Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Szexuális úton terjedő betegségek (STD) laborvizsgálata férfiaknak urológiai mintavétellel

A csomagban foglalt vizsgálatokkal olyan kórokozókat mutatunk ki húgycsőből vett urológiai mintából, melyek prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idézhetnek elő.

STD teszt férfiaknak laborcsomag

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A férfiak genitális felépítettségéből eredően sokkal kisebb hányaduknál jelentkeznek a szexuális úton terjedő betegségek tünetei, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem áll fenn fertőzöttség.

Esetükben a húgycső mintavételére van lehetőség, amit tovább küldünk laboratóriumi-, valamint speciális PCR vizsgálatokra. A szűrővizsgálat elvégezése járhat ugyan kisebb kellemetlenséggel, fájdalommal azonban semmiképpen sem.

A szexuálisan terjedő betegségek tünetei

A szexuálisan terjedő betegségek tünetei

Számos esetben nem érzékel a páciens semmilyen kellemetlen tünetet, ha azonban mégis fellépnek, fertőzéstől függően a következő formában jelennek meg:

 • vizeléskor égető fájdalom,
 • fájdalmas, duzzadt herék,
 • tiszta, áttetsző váladékozás a húgycsőből,
 • sárgás-zöldes váladékozás a húgycsőből,
 • megtermékenyítései zavar (meddőség)
 • égő, viszkető bőrfelület a hímvesszőn, vagy a végbéltájékon

A betegségek kiváltó okai lehetnek:

 • Chlamydia trachomatis
 • Neisseria Gonorrhoea
 • Ureaplasma urealyticum /Ureaplasma parvum
 • Mycoplasma hominis /Mycoplasma genitalium
 • Herpes simplex I/II
 • Treponema pallidum
 • Tricomonas vaginalis

Milyen tételeket tartalmaz az STD laboratóriumi teszt?

Ureaplasma urealiticum, Ureaplasma parvum, Mycoplasma hominis és Mycoplasma genitalium

A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Férfiak esetében prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idéz elő. A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek, de akár évekig lappanghat a szervezetben, majd hirtelen fellángol. A mintavétel a húgycső váladékából történik.

Milyen tételeket tartalmaz az STD laboratóriumi teszt
Chlamydia trachomatis

Neisseria Gonorrhoeae

Közismertebb nevén a tripper vagy kankó néven ismert szexuális betegséget kiváltó baktérium. A fertőzött férfiak közel 10%-a teljesen tünetmentesen él, így tudtuk nélkül adják tovább a fertőzést.

A betegség könnyen kezelhető, ellenben ha ez elmarad, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Tünetei a vizeléskor égő érzés, folyás a húgycsőből, heretáji fájdalom vagy kellemetlen érzés. Gonorrhoeát a szexuális együttlét során nem csak hüvelyi, de anális és orális aktus révén is el lehet kapni, és nagyobb a veszély a fertőzésre azok esetében, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.

Chlamydia trachomatis

Ez a baktérium a fertőzött szervezet sejtjein belül él és szaporodik. Szexuális együttlét során juttatja át a fertőzött fél a partnerének, amely orális és anális aktus során is bekerül a szervezetbe.

Kezeletlenül a meddőség és az ízületi gyulladás a legveszélyesebb szövődményei. Tünetei a vizeléskor fellépő égő érzés, fájdalom, folyás a húgycsőből és kellemetlen érzés a herék tájékán. Mintavétel történhet nemcsak a húgycsőből, hanem a végbéltájékról, a szájüreg valamint a garat nyálkahártya felszínéről.

Herpes simplex I-II

A nemi szervek környékén jelentkező megbetegedést leggyakrabban a II-es típusú herpes vírus okozza, azonban mindkét csoport előfordul a nemi szervek környékén is.

Az esetek döntő többségében a fertőződést követően 3-20 napon belül égő, viszkető érzés kíséretében csoportosan elhelyezkedő hólyagok jelennek meg, amik pár nap múlva fájdalmas, hámhiányos vagy fekélyes területekké válnak.

Férfiak esetében a hímvessző bármely részén megjelenhetnek. A tünetek elmúlását követően a vírus az idegdúcokba vándorol, ahol egy életen át fenn marad, így tünetmentesen is tovább adható. Az immunrendszer gyengülése esetén bármikor újra tüneteket okozhat.

Treponema pallidum

Ez a baktérium a szifilisz kórokozója. Leggyakrabban szexuális úton terjed, illetve az anya is átadhatja a magzatnak. A szexuális úton történt fertőződés általában az úgynevezett szifiliszes sánkerrel való közvetlen érintkezés nyomán történik, ami a nemi szerv bőrén vagy nyálkahártyáján kialakult kemény, kiemelkedő, fájdalmatlan fekély.

Lefolyása több szakaszból áll, az első tünetek a fertőződést követően 2-3 héttel jelentkeznek. Egy vagy több fekély jelenik meg a partnerrel érintkező testfelületen, férfiak esetében a hímvesszőn. Másodlagosan, a fertőzést követő kb. 6 héttel test szerte vörös kiütések jelentkeznek.

Férfi hormonok laborvizsgálata

Tricomonas vaginalis

Egy ostoros parazita, állati egysejtű mikroorganizmus (protozoon), mely férfiak esetében az urogenitális szervek (húgycső, prosztata) nyálkahártyáit fertőzheti meg.

A tünetek a hímvessző makkján és a fitymán mutatkoznak meg leginkább, okozhatnak húgyúti és prosztata-panaszokat is.

Vizelettenyésztés

Urológiai mintavétel

A vizsgálat a húgycsőből vett mintából történik.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos, hogy a teszt elvégeztetése előtt ellenjavallott mindenféle gyógykészítmény használata a nemi szervek környékén (kenőcsök, ecsetelők), antibiotikumok, gombaölők szedése, mivel ezek torzíthatják a vizsgálat eredményét.

A vizsgálat elvégzése előtt 2 órával nem szabad vizelni, mivel a vizelet kimossa a vizsgálandó váladékot és a mintavétel eredménytelen lesz.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 5. munkanapon.

A mintavétel díja a laborvizsgálat árán felül fizetendő: 12 000 Ft.

Urológiai szakvizsgálat keretében levett mintából végzett vizsgálat esetén külön mintavételi díjat nem számítunk fel.

Budapesti és vidéki klinikáink szakrendelési árlistáját ide kattintva tekintheti meg.

Szexuális úton terjedő betegségek (STD) laborvizsgálata férfiaknak urológiai mintavétellel - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link