódó fájdalom, a lábujjak zsibbadásával. A beszűkült alagút megvastagodott szalagrendszerének átmetszése, az ideg felszabadítása altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik.

Morton neuroma eltávolítása

A lábközépcsontok között futó ideg gyulladása, jóindulatú daganata erőteljes fájdalommal, a lábujjak zsibbadásával. A gyulladt, duzzadt, burjánzó idegrészletet altatásban távolítjuk el egynapos sebészet keretein beül.

Metatarsalgia – lábközépcsonti ízületek fájdalmas gyulladása, több lábközépcsont egyidejű tengelykorrekciója

A lábközépcsonti ízületek kóros terhelésből adódó fájdalmas gyulladása esetén az érintett lábközépcsontokat altatásban átvágjuk, és a tengelyüket korrigáljuk, ezáltal csökkentve az ízületek terhelését járás közben.

Talpi izombőnye jóindulatú burjánzásának, zsugorodásának, fascia műtéti kimetszése

A láb talpi felszínén található rostos kötőszöveti rendszer kóros zsugorodása, burjánzása a bőr behúzódásával, esetlegesen a lábujjak hajlított helyzetű kényszertartásával. A műtét altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítésben végezhető, az érintett talpi sugárnak megfelelő, kiterjedt bőrmetszéssel, majd a zsugorodott, kóros szövetek teljes eltávolításával. A műtétet követően 24 órás kórházi bennfekvés javasolt.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Kéz- és lábsebészet - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link