Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Orrmandula műtét (Adenotómia)

Mikor van szükség az orrmandula műtétre (adenotómiára)?

A kórosan megnagyobbodott orrmandula az orrgaratot lezárva orrlégzési nehezítettséget, orrhangzós beszédet, horkolást, nyitott szájjal alvást, az orrváladék pangását, akut/krónikus orrmelléküreg-gyulladást okozhat és tarthat fent. A fülkürt nyílásait lezárva akut és krónikus középfülgyulladáshoz, átmeneti vagy tartós halláscsökkenéshez vezethet. A pangó és lecsorgó orrváladék köhögéshez, gége-, hörgő-, tüdőgyulladáshoz vezethet, az esetleg meglévő asztmás tüneteket ronthatja vagy azok kiújulását válthatja ki.

Az orrmandula túltengéses gyermek sokszor figyelmetlen és kialvatlan, szája gyakran napközben is nyitva van, emiatt arckifejezése jellegzetesen “bamba” lehet.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Ha az orrmandula mérete eléri azt a nagyságot, amely a fenti tüneteket, betegségeket produkálja, akkor a gyermekeknél is az orrmandula eltávolítás az egyetlen lehetőség, amelytől tartós eredmény, gyógyulás várható. Felnőttkorban az orrmandula elsorvad, amennyiben megmarad, annak eltávolítása és szövettani vizsgálata szükséges.

Az orrmandula (adenoid) vagy orr-garat mandula rejtett helyen,  az orrüreg hátsó részében, a garat felső részén helyezkedik el közvetlenül a fülkürt nyílásai mellett. Az orrmandula a szájüregben, garatban található, nyirokszövetből álló gyűrű (Waldeyer-gyűrű) része (ide tartozik a torokmandula, nyelvgyöki mandula, garat-, pofa- szájpadnyálkahártyában lévő nyirokszövetek), mely a fertőzések elleni védekezés fontos tényezője, a szervezetet érő fertőzések elleni védekezés első immunológiai szűrőállomása.

Orrmandula megnagyobbodás
Orrmandula megnagyobbodás

Megnagyobbodott orrmandula esetén a következő tünetek tapasztalhatók:

 • szájon át történő légzés, horkolás, nyugtalan alvás, nappali fáradtság
 • étkezési problémák
 • tartós orrdugulás
 • visszatérő orrfolyás, orrmelléküreg-gyulladás, köhögés (hörghurut)
 • halláscsökkenés (gyermekeknél figyelmetlenség lehet a tünet), visszatérő középfülgyulladás, fülfájás

Az orrmandula eltávolítása után a szervezet továbbra is képes megküzdeni a fertőzésekkel, mivel elegendő mennyiségű nyirokszövet marad a szájüregben és a garatban (torokmandula, nyelvgyöki mandula, stb.).

Hogyan működik az eljárás?

Az orrmandula eltávolítása szájon keresztül egy speciális kanálszerű, adenotóm nevű eszközzel történik az orron keresztül bevezetett endoscopos ellenőrzés mellett, kizárólag altatásban. A műtét során a szájat egy fém szájterpesszel tartjuk nyitva, amely részben az elülső fogakon, részben a nyelven támaszkodik. Orrmandula eltávolítása során a műtét idejére vérzéscsillapító tampont alkalmazunk, erősebb vérzés esetén a vérzéscsillapítás elektromos eszközzel történik. A műtét időtartama körülbelül 20-40 perc. Kórházunkban a 3 éves kor feletti gyermekek orrmandula műtétének elvégzésére is van lehetőség.

Koblációs orrmandula műtét - modern technológia, minimális szöveti károsodás

Kórházunkban lehetőség van korszerű, úgynevezett koblációs orrmandula műtétre is. A modern technológia ötvözi a rádiófrekvenciás energiát és a sóoldatot, hogy plazmamezőt hozzon létre. A koblációs technológiával (Coblator) a fókuszált plazma teszi lehetővé a szövetek precíz eltávolítását alacsony hőmérsékleten, mely simább anatómiai felületeket eredményez és csökkenti a környező szövetek hőterhelését a hagyományos monopoláris diatermiás eszközökkel vagy mechanikai vágóeszközökkel szemben.

Mandula műtét koblációs eljárással
Mandula műtét koblációs eljárással

A plazma technológiás eljárással csökken az operáció ideje, a műtétet követő fájdalom enyhébb és ritkábbak az utóvérzéses szövődmények.

Miért hatékonyabb a koblációs orrmandula műtét a hagyományos műtéti eljárásnál?

A koblációs technológia segítségével a hagyományos eljárással szemben lényegesen alacsonyabb (40-70 Celsius) hőmérsékleten, molekuláris szinten történik meg a szövet eltávolítása, a sejtek égetése vagy károsítása helyett. A modern eljárás a célzott szövet pontos eltávolítását teszi lehetővé úgy, hogy a közeli, egészséges szövetek csak minimális mértékben károsodnak. Az elektrosebészeti eljárás során nagyon magas hőmérséklet (400-600 Celsius) generálódik. Ez a magas hőenergia segíti elő a szövetek elporlasztását, mely a környező, egészséges szövetekben is jelentős károsodást okozhat.

A koblációs orrmandula műtét előnyei:

 • Enyhébb fájdalom, szemben a hagyományos műtéttel
 • Rövidebb műtéti idő
 • Kisebb mértékű vérzés a beavatkozás alatt
 • Gyorsabb visszatérés a normál étkezéshez és életvitelhez
 • Minimális mértékű szöveti károsodás

Mik az orrmandula műtét kockázatai és előnyei?

Kockázatok

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, az orrmandula eltávolításának is vannak kockázatai, elsősorban a különböző fertőzések és az utóvérzés. Fontos, hogy orrvérzés, véres köpés, véres vagy barnás-feketés hányás, nagyfokú elesettség, fájdalomcsillapítóra nem reagáló súlyos fejfájás, magas láz esetén azonnali vizsgálat szükséges Kórházunkban vagy a területileg illetékes fül-orr-gégészeti osztályon. Ilyen esetben hívja esetmenedzserünket.

A műtét előtt kap egy egy tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot, amely részletes információt tartalmaz az orrmandula műtétről, annak kockázatairól, a beavatkozás előtti és utáni tudnivalókról, teendőkről. Minden esetben lehetőség nyílik a műtét lehetséges kockázatait megbeszélni orvosával, mielőtt a kezeléssel kapcsolatban döntést hoz.

Az érzéstelenítéssel és az altatással kapcsolatban is felmerülnek kockázati tényezők, ezekről külön tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot adunk. A műtét előtt kötelezően elvégzendő vizsgálatok biztosítják, hogy a kockázat minimális legyen.

Előnyök

Az orrmandula eltávolítása csökkenti az orr- és fülpanaszok gyakoriságát és súlyosságát. Egyúttal megelőzhet számos súlyos, középfület érintő betegséget és halláskárosodást, melyet egyébként csak nagyobb fülműtéttel lehetne orvosolni.

A műtét természetesen csökkenti az orrmandula megnagyobbodása miatt kialakuló és gyakran visszatérő fertőzések miatti antibiotikum és egyéb gyógyszerszedés gyakoriságát is.

Alkalmas vagyok az orrmandula műtétre?

Az első kontrollvizsgálatra a torokmandula műtét után egy héttel kerül sor, ellenőrizzük a gyógyulást és kizárjuk az esetleges fertőzés vagy vérzés lehetőségét. Az állapota függvényében egy második kontrollvizsgálat is szükséges lehet.

A orrmandula műtét szükségességét a Medicover Magánkórházban elvégzett fül-orr-gégészeti vizsgálat (orr endoscopia is) és anamnézis felvétel alapján döntjük el és javasoljuk. Az altatásos műtétre való alkalmasságot egy vérvétel, EKG vizsgálat és mellkas röntgen. alapján altatóorvosunk, szükség szerint belgyógyászunk dönti el.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

 • A műtéti előtti vizsgálatra és konzultációkra hozza magával korábbi zárójelentéseit, készítsen egy listát rendszeresen szedett gyógyszereiről, vitaminokról, táplálékkiegészítőkről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről, gyógyszerérzékenységről és allergiáiról, esetleges diétájáról.
 • A műtét előtt személyesen vagy email-ben kapott műtéti és altatásos betegtájékozató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Mi a teendőm az orrmandula műtét után?

A műtét utáni időszakban, általában a műtét napján enyhe vagy erősebb orrvérzés, véres köpet, véres hányás, köhögési inger, köhögés, altatott betegnél nyugtalanság fordulhat elő. A műtét utáni napokban a változó mennyiségű vérveszteség, műtéti stressz és az alkalmazott gyógyszerek miatt gyengeség, aluszékonyság, szédülékenység, hőemelkedés, fejfájás, hányinger előfordulhat. A műtét után az orrban lévő véralvadék, az orrnyálkahártya duzzanat miatt orrdugulás szintén előfordulhat.

Az orrmandula műtét után a fájdalom minimális, a műtét utáni 1-2 napban jellemző és jól kezelhető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal.

Szövődménymentes esetében a orrmandula műtét utáni első nap hazatérhet. A műtétet követő 2 hétben kímélő életmód, pihenés javasolt, szükséges a vérnyomásemelő, feji vérbőséget okozó tevékenységek kerülése, mivel ezek utóvérzést okozhatnak. Ez alatt az idő alatt orrot fújni nem szabad. Diétás megszorításra nincsen szükség, folyadékot sokat kell fogyaztani, az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Szövődménymentes gyógyulás esetén 14 nap után vállalhat munkát, a teljes gyógyulás ideje, a panaszmentes állapot kb. 3 hét. Komoly fizikai munka, sport a 4. héttől megenegedett.

Javasoljuk, hogy a műtétet követő két hétben ne utazzon olyan helyre, ahol nincs a közelben egészségügyi intézmény, illetve ne utazzon repülővel. Erre az esetleges utóvérzés viszonylag rövid időn belüli csillapítása miatt van szükség.

Miért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat az orrmandula műtét után?

Az első kontrollvizsgálatra az orrmandula műtét után egy héttel kerül sor, ellenőrizzük a gyógyulást és kizárjuk az esetleges fertőzés vagy vérzés lehetőségét. Az állapota függvényében egy második kontrollvizsgálatra is szükséges lehet.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Orrmandula műtét (Adenotómia) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link