Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Vírus hepatitisek szerológiai vizsgálatai

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mire jó ez a szűrőcsomag?

A vírus hepatitisek laborvizsgálata az aktív és lezajlott fertőzések szerológiai szűrőcsomagja. Célja a szeronegativitás (negatív eredmény, ami azt jelenti, hogy az ellenanyagok szintje a küszöbérték alatt van) igazolása, illetve hepatitis A és B védettség kimutatása. Külföldi munkavállaláshoz szükséges laboratóriumi tesztek.

Webshop banner

Milyen vizsgálatokat foglal magában a vírus hepatitisek laborcsomag?

Hepatitis C vírus (HCV) antitestek:

A vizsgálat a HCV fertőzésre immunválaszként termelődő antitestek jelenlétét mutatja ki.

Tekintve hogy a teszt nem képes arra, hogy megkülönböztesse egymástól az aktív, illetve a korábban lezajlott fertőzést, amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív, egyéb tesztek szükségesek a fertőzés fennállásának igazolásához.

HBsAg

A Hepatitis B surface antigén a Hepatitis B vírus fertőzést követően fordul elő, pár héttel a klinikai tünetek megjelenése előtt. Amennyiben a vizsgálat kimutatja jelenlétét a szervezetben, fertőzöttséget vagy fertőzőképességet jelent a páciensnél.

Anti-HBs 

Az ellenanyag a hepatitis B fertőzés lefolyását, vagy a védőoltást követően jelenik meg. Amennyiben a páciensnél a megfelelő védettség kialakul, a vizsgálat során csak az anti-HBs ellenanyag mutatható ki, míg a többi marker negatív.

Milyen vizsgálatokat foglal magában a vírus hepatitisek laborcsomag
Vérlemezek

Anti-HBc 

Az anti-HBc antitest a Hepatitis B vírus fertőzés elleni immunreakció eredményeként képződik. Akut, krónikus és gyógyult fertőzésekben egyaránt kimutatható. A fertőzést követően az ellenanyag élethosszig jelen van a szervezetben.

Cytomegalovírus (CMV) antitestek 

A Cytomegalovírus teszt kimutatja, hogy a vizsgált személy átesett-e a közelmúltban CMV fertőzésen, illetve jelenleg is fennáll-e nála a fertőzés.

A CMV fertőzés a megfelelő immunrendszerrel rendelkező egyénben klinikailag észrevétlen marad. Komolyabb gondot abban az esetben okozhat, amikor az amúgy egészséges immunrendszerű várandós édesanya a terhessége alatt találkozik a kórokozóval először. A fertőzés következtében a magzat súlyosan károsodhat.

Epstein-Barr vírus antitestek

A vizsgálat a mononukleózis diagnosztizálását segíti elő.

Az Epstein-Barr vírusfertőzés bármely életkorban előfordulhat. Gyermekeknél gyakran tünetmentes, vagy enyhe lefolyású. Az EBV fertőzés a kiváltója a fertőző mononukleózisnak, mely torokgyulladással, lázzal és nyirokcsomó megnagyobbodással jár. A betegség kontaktus útján (nyállal) terjed, 4-6 héttel a fertőzést követően alakul ki a szervezetben és 1-2 hónapig is elhúzódhat.

Hepatítis A vírus (HAV) antitestek  

A teszt a hepatitis A vírusfertőzés diagnosztizálásához szükséges. A vizsgálat abban az esetben is indokolt, ha a hepatitis A vírus elleni védőoltás szükségességét kell megállapítani, vagy a szervezet védőoltásra adott reakcióját szükséges ellenőrizni.

Hepatitis E vírus (HEV) antitestek

A teszt a hepatitis E vírusfertőzés diagnosztizálásához szükséges. A hepatitis E többnyire nem okoz panaszt. Egyes esetekben azonban tünetként jelentkezhet hasi fájdalom, láz, valamint sárgaság.

Laborvizsgálat
Vérvétel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 9-14 munkanap elteltével

Vírus hepatitisek szerológiai vizsgálatai - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link