Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Terheléses laborvizsgálati csomagok

Webshop

Klinikáinkon az alábbi terheléses laborvizsgálatok érhetők el hosszas várakozás és beutaló nélkül:

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Vércukor terhelés

Vércukor terhelés

Más néven orális glukóz tolerancia teszt (OGTT). Ez a laborvizsgálat terhességi cukorbetegség, panaszokat még nem okozó cukorbetegség, valamint az azt megelőző állapot (csökkent glükóz tolerancia) felismerésére, és a szénhidrát anyagcsere megítélésére szolgál.

Terheléses vércukor vizsgálat nem végezhető el ismert cukorbetegség esetén, illetve ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l vagy ennél magasabb érték.

A vércukor terhelés előtt kiegyensúlyozott, napi legalább 150 g szénhidrát tartalmú étkezés javasolt 3 napon keresztül.

A vizsgálat a reggeli órákban éhgyomorral történik: egy éhgyomri és egy 120 perces vérvétel történik. Először ujjbegyes vércukor-ellenőrzés történik annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e a cukorterhelés. Ha a mért érték 7 .00 mmol/l alatt van, a vizsgálat elvégezhető, a páciensnek ekkor el kell fogyasztania egy 75 g glükózt tartalmazó, édes oldatot. Ezután 120 perc múlva történik a második vérvétel, melyből a vércukorszint vizsgálata után megállapítható lesz a glükóztolerancia.

Normál anyagcsere működés esetén a 120 perces értéknek vissza kell térnie az éhgyomri érték körüli szintre. Ha magasabb marad, felmerülhet szénhidrát-anyagcsere rendellenesség gyanúja.

A 2 órával később mért vércukor értékek tekintetében 7,8 mmol/l-nél alacsonyabb érték esetén normál glükóz toleranciáról beszélünk, 7,8-11,0 mmol/l közt csökkent glükóz toleranciával állunk szemben, 11,0 mmol/l fölötti értéknél pedig bizonyítható a cukorbetegség.

Fontos kiemelnünk, hogy a lelet önmagában nem diagnózis. A kapott eredményről feltétlenül kérje ki kezelőorvosa véleményét, ugyanis a cukorbetegség megállapításához több mérési alkalom is szükséges, amelyek tükrében kezelőorvosa az Önnek megfelelő kezelési módot fogja javasolni.

Laktóz terhelés

A laktóz intolerancia teszt a laktóz (tejcukor) bontását vizsgálja, segítségével a tejcukor bontás zavara mutatható ki.

A teszt során 3 mintavétel történik vérvétel formájában: az első éhgyomorra, a második 60, a harmadik pedig 120 perc elteltével. Az első mintavétel után 50 gramm tejcukrot tartalmazó oldatot kell elfogyasztania a páciensnek. A második, valamint harmadik vérvétel alkalmával a vércukorszint változását nézik az éhgyomri értékhez képest: amennyiben a laktáz (tejcukor bontó enzim) aktivitás normális, a kiindulási helyzethez képest legalább 1 mmol/l-el emelkedik a vércukor szint.

Laktóz intolerancia esetén a vércukorszint emelkedés elmarad, valamint a típusos tünetek (hasi görcsök, hasmenés, puffadás stb.) is megjelennek.

A lelet önmagában nem minősül diagnózisnak, a laktóz érzékenység  ugyanis kialakulhat másodlagosan is, más betegségből kifolyólag. A pontos diagnózis felállításához és az optimális kezelési mód meghatározásához keresse fel kezelőorvosát.

Laktóz terhelés
Keményítő terhelés

Keményítő terhelés

Az amylum (keményítő) tolerancia teszt (ATT) a szervezetbe juttatott keményítő (amylum) hatására a hasnyálmirigy működését vizsgálja.

A vizsgálat 2 egymást követő napon történik. Az első napon 5 vérvétel történik, az első éhgyomorra, amit egy 75 gramm glükózt tartalmazó oldat elfogyasztása követ, ezután pedig 30, 60, 90 és 120 perc elteltével újabb vérvétel történik a vércukorszint alakulásának megfigyelésére.

A második napon 4 mintavétel történik: az első szintén éhgyomorra, amit fél órás eltéréssel 3 további vérvétel követ. Az éhgyomri mintavétel után a páciensnek egy 75 gramm búzakeményítőt tartalmazó oldatot kell elfogyasztania. A félóránkénti vérvétel az ennek hatására bekövetkező vércukorszint változását nézi, ugyanis a keményítő sikeres lebontásához amiláz enzim szükséges, a sikeres lebontás pedig vércukorszint emelkedéssel jár.

A cukorterhelés során kapott vércukor értékeket a keményítő terhelés során kapott vércukor értékekkel összehasonlítva kimutatható a hasnyálmirigy amiláz termelése és ezáltal a hasnyálmirigy működése. A kóros ATT érték a hasnyálmirigy betegsége mellett azonban bélbetegségekre is utalhat.

Az eredmények alapján kezelőorvosa felállítja a pontos diagnózist és meghatározza a szükséges kezelést.

Vas terhelés

A vas terheléses vizsgálat célja a vas felszívódásának megállapítása. Gyakori ugyanis, hogy a vashiányos állapot kezelésére alkalmazott tablettákban található vas csak részben, vagy nem megfelelően szívódik fel a kezelés során és ezáltal nem biztosítja a várt eredményt.

A vizsgálat során először éhgyomri vérvétel történik, majd a pácienstől 2 db Maltofer tabletta bevétele után 4 órával ismét vért vesznek a felszívódás ellenőrzéséhez.

A mért értékek egyénenként egyediek, így a kezelés hatékonyságát a kezelőorvos állapítja meg a laboreredmény alapján.

Vérvizsgálat
Férfi nemi hormonok laborvizsgálata

Kortizol napi ritmus vizsgálat

Ezzel a teszttel a mellékvesekéreg túlműködése mutatható ki. A mellékvesekéreg túlműködése esetén a kortizol nevű hormon is túltermelődik. A kortizolnak a szervezet minden szövetére van hatása, ezért az egyik létfontosságú hormon. Szintje hajnalban és a reggeli órákban a legmagasabb, éjjel pedig nagyon alacsony.

A teszt során 2 vérvétel történik, 2 egymást követő reggelen. Az első napon éhgyomorra, 8-10 óra közt vesszük le az első vérmintát. Aznap éjfélkor 2 db tablettát (2×0,5 mg) kell bevennie a páciensnek, melyek a kortizol hatását utánozzák, így ha a kortizol termelés szabályozása megfelelő, csökkennie kell a kortizol termelésnek. Ezt a változást méri a másnap reggel 8-10 óra közt levett minta.

Ha nem történik csökkenés, a mellékvesekéreg túlműködésének gyanúja áll fenn, mellyel kapcsolatban kezelőorvosa további vizsgálatok elvégzését javasolhatja a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés meghatározásához.

Mikor várható az eredmény?

  • Vércukor terhelés: a terhelést követő 2. munkanap
  • Laktóz terhelés: a terhelést követő 2. munkanap
  • Vas terhelés: a terhelést követő 2. munkanap
  • Keményítő terhelés: a terhelést követő 2. munkanap
  • Kortizol terhelés teszt: a terhelést követő 3. munkanap
Terheléses laborvizsgálatok - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link