Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Csigolya biopszia

A csigolya biopszia során műtéti körülmények közt kerül sor mintavételre a kórosan átépült csigolyából.

Mi okozhatja a csigolya kóros átépülését?

A csigolya kóros átépülését több tényező is okozhatja. Hátterében állhat a csigolyák szerkezetét is befolyásoló csontritkulás, a gerincet érintő elsődleges, vagy áttét okozta másodlagos daganat, törés, genetikai okok, vagy gyulladás is.

Az átépülés okának meghatározásához a kórtörténet ismeretében képalkotó vizsgálatok (MR, CT) mellett szövettani mintavételre, csigolya biopsziára van szükség.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mik a csigolya átépülésének tünetei?

A csigolya kóros átépülése esetén a leggyakoribb tünet a helyi fájdalom, ami terhelésre jelentkezik, és gyakran nyugalmi helyzetben is fennáll.

A csigolyák esetleges összeroppanása okozhatja a gerincoszlop deformálódását, valamint az idegelemek megnyomódását. Ez utóbbiból fakadóan felléphet a végtagok ügyetlensége, koordinációs zavara, a beidegzett izmok gyengülése, bénulása, a vizelet és a székletürítés képtelensége, férfiaknál impotencia, illetve az idegek mentén kisugárzó fájdalom és különböző érzészavarok. Attól függően, hogy a gerinc mely szakasza érintett, a felsorolt tünetek jelentkezhetnek a felső, vagy alsó végtagokon, vagy a törzsön is.

Mikor indokolt a csigolya biopszia?

Csigolya biopszia abban az esetben válhat indokolttá, ha a csigolya kóros átépülésének pontos oka nem tisztázott.

A szövettani mintavétel segítségével igazolható az esetleges daganat, illetve meghatározható annak típusa, gyulladásos kórképek esetén pedig tenyésztési minta nyerhető a gerincből, vagy a mellette levő tályogból.

Csigolya biopszia

Mi történik a csigolya biopszia során?

A műtét során apró (3-5 mm-es) metszésből kerül bevezetésre a kérdéses szerkezetű csigolyába a mintavételi munkacsatorna. A munkacsatorna bevezetéséhez egy tűnek hívott szúró eszközt vezet a sebész képerősítő (röntgen) célzás mellett a csigolyába, majd annak belső vezető szárát eltávolítva egy tűző drótot fűz bele, ami a csigolyatestbe végződik. Ezt követően lehúzza a tűző drótról a tűnek hívott szúró eszköz hüvelyét, majd a drótra ráhúzza a munkacsatornát. A munkacsatorna lényegében egy vastagabb tollbetét átmérőjű cső. A csövön keresztül kerül a minta kivételre.

A szövettani mintavételt követően a meggyengült csigolyatest szükség szerint fel is tölthető „csontcementtel” a szerkezet stabilizálása érdekében. A „csontcementtel” való feltöltés, azaz a vertebroplasztika, azért válhat szükségessé, hogy megelőzhető legyen a meggyengült szerkezetű csigolya összeroppanása, ami jóval kisebb terhelés mellett is bekövetkezhet, mint egy egészséges csigolya esetében.

Amennyiben a „csontcementtel” való feltöltésre is sor kerül, úgy ugyan azon a munkacsatornán keresztül történik a betöltése a csont cementként használt Polymethylmetacrilat (PMMA) nevű anyagnak, amin keresztül a mintavétel zajlott. A PMMA nem bomlik le, nem épül át, csak hézagot tölti ki.

Milyen veszélyei lehetnek a beavatkozásnak?

Mint minden orvosi beavatkozásnak, így a csigolya biopsziának is lehetnek veszélyei és szövődményei. Korábban már operált gerinc esetén ennek kockázata magasabb.

A beavatkozás során a tű, illetve a tűződrót sérüléseket okozhat: sértheti a gerinccsatornában a gerincvelőt, a gyökcsatornában az ideggyököket, a nagy ereket a gerinc mentén, a háti szakaszon a mellűr falait, a tüdőt, ami légzészavart okozhat.

Mire számíthatok a beavatkozás után?

Csigolya biopsziát követően komplikáció mentes esetben a beavatkozást követően felkelhet, állapotától függően aznap, vagy másnap távozhat Kórházunkból.

Amennyiben korai szövődmény nem alakul ki, a varratokat 1 hét múlva eltávolítjuk, addig nem tanácsos, hogy víz érje a sebet. Fürdeni, úszni akkor lehet, amikor már nem fedi varr a sebvonalat, a seb teljesen gyógyult, azaz heg látható.

A műtét napjától a teljes mobilitás eléréséig trombózist (vérrögösödést) megelőző injekciós kezelésre (trombózis profilaxisra) van szükség, melynek beadására a betegeket megtanítjuk.

A műtét után pár hetes kifejezett gerinckímélet mellett fokozatosan felépített gyógytorna javasolt.

Mit okozhat, ha nem kerül sor a beavatkozásra?

Amennyiben nem kerül sor a mintavételre a kérdéses szerkezetű csigolyából, nem állítható fel pontos diagnózis, ami a megfelelő kezelés kiválasztását akadályozza, így további állapotromlás léphet fel.

Mit foglal magában a csigolya biopszia ára a Medicover Kórházban?

A csigolya biopszia ára magában foglalja a beavatkozás költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Műtét a Medicover Kórházban

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Csigolya biopszia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link