Szexuálisan terjedő betegségek (STD) laboratóriumi tesztjei férfiaknak urológiai mintavétellel

A csomagban foglalt vizsgálatok olyan kórokozókat mutatunk ki húgycsőből vett urológiai mintából, melyek prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idézhetnek elő.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A férfiak genitális felépítettségéből eredően sokkal kisebb hányaduknál jelentkeznek a szexuális úton terjedő betegségek tünetei, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem áll fenn fertőzöttség.

Esetükben a húgycső, végbélnyílás, ondó és toroknyálkahártya mintavételére van lehetőség, és amelyeket tovább küldünk laboratóriumi-, valamint speciális PCR vizsgálatokra. A szűrővizsgálat elvégeztetése járhat ugyan kisebb kellemetlenséggel, fájdalommal azonban semmiképpen sem.

A szexuálisan terjedő betegségek tünetei

Számos esetben nem érzékel a páciens semmilyen kellemetlen tünetet, ha azonban mégis fellépnek, fertőzéstől függően a következő formában jelennek meg:

  • vizeléskor égető fájdalom,
  • fájdalmas, duzzadt herék,
  • tiszta, áttetsző váladékozás a húgycsőből,
  • sárgás-zöldes váladékozás a húgycsőből,
  • megtermékenyítései zavar (meddőség)
  • égő, viszkető bőrfelület a hímvesszőn, vagy a végbéltájékon

A betegségek kiváltó okai lehetnek:

  • Chlamydia
  • Neisseria Ghonorrhoea
  • Ureaplasma urealyticum
  • Mycoplasma hominis

Milyen tételeket tartalmaz az STD laboratóriumi teszt?

Ureaplasma és Mycoplasma

A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Férfiak esetében prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idéz elő. A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek, de akár évekig lappanghat a szervezetben, majd hirtelen fellángol. A mintavétel a húgycső váladékából, vizeletből, és ondóból történik.

Neisseria Gonorrhoeae

Közismertebb nevén a tripper vagy kankó néven ismert szexuális betegséget kiváltó baktérium. A fertőzött férfiak közel 10%-a teljesen tünetmentesen él, így tudtuk nélkül adják tovább a fertőzést.

A betegség könnyen kezelhető, ellenben ha ez elmarad, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Tünetei a vizeléskor égő érzés, folyás a húgycsőből, heretáji fájdalom vagy kellemetlen érzés. Ghonorrhoeát a szexuális együttlét során nem csak hüvelyi, de anális és orális aktus révén is el lehet kapni, és nagyobb a veszély a fertőzésre azok esetében, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.

Chlamydia trachomatis

Ez a baktérium a fertőzött szervezet sejtjein belül él és szaporodik. Szexuális együttlét során juttatja át a fertőzött fél a partnerének, amely orális és anális aktus során is bekerül a szervezetbe.

Kezeletlenül a meddőség és az ízületi gyulladás a legveszélyesebb szövődményei. Tünetei a vizeléskor fellépő égő érzés, fájdalom, folyás a húgycsőből és kellemetlen érzés a herék tájékán. Mintavétel történhet nemcsak a húgycsőből, hanem a végbéltájékról, a szájüreg valamint a garat nyálkahártya felszínéről.

Urológiai mintavétel

A mintavétel elsődlegesen a középsugaras vizeletvizsgálatot foglalja magában, illetve a húgycsőből vett egyéb váladékot.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos, hogy a teszt elvégeztetése előtt ellenjavallott mindenféle gyógykészítmény használata a nemi szervek környékén (kenőcsök, ecsetelők), antibiotikumok, gombaölők szedése, mivel ezek torzíthatják a vizsgálat eredményét.

A vizsgálat elvégzése előtt 2 órával nem szabad vizelni, mivel a vizelet kimossa a vizsgálandó váladékot és a mintavétel eredménytelen lesz.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 14. munkanapon.

A szexuálisan terjedő betegségek (STD) laborvizsgálat urológiai mintavétellel ára:

25.000 Ft

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
[bt_cc id="5924"]
close-link