Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Orbita CT vizsgálat

Az orbita CT, vagyis a szemüreg CT vizsgálatát általában balesetek és egyéb traumák esetén javasolja az orvos. Segítségével a szemüreg csontos falának apró törései is megláthatók.

Heveny gyulladásos folyamatoknál és daganatos betegségeknél a választandó diagnosztikai módszer az MR. Ám azoknál a betegeknél, akiknél az orbita MR valamilyen ok miatt nem végezhető el, a CT vizsgálat jelenti a diagnosztikát, de ilyen estekben, hogy a lágyrészeket jobban lássa a szakember, szükség van kontrasztanyag adására.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Orbita CT vizsgálat
Orbita CT vizsgálat

Milyen előkészítés szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció,  mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el. A natív CT vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Azonban érdemes úgy készülni, hogy indokolt esetben – ha az orvos szükségesnek tarja –, legyen lehetőség kontrasztanyag beadására. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Hogyan zajlik az Orbita CT vizsgálat?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni, a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt nem javasolt, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet. Nagyon ritkán (kizárólag orvos szakmai indokkal), bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk CT-vel.

A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el! A szemüreg CT vizsgálata során kiemelten figyelni kell a szemlencse sugárérzékenységére!

A vizsgálatnak nincs mellékhatása.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Hogyan zajlik az Orbita CT vizsgálat?
Orbita CT vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link