Skip to content Skip to footer

Csontanyagcsere laboratóriumi vizsgálata

A csontanyagcsere laborvizsgálati csomagban a csont ásványi anyag összetételét (kálcium, foszfor, D-vitamin), valamint a csontépítés és csontbontás paramétereit vizsgáljuk. Elvégzése csontritkulás gyanúja esetén, illetve gyakori csonttörések hátterének kivizsgálására javasolt.

blank

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mire jó a csontanyagcsere laborcsomag?

A csontanyagcsere laboratóriumi vizsgálata során a csont ásványianyag összetételét, valamint a csontépítés és csontbontás paramétereit vizsgáljuk.

Talán kevésbé köztudott, hogy csontrendszerünk nem csupán testünk vázát képezi, hanem a legnagyobb ásványianyag raktározó szervrendszerünk is egyben. A kalcium, foszfor és magnézium elsődleges raktározója, melyek a csontanyagcserében is fontos szerepet játszanak.

A kalciumnak különösen sokféle szerepe van a szervezetben: a csontrendszer szilárdságának meghatározója, szükséges a normális idegi- és izomműködéshez, számos enzim aktivitását befolyásolja és fontos szerepet játszik a sejten belüli jelátvitelben is. Egy átlagos felnőtt szervezetében 1-2 kg kalcium található, melynek 98%-át a csontrendszer tárolja.

A foszfor a csontállományt alkotó másik fontos vegyület. A szervezet energiafolyamatinak fontos tényezője.

A csontanyagcseréhez elengedhetetlen a D-vitamin is, mely segíti a kalcium bélből történő felszívódását, biztosítja a vér kalciumszintjét, valamint a mineralizációt, a csontba történő beépítést. Fokozza a csont alapállományának képződését és a folyamatban résztvevő fehérjék szintézisét. Hiányakor, amikor elégtelen a lágy-csont alapállomány ásványokkal való megszilárdítása, osteomaláciáról (csontlágyulásról) beszélünk.

A csontanyagcserét hormonok is szabályozzák, az egyik legfontosabb a parathormon, melynek feladata a vér kalciumszintjének normál szintre való emelése. A másik kulcsfontosságú hormon a kalcitonin, mely a vér kalciumszintjének normál szintre csökkentéséért, valamint a kalcium csontba való beépülésért felelős.

A csontok állománya és szerkezete a változó környezet változó szükségleteihez igazodik, épül és bontódik a mozgatóizmok erejének és terhelésének függvényében. Ha a terhelés nő, a csontállomány épül, ha pedig a fizikai aktivitás csökken, csökken a csontok tömege és ereje is. Az egészséges csontszövet 10%-a évente újjáépül.

Milyen vizsgálatokat foglal magában a csontanyagcsere laborcsomag?

A laborcsomag olyan laborvizsgálatokat tartalmaz, melyek a csontok ásványianyag összetételét, valamint a csontépítés és bontás paramétereit vizsgálják.

  • Szérum és vizelet kalcium: a vérből elválasztott szérumból meghatározható a kalciumion koncentráció. A vizelettel az egy nap alatt kiürített kalcium mennyiség mérhető.
  • Szérum és vizelet foszfor: a vérből elválasztott szérumból meghatározzák a foszfátion koncentrációt. A vizelettel ürülő foszfát kristályok nagy mennyisége vesekövességre utalhat.
  • D vitamin: elengedhetetlen a csontanyagcseréhez, a kalcium felszívódását és beépítését segíti. Szintjének meghatározása az csontanyagcsere működésére utal.
  • β-cross laps: meghatározásával képet kaphatunk a csontanyagcsere aktivitásáról, a β-cross laps izomer specifikus jelzője a csont eredetű 1-es típusú kollagén lebontásának. Emelkedett csontfelszívódás esetén koncentrációja megemelkedik a vérben.
  • PTH (Parathyreoid hormon): a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja, értéke csak a kalcium és a foszforszinttel együtt értelmezhető. Ha a PTH szint alacsonyabb, csökken a kalcium és foszfát szérumszintje is. Magasabb PTH szint esetén nő a vér kalciumszintje, és csökken a vér foszfát szintje.
  • Osteocalcin: a csontsejtek biokémiai markere, a csontképző sejtek működésére utal a szintje. Csökkent csonttömeg mellett emelkedett szintje csontritkulásra utal.
blank

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A csontanyagcsere vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor a vérvétel előtt.

A vizeletvizsgálathoz 24 órás vizeletgyűjtésből származó kb. 10 ml vizeletminta szükséges.

A megfelelő vizeletminta biztosításához további fontos információkat ide kattintva olvashat.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7. munkanap után.

Mi a teendő a laborvizsgálat után?

A lelet önmagában nem jelent diagnózist, az eredménnyel keresse fel reumatológus szakorvosát a pontos diagnózis felállításához és az optimális kezelés meghatározásához.

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link