Kardiológia

A kardiológia a belgyógyászat egyik szakága, amely a szív és az erek betegségeivel foglalkozik. A terület orvosi végzettségű specialistáit kardiológusoknak nevezzük. Mivel a szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, megelőzés céljából is, panasz esetén azonban azonnal, javasolt kardiológushoz fordulni.

A kardiológus feladatai közé tartozik a ritmuszavarok, érelmeszesedés okozta koszorúér-betegségek, szívbillentyű zavarok, szívelégtelenség, magas vérnyomás betegség kezelése, és a vérzsíreltérések korrigálása.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Kardiológia

Kardiológiai megbetegedések

A kardiológia a következő, főbb területekkel foglalkozik:

  • magas vérnyomás
  • mellkasi fájdalom differenciálása
  • koszorúér betegségek
  • szívritmuszavarok
  • szívelégtelenség
  • szerzett billentyűhibák
  • veleszületett szívbetegségek
  • szív gyulladásos betegségei – szívizom, szívburok, szívbelhártya gyulladás.

Hogyan működik a szív és a keringés?

A szív a mellkasban, a szegycsont mögött, annak elülső, alsó részén, a mellkas középvonaltól kissé balra helyezkedik el. Szívizomrostokból épül fel, mely akaratunktól függetlenül folyamatos, erőteljes összehúzódásokra képes, azonban idegi és hormonális hatások következtében az összehúzódások gyakorisága alkalmazkodik a változó megterhelésekhez. Nagysága a testtömeggel megközelítően arányos, átlagosan 4 gramm/testsúly kilogramm. Egészséges felnőtteknél átlagos mérete 250-350 gramm.

A szív felépítését tekintve egy izmos falú, összetett üregrendszerű tömlő. Két pitvarból (atrium) és két kamrából (ventriculus) áll, ahol a pitvarok fogadják be a vénákból érkező vért, a kamrák pedig tovább pumpálják az artériákba.

Az artériák és a vénák szerkezetileg is eltérnek egymástól, mivel más-más irányban áramlik bennük a vér. Az artériákon keresztül a szívtől a perifériák felé áramlik, a vénákon át pedig visszafelé, a perifériák felől érkezik a szívhez.

Az artériák kötőszövete rugalmas rostokból felépülő tömött rostos kötőszövet, a vénák vékonyabbak és kevésbé rugalmas falúak, viszont a bennük lévő zsebes billentyűk segítik a vér áramlását.

Az emberi szívfelépítése - Medicover Magánkórház

Kardiológiai diagnosztikai vizsgálatok

EKG (Elektrokardiográfia)

Minden kardiológia szakrendelés alapvető és elmaradhatatlan vizsgálata az EKG vizsgálat. Az EKG a szívműködést (szívverést) kísérő elektromos tevékenységről, változásokról ad képet. Az EKG-görbét papíron vagy monitoron jeleníti meg a készülék. A vizsgálat fájdalommentes és mellékhatások nélküli.

Terheléses EKG

A vizsgálattal azt ellenőrzi az orvos, hogy fizikai terhelésre milyen módon reagál a szív. A terheléses EKG során a karra egy vérnyomásmérőt helyeznek, a testre pedig elektródákat. A vizsgálat során a páciens “kerékpározik”. Az orvos a vizsgálat előtt meghatározza az elérendő percenkénti pulzusszámot és fokozatosan terheli a pácienst.

Echocardiográfia (szív ultrahang)

Az echocardiográfia a nem invazív kardiológiai diagnosztika egyik legfontosabb módszere. Ez a képalkotó eljárás az ultrahang alkalmazásán alapul, ennek segítségével állít elő mozgóképet a dobogó szívről. Az echocardiográfia a szív és a nagy erek anatómiájának felderítése mellett alkalmas a bal kamra működésének megítélésére is. Nemcsak a bal kamra működését határozhatjuk meg, hanem a szívburokban lévő folyadék, a szívben lévő tumorok, thrombusok vagy egyéb elváltozások kimutatásának is fontos eszköze.

ABPM (24 órás vérnyomásmérés)

A 24 órás vérnyomásmérés (ABPM) során a páciens kap egy készüléket, ami egy teljes napon át, bizonyos időközönként automatikusan méri és rögzíti a vér erek falára gyakorolt nyomását. A mérések alatt a páciens a napi megszokott tevékenységeit folytathatja. Az orvos kérheti, hogy az ABPM vizsgálat ideje alatt vezessen eseménynaplót, amibe azt kell beírnia, hogy a vizsgálat 24 órája alatt mikor érte nagyobb stressz, mikor volt bármilyen panasza, mikor végzett megterhelő fizikai munkát.

Holter (24 órás EKG vizsgálat)

A Holter készülék egy kisrádióhoz hasonló doboz, mely a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. A beteg mellkasára a megfelelő helyekre egyszer használatos öntapadós elektródát rögzítenek, amihez a vezetékek kapcsolódnak. Férfiaknál, ha szükséges a pontos mérés érdekében a tappancsok helyén a szőrt leborotválják. A készüléket egy nyakba vagy derékövre akasztható hordozható tokba kell viselni és 24 órán keresztül nem szabad levenni, valamint víz sem érheti.

Szív MR

A kardiovaszkuláris mágneses rezonancia (szív MR) vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes képeket készítsen a szív különböző részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről.

Stressz szív MR

stressz szív MR vizsgálat egy speciális szív MR vizsgálat, melynek során a szív nyugalomban történő teljes és részletes vizsgálata mellett rövid idejű, 5-6 perces gyógyszeres (adenozin) terhelés mellett is készülnek a felvételek.

Az adenozin stressz szív MR vizsgálat egyike azon vizsgálatoknak, amelyek non-invazív (seb ejtését nem igénylő) módon képesek a koszorúér-betegséget megbízhatóan diagnosztizálni.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link