Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Horkolásgátló műtét, éjszakai légzéskimaradás kezelése

horkolás a felnőtt lakosság mintegy 10-30%-át érintő jelenség, és a horkoló emberek kb. 5%-nál az összeszűkülő garat légzéskimaradással (OSAS – Obstruktív alvási apnoe) társul.

Súlyosabb alvási apnoe esetén ez a folyamat akár óránként többször is megismétlődhet, hosszú távú egészségkárosodáshoz vezetve, mint a magas vérnyomásszívinfarktus, agyi keringési zavarok.

Éjszakai légzéskimaradások, nappali fáradékonyság, feledékenység, gyakori fejfájás esetén kivizsgálásra, műszeres alvásvizsgálatra és alvás endoszkópiára van szükség.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A horkolás negatív következményei

Az éjszakai légzéskimaradás (apnoé) önmagában nem életveszélyes állapot, hosszútávon azonban súlyos következményekkel jár. Légszomjkor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont megemelkedik, amely megnöveli az adrenalin szintet, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Ennek eredményeképpen hosszabb kimaradás után a horkoló szinte felugrik és kapkodva vesz levegőt.

Ez az éjszakai „stressz reakció” pedig hosszú távon magasabb vérnyomáshoz vezet, ami a szívinfarktus és a szélütés egyik kockázati tényezője.

Horkolás anatómiája

Statisztikai adatok szerint az apnoéban szenvedőknél az infarktus kockázata negyvenszer nagyobb, mint az egészséges embereknél. A zavart éjjeli alvás egyéb nappali hatásokat is eredményez:

Egy vizsgálat szerint a horkoló vagy alvási apnoében szenvedő személyek ötször több balesetet okoznak – nyilván a tartós fáradtság és a koncentrálási nehézségek miatt. A horkoló mellett alvó házastársak problémái leginkább az alváshiányban és ennek következtében kialakuló problémákban jelentkeznek.

Mikor szükséges orvoshoz fordulnom?

Ha Önnél alkalmanként előforduló, bizonyos külső tényezőkhöz visszavezethető (sokat vacsorázott, több alkoholt fogyasztott, náthás) horkolás áll fenn, nem szükséges orvosi segítséget kérnie. Ha horkolása enyhe, nem zavarja a környezetét, házastársát, nem okoz nappal fáradtságot, koncentrációs képességének romlását, akkor orvosi szempontból nem tekintjük veszélyesnek. Otthoni praktikákkal, életmódváltással sok esetben az ilyen horkolás megszüntethető, de legalábbis mérsékelhető.

Ha azonban horkolása állandóan, minden testhelyzetben jelentkezik és fáradtságot illetve egyéb tüneteket okoz, fontos, hogy mihamarabb szakorvoshoz forduljon tünetei kivizsgálására, mert a kialvatlanság közúti vagy munkahelyi balesethez vezethet, hosszabb távon magas vérnyomástcukorbetegséget, agyvérzést, szívrohamot is okozhat.

Horkolásgátló műtét

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Mivel a horkolás eredete különböző lehet, ezért a kezelési lehetőségek is eszerint változnak. Általában először életmódbeli változtatásokat javasol az alvásszakértő (szomnológus) illetve a fül-orr-gégész szakorvosunk.

Ezek egyénileg eltérőek lehetnek (elhízás esetén fogyás, alvás alatti testhelyzet változtatása, káros szokások megszüntetése (gyógyszerek, alkohol), sportolás beiktatása stb.).

Éjszakai légzéskimaradás kezelése

Horkolás csökkentésére sokféle eszköz, készítmény létezik, mint a horkolásgátló párna, karóra, horkolásgátló cseppek, orr- és garat spray-k, orrcsipeszek, orrtapaszok, telefonra letölthető horkolásgátló applikációk, szájsebészeti protézisek, azonban ezek általában csak átmenetileg hoznak javulást.

Amennyiben a fenti konzervatív kezelések nem vezetnek sikerhez, horkolás elleni műtéti megoldás javasolt:

Kórházunkban a horkolás illetve a légzéskimaradás kivizsgálásának része az úgynevezett alvás endoszkópia. Műtői körülmények között gyógyszerekkel mesterségesen elaltatva Önt lehetőség nyílik a felső̋ légutak teljes hosszának video endoszkóppal történő vizsgálatára, így pontosan megállapítható, milyen eredetű az Ön horkolása illetve légzéskimaradása (nagy nyelvcsap, duzzadt mandulák, orrsövényferdülés stb.). Ezután a horkolás elleni műtét már pontosan azt célozza, ami az Ön horkolását, légzéskimaradását kiváltja, elkerülve így az esetleges felesleges műtétet.

Mi a műtéti eljárás menete?

Az altatásos vagy helyi érzéstelenítésben történő műtétre való alkalmasságot egy vérvétel, EKG vizsgálat és mellkas röntgen alapján altatóorvosunk, szükség szerint belgyógyászunk dönti el.

A lézeres nyelvcsap- és lágyszájpad plasztikát (LAUPP) általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük. A horkolás elleni műtét során diódalézerrel megkisebbítjük a nyelvcsapot és/vagy a lágyszájpadot.  A rádiófrekvenciás (RAUPP) és a koblációs eljárás során rádiófrekvenciás és koblációs elektródával „zsugorítjuk” a lágyszájpadot és a nyelvcsapot, általában helyi érzéstelenítésben.

Amennyiben a kivizsgálása orrsövény ferdülést, duzzadt alsó orrkagylókat, orrpolipot, nagy orrmandulát, nagy torokmandulákat, nagy nyelvgyököt igazol panaszai hátterében, úgy ezek sebészi megoldását fogjuk javasolni.

Mik a horkolásgátló műtéti kezelés előnyei és hátrányai?

A horkolásgátló garatplasztikai műtétek az esetek nagy részében jelentősen csökkentik, gyakran teljes mértékben megszüntetik a horkolást; a légzéskimaradást annak súlyosságától függően javítják, vagy szüntetik meg.

A sikeres horkolásgátló műtét záloga az előzetes alapos kivizsgálás és a műtét előtti alvás endoszkópia elvégzése. Fontos megjegyezni, hogy a horkolás és a légzéskimaradás hátterében sokszor egyszerre több ok is áll (pl. elhízás, kor, alkati tényezők, életmód, gyógyszerek). A sebészi megoldás természetesen nem szünteti meg mindegyiket, szükség van nem műtéti változtatásokra is. A horkolás műtét egyedüli hátránya a műtét után 7-10 napig fennálló nyelési fájdalom, mely azonban teljesen megszüntethető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal.

Mi történik a horkolás elleni műtét után?

Helyi érzéstelenítésben végzett horkolás műtét után általában pár órán belül hazatérhet, altatás esetén másnap hagyhatja el a Medicover Kórházat.

A horkolásgátló műtétet követő 2 hétben kímélő életmód, pihenés javasolt, szükséges a vérnyomásemelő, feji vérbőséget okozó tevékenységek kerülése, mivel ezek utóvérzést okozhatnak. Sok folyadékot kell fogyasztani és csak puha, pépes táplálékot lehet enni. Az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Szövődménymentes gyógyulás esetén 14 nap után vállalhat munkát, a teljes gyógyulás ideje, a panaszmentes állapot kb. 3 hét. Komoly fizikai munka, sport a 4. héttől megengedett.

Van olyan eset, amikor nem végezhető el a horkolás elleni műtét?

Bármilyen kockázatmentes is a LAUPP (horkolás műtét), kizárólag szigorú szakmai indikáció esetén végezzük el. Előfordulhatnak olyan egészségi állapotok, kockázatok, melyek esetén ellenjavallt a műtét vagy az altatás. Ilyenkor helyi érzéstelenítésben végzett műtétet javasolunk, bizonyos esetekben lebeszéljük a beteget a műtétről. Ezt minden esetben az Ön kezelőorvosa fogja eldönteni a konzultáció során.

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Horkolás és éjszakai légzéskimaradás kezelése - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link