Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Trombózis (vérrög) laborvizsgálat – Covid-19

A koronavírus védőoltások kapcsán a közelmúltban több esetben is felmerült a vakcina beadását követően kialakuló vérrög képződés, mely mélyvénás trombózist, illetve tüdőembóliát okozott a páciensek nagyon kis hányadánál.

A vérrögök kialakulását azonban maga a koronavírus fertőzés is előidézheti szövődményként, jóval nagyobb arányban és súlyossággal.

Ha korábbi vizsgálatok nyomán felmerült a trombózisra való hajlam, vagy akár elővigyázatosságból is, érdemes a koronavírus oltás beadását követően elvégeztetni speciális véralvadási vizsgálatokat, melyek segítségével meghatározható, hogy elindult-e a szervezetben vérrögképződés és így van-e kockázata trombózis kialakulásának.

Webshop banner

Trombózis (vérrög okozta elzáródás) laborvizsgálati csomag

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A csomagot úgy állítottuk össze, hogy a vizsgálatok segítségével meghatározható legyen a vérrög képződés és így a trombózis kialakulásának kockázata. A csomag a leggyakrabban javasolt D-dimer vizsgálat mellett tartalmaz vérképet, melyben a vérlemezke (thrombocyta) szám alakulása döntő fontosságú, valamint a fibrinogén szint ellenőrzést is.

Vérkép

A vérkép összetett vizsgálatot jelöl, ami a vérben jelen lévő alakos elemek (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék), relatív és abszolút számának, típusának, nagyságának, alakjának, és egyéb fizikai jellemzőinek meghatározására szolgál.

A vizsgálat információt nyújt a vérben jelenlévő vörösvértest- , fehérvérsejt- és vérlemezke-populációkról. Az eredmények alapján következtetni lehet a véralvadási zavarok jelenlétére, valamint a szervezetben végbemenő gyulladásos folyamatokra, vérvesztésre, kiszáradásra, diagnosztizálható a vérszegénység, a vérképzőszervekből kiinduló daganatos betegség (limfóma, leukémia), illetve egyéb vérképzőszervi betegségek is (pl. csontvelő-elégtelenség).

A magas vérlemezke (azaz trombocita, THR) értékek növekedett vérrögképződési hajlamra  is utalhatnak.

Trombózis laborvizsgálat
Laborvizsgálat vérvétel

Fibrinogén

A fibrinogén a véralvadási folyamatban nélkülözhetetlen szerepet betöltő fehérje természetű alvadási faktor. A thrombin (vérben jelenlévő enzim) hatására a fibrinogénből fibrinszálak keletkeznek, melyek fibrinhálót alkotnak. A fibrinháló a kitapadó vérlemezkékkel együtt vérrögöt képez, hogy a további vérveszteséget megakadályozza.

Az alvadási rendszer akkor működik megfelelően, ha az alvadék kizárólag a sérülés helyén keletkezik. Amennyiben a véralvadási rendszer aktiválódása túlzott mértékű, az alvadékképződés az érpályában szórtan (több helyen is) beindul, ami kóros alvadékonysághoz, így közvetve trombus (vérrög) képződéshez vezethet.

A vizsgálat segít felmérni, hogy a szervezet képes-e vérrögöket létrehozni és feloldani azokat, ezzel biztosítva az egyensúlyi állapotot.

Emelkedett fibrinogén érték mérsékelt kockázatot jelent a vérrög képződésre, ami idővel kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát is előre jelezheti. A megnövekedett fibrinogén koncentráció azonban legtöbbször ideiglenes, több állapot is kiválthatja: akut fertőzés, daganatos megbetegedés, gyulladásos betegségek, trauma, infarktus, vagy stroke is. Az előidéző állapot megszűnésével az érték visszatér a normál tartományba.

D-dimer

A D-dimer egy olyan fehérjetermék, mely az alvadási folyamat során keletkezik, a vérrögképződést követő, lebontó folyamatban jön létre.

A D-dimer mérést követően derül ki, hogy a páciensnél van-e olyan tényező, ami a szervezet véralvadási mechanizmusát a normálisnál nagyobb mértékben aktiválta. D-dimer jelenlétét leggyakrabban mélyvénás trombózis, vagy tüdő embólia gyanúja esetén vizsgálják.

Vérrög bármely érben kialakulhat (agy, tüdő, végtagok), ami a vizsgálat segítségével kimutatható, ezt a D-dimer szint emelkedése jelzi. A vizsgálat azonban nem specifikus a vénás tromboembóliás betegségekre. Emelkedett érték lehet terhességben, súlyos fertőzés, daganatos megbetegedés, égési sérülés, műtét, vagy bármilyen trauma nyomán, ezért a pontos ok meghatározásához szükséges további vizsgálatok elvégzése is.

Milyen esetben javasolt a csomagban foglalt vizsgálatok elvégzése?

A csomagban foglalt vizsgálatok a trombózis kialakulásának kockázatát vizsgálják.

A vizsgálatok elvégeztethetők a koronavírus oltás után esetlegesen kialakuló trombózis kockázatának meghatározására is. Ebben az esetben az oltás beadását követően 7-15 nappal javasolt a mintavételt.

Vérvétel

Mi a teendő a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem jelent diagnózist, minden esetben keresse fel háziorvosát, vagy belgyógyász szakorvost, aki vérrögképződés kockázata esetén a megfelelő terápiát fogja javasolni.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel előkészületet. A mintavételt megelőzően javasolt éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A mintavételt követő munkanapon.

Trombózis (vérrög okozta elzáródás) laborvizsgálati csomag – Covid-19 - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link