Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Csontanyagcsere laboratóriumi vizsgálata

A csontanyagcsere laborvizsgálati csomagban a csont ásványi anyag összetételét (kálcium, foszfor, D-vitamin), valamint a csontépítés és csontbontás paramétereit vizsgáljuk. Elvégzése csontritkulás gyanúja esetén, illetve gyakori csonttörések hátterének kivizsgálására javasolt.

Webshop banner

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mire jó a csontanyagcsere laborcsomag?

A csontanyagcsere laboratóriumi vizsgálata során a csont ásványianyag összetételét, valamint a csontépítés és csontbontás paramétereit vizsgáljuk.

Talán kevésbé köztudott, hogy csontrendszerünk nem csupán testünk vázát képezi, hanem a legnagyobb ásványianyag raktározó szervrendszerünk is egyben. A kalcium, foszfor és magnézium elsődleges raktározója, melyek a csontanyagcserében is fontos szerepet játszanak.

A kalciumnak különösen sokféle szerepe van a szervezetben: a csontrendszer szilárdságának meghatározója, szükséges a normális idegi- és izomműködéshez, számos enzim aktivitását befolyásolja és fontos szerepet játszik a sejten belüli jelátvitelben is. Egy átlagos felnőtt szervezetében 1-2 kg kalcium található, melynek 98%-át a csontrendszer tárolja.

A foszfor a csontállományt alkotó másik fontos vegyület. A szervezet energiafolyamatinak fontos tényezője.

A csontanyagcseréhez elengedhetetlen a D-vitamin is, mely segíti a kalcium bélből történő felszívódását, biztosítja a vér kalciumszintjét, valamint a mineralizációt, a csontba történő beépítést. Fokozza a csont alapállományának képződését és a folyamatban résztvevő fehérjék szintézisét. Hiányakor, amikor elégtelen a lágy-csont alapállomány ásványokkal való megszilárdítása, osteomaláciáról (csontlágyulásról) beszélünk.

A csontanyagcserét hormonok is szabályozzák, az egyik legfontosabb a parathormon, melynek feladata a vér kalciumszintjének normál szintre való emelése. A másik kulcsfontosságú hormon a kalcitonin, mely a vér kalciumszintjének normál szintre csökkentéséért, valamint a kalcium csontba való beépülésért felelős.

A csontok állománya és szerkezete a változó környezet változó szükségleteihez igazodik, épül és bontódik a mozgatóizmok erejének és terhelésének függvényében. Ha a terhelés nő, a csontállomány épül, ha pedig a fizikai aktivitás csökken, csökken a csontok tömege és ereje is. Az egészséges csontszövet 10%-a évente újjáépül.

Milyen vizsgálatokat foglal magában a csontanyagcsere laborcsomag?

A laborcsomag olyan laborvizsgálatokat tartalmaz, melyek a csontok ásványianyag összetételét, valamint a csontépítés és bontás paramétereit vizsgálják.

  • Szérum és vizelet kalcium: a vérből elválasztott szérumból meghatározható a kalciumion koncentráció. A vizelettel az egy nap alatt kiürített kalcium mennyiség mérhető.
  • Szérum és vizelet foszfor: a vérből elválasztott szérumból meghatározzák a foszfátion koncentrációt. A vizelettel ürülő foszfát kristályok nagy mennyisége vesekövességre utalhat.
  • D vitamin: elengedhetetlen a csontanyagcseréhez, a kalcium felszívódását és beépítését segíti. Szintjének meghatározása az csontanyagcsere működésére utal.
  • β-cross laps: meghatározásával képet kaphatunk a csontanyagcsere aktivitásáról, a β-cross laps izomer specifikus jelzője a csont eredetű 1-es típusú kollagén lebontásának. Emelkedett csontfelszívódás esetén koncentrációja megemelkedik a vérben.
  • PTH (Parathyreoid hormon): a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja, értéke csak a kalcium és a foszforszinttel együtt értelmezhető. Ha a PTH szint alacsonyabb, csökken a kalcium és foszfát szérumszintje is. Magasabb PTH szint esetén nő a vér kalciumszintje, és csökken a vér foszfát szintje.
  • Osteocalcin: a csontsejtek biokémiai markere, a csontképző sejtek működésére utal a szintje. Csökkent csonttömeg mellett emelkedett szintje csontritkulásra utal.
Laborvizsgálat

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A csontanyagcsere vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor a vérvétel előtt.

A vizeletvizsgálathoz 24 órás vizeletgyűjtésből származó kb. 10 ml vizeletminta szükséges.

A megfelelő vizeletminta biztosításához további fontos információkat ide kattintva olvashat.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7. munkanap után.

Mi a teendő a laborvizsgálat után?

A lelet önmagában nem jelent diagnózist, az eredménnyel keresse fel reumatológus szakorvosát a pontos diagnózis felállításához és az optimális kezelés meghatározásához.

Csontanyagcsere laboratóriumi vizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link