Skip to content Skip to footer

Női változókor hormonvizsgálata

A csomag vizsgálatait a változókor kezdetén, menstruációs vérzészavarok, hőhullámok, szapora pulzus jelentkezésekor javasoljuk. A csomagban foglalt vizsgálatok a változó korral összefüggésbe hozható hormonok szintjének változását vizsgálják.

Webshop banner

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

TSH (thyreoidea-stimuláló hormon)

Olyan  fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít  elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

Mi állhat az alacsony érték hátterében?

  • A pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis, pajzsmirigy túlműködés) következtében a magas T4 és T3 szint gátolja az agyalapi mirigy TSH-termelését, ami alacsony TSH-szintet eredményez.
  • A pajzsmirigy eltávolítása vagy ismert túlműködése esetén a gyógyszeres terápia túladagolása, a hormonkészítmények magas adagja is lecsökkenti a vérben mérhető TSH értékét.
  • Ritka esetben az agyalapi mirigy károsodása következtében nem termelődik TSH.
  • Terhességben is találkozhatunk a TSH szintjének csökkenésével.

Mi állhat a magas érték hátterében?

  • A TSH szintjének emelkedése leggyakrabban a pajzsmirigy-alulműködése (hypothyreosis) kapcsán észlelhető.
  • A magas TSH-szintet okozhatja a pajzsmirigy akut vagy krónikus gyulladása.
  • A pajzsmirigy sebészi eltávolítása (az eltávolítás a pajzsmirigyhormonok termelésének csökkenésével, megszűnésével jár).
  • Pajzsmirigy beteg gyógyszeres kezelése (pajzsmirigyhormon-pótlás) során: a szükségesnél alacsonyabb gyógyszer dózis.

FSH

Az FSH (follikulus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon) egy nemi hormon, mely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Bár az FSH és LH a férfiakban és nőkben is szükséges a normál szexuális működéshez, a szervezetben történő kiválasztási folyamata nagyon különbözik a két nem esetében.

Az FSH indítja el a petefészek tüszők növekedését és kifejlődését. Az ovuláció során a tüsző megreped, a petesejt kiszabadul és kialakul a sárgatest. Menopauzában a csökkenő petefészek funkció az ösztradiol kiválasztás csökkenését eredményezi, ami miatt a cirkuláló FSH szint szignifikánsan megemelkedik.

Mikor lehet szükség a vizsgálatra?

Menstruációs ciklus zavara, meddőség (infertilitás), menopauza (változókor) esetén, agyalapi mirigy, valamint a petefészkek rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában.

Amikor egy nő eléri a változó kort (menopauzát), és petefészkei beszüntetik működésüket, az FSH szint megemelkedik.

tüszőérlelő hormon
Peteérés folyamata

LH (luteinizáló hormon, sárgatest serkentő hormon)

Az LH olyan nemi hormon, mely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Az LH váltja ki az ovulációt (tüszőrepedés, peteérés). Az FSH által előkészített tüszőt érleli tovább; mikor megnő az LH szintje, akkor következik be az ovuláció. Az LH ezen felül a petefészekben a szteroid hormonok (ösztrogén és progeszteron) termelődését stimulálja.

Menopauza idején, amikor a petefészkek működése leáll, az LH szintje emelkedett marad.
Csökkent nemzőképességű párokban és gonadotropinokkal kezelt meddő nők esetében meghatározása információt nyújthat arról, hogy közeleg az ovuláció.

Mikor lehet szükség a vizsgálatra?

Menstruációs ciklus zavara, meddőség (infertilitás), menopauza (változókor) esetén, agyalapi mirigy, valamint a petefészkek rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában. Amikor egy nő eléri a változó kort (menopauzát), és petefészkei beszüntetik működésüket, az LH szintek megemelkednek.

Tüszőrepedés elmaradásának egyéb okai lehetnek: policisztás ovárium szindróma (PCOS), mellékvese betegség, pajzsmirigy betegség, petefészek tumor.

Ösztradiol

Az ösztrogén-család (ösztron, ösztradiol, ösztriol) tagja. Nőkben főleg a petefészekben és a méhlepényben termelődik. Megfelelő szintje szükséges a pete éréséhez, a fogamzáshoz és a terhességhez, valamint az egészséges csontállomány megőrzéséhez. Ezen kívül a koleszterinszint szabályozásában és a másodlagos nemi jellegek kialakulásában, fenntartásában is részt vesz. Terhesség alatt megnő az ösztradiolszint, mivel a placenta is termelni kezdi. Menopauza idején az ösztradiol termelődése szabálytalanná válik és esetenként szünetel is.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Ha Önnek még van ciklusa, még ha rendszertelen is, javasoljuk, a vérzés kezdetétől számított 2-5. napon történjen a vérvétel. Ha nincs már menstruáció, bármelyik nap alkalmas a mintavételre.

A női változókor laborvizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 3. munkanap után.

Vérvétel
Női változókor hormon laborvizsgálata - Medicover