Skip to content Skip to footer

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy két lebenyének és a mellékpajzsmirigy vizsgálatának elengedhetetlen eszköze az ultrahang. Az ultrahang segítségével a pajzsmirigy kisebb változásait is megfigyelhetők, pontosan meg tudjuk határozni a pajzsmirigy méretét, alakját és a szerkezetét is, de a göbös elváltozások, gyulladások és ciszták is láthatók. Az ultrahang fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy diagnosztikájában, a nyaki lágyrészek illetve a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatában is.

Minden olyan esetben ajánlott a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat elvégzése, amikor a tapintásos vizsgálat (endokrinológus v. belgyógyászati vizsgálat során) vagy az egyéb tünetek alapján felmerül a pajzsmirigy kóros elváltozásának lehetősége.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hogyan zajlik a pajzsmirigy ultrahang?

A páciens a fájdalommentes ultrahang vizsgálat során a hátán fekszik, úgy, hogy a válla alá párnát helyezünk, annak érdekében hogy a nyak jól kifeszüljön. A vizsgálat felsőruházat nélkül történik, az épségének megóvása érdekében. A vállakra papírtörölközőt helyezünk, hiszen az ultrahanghullámok terjedését elősegítendő az ultrahangfejet ultrahang zselével kenjük be.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Hogyan készüljön a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra?

Az ultrahang vizsgálat, semmilyen előkészületet nem igényel. Amennyiben korábbi pajzsmirigy ultrahang leletekkel rendelkezik, akkor érdemes magával hoznia azokat a változások nyomon követése érdekében.

Mi a teendő a pajzsmirigy ultrahang után?

Ha az ultrahang lelet bármilyen eltérést mutat, minden esetben keresse fel kezelőorvosát, vagy egy endokrinológus szakorvost a szükséges terápia, illetve az esetleges további vizsgálatok meghatározásához.

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link