Skip to content Skip to footer

Az orrmandula a garat felső részén, az orrgaratban található szivacsszerű szerv. Elhelyezkedése miatt garatmandulaként is említik. A nyirokrendszer részét képezi, a nyirokszövetből álló gyűrű (Waldeyer-gyűrű) részeként, mely a fertőzések elleni helyi védekezés fontos tényezője, a szervezet első immunológiai szűrőállomása, különösen csecsemő és gyermekkorban.

Nagysága körülbelül egy ujjbegy nagyságával egyenlő, amit normál esetben a szájpad elfed. Csak a jelentősen megnagyobbodott orrmandula válik láthatóvá, ami belóghat a szájgaratba. A gyermekek orrmandulája fehérvérsejteket tartalmaz, amelyek antitesteket termelnek.

Orrmandula műtét (Adenotómia)

Az orrmandula műtét (adenotómia) során az orrgarat hátsó falán elhelyezkedő, megnagyobbodott orrmandula kerül eltávolításra.

Kórházunkban a gyermek orrmandula műtét elvégzésére 3 éves kor felett van lehetőség.

Ezek az antitestek fontos szerepet játszanak az orron és a szájon át bejutó baktériumok elleni védelemben. A kor előrehaladtával az orrmandula zsugorodik vagy eltűnik, ezért nem tölt be további védőszerepet. Ha az orrmandula krónikusan fertőződik, megduzzad és begyullad, légzési nehézségeket okozhat, amely elsősorban alvás közben lép fel.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Orrmandula megnagyobbodás
Orrmandula megnagyobbodás

Milyen esetekben javasolt az orrmandula műtét?

Orrmandula műtét abban az esetben javasolt, ha a megnagyobbodott orrmandula gátolja az orrlégzést, krónikus fülfájást, fülgyulladást vagy halláscsökkenést okoz. Ha mérete eléri azt a nagyságot, amely tüneteket okoz vagy krónikus gyulladás alakul ki, akkor az eltávolítás az egyetlen lehetőség, amelytől tartós eredmény, gyógyulás várható.

A krónikus középfülgyulladás gyakori oka a kórosan megnagyobbodott orrgarat-mandula, ami elzárhatja a fülkürt nyílásait. Ennek következtében nem tud megfelelően szellőzni a dobüreg és a felhalmozódó savó eredményeként tartós gyulladás alakul ki.

Ha a megnagyobbodott orrmandula lezárja az orrgaratot, orrlégzési nehezítettség, zárt orrhangzós beszéd, figyelhető meg. Az elzáródás miatti orrváladék pangás akut/krónikus orrmelléküreg-gyulladást okozhat és tarthat fent. A krónikusan fertőzött orrgarat-mandulából lecsorgó váladék köhögéshez, gége és hörgőgyulladáshoz vezethet, az esetleg meglévő asztmás tüneteket ronthatja, vagy azok kiújulását válthatja ki. Az orrmandula eltávolítása tehát visszatérő és/vagy krónikus középfülgyulladás, tartós halláscsökkenés, nehézlégzés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás és hörghurut esetén feltétlenül indokolt.

Mik a műtét elhagyásának kockázatai?

 • A műtét elhagyásából adódó kockázatok mindig az adott eset pontos ismeretében határozhatók meg, de általánosságban elmondható, hogy az abszolút indokolt műtét elmaradásának súlyos következményei lehetnek.
 • Az orrjáratok elzáródása miatt jelentkező krónikus éjszakai légzési panaszok szív-érrendszeri, idegrendszeri betegségeket provokálhatnak.
 • Az orrmandula-túltengéses gyermek sokszor figyelmetlen és kialvatlan, szája gyakran napközben is nyitva van, emiatt arckifejezése jellegzetesen “bamba” lehet.
 • Az orrmandula műtét elmaradása esetén az orrmandula túltengés tartós, sok esetben csak műtéttel korrigálható halláskárosodást, krónikus felső légúti és orrmelléküreg-gyulladást, a hörgőasztma és krónikus hörghurut súlyosbodását illetve fellángolását, alvászavart, nappali aluszékonyságot okozhat.

Hogyan zajlik a műtét?

A gyermek orrmandula műtét minden esetben általános érzéstelenítésben (altatásban) zajlik. Az orrmandula eltávolítása szájon keresztül egy adenotóm nevű eszközzel történik hagyományos kimetszéssel, vagy koblációs eljárással.

A hagyományos kimetszés során műtétet végző fül-orr-gégész szakorvos a garat hátsó faláról eltávolítja az orrmandulát, ügyelve arra, hogy minél kevesebb nyirokszövet maradjon hátra.

A koblációs, vagy más néven hidegplazma vágásos eljárás egyik legnagyobb előnye a gyorsabb sebgyógyulás mellett szintén a műtétet követő jóval enyhébb sebfájdalom. Az eljárás lényege, hogy az elektromosan gerjesztett elektrolittal (NaCl) létrehozunk egy fókuszált plazmát, amely alacsony hőmérsékleten bontja meg a szöveti molekuláris kötéseket, a vágás gyakorlatilag a szövetek elpárologtatásával történik. Eredményeként a vágás helyén egységes, finom anatómiai felület alakul ki, ahol a seb nem igényel varrást sem, mert a plazma vágás elzárja egyidejűleg a kis ereket is, így nem jelentkezik vérzés sem. Ez jelentősen lerövidíti a műtét utáni gyógyulási időt és kevesebb fájdalommal és kellemetlenséggel jár a műtét után, mivel nincs szükség varratokra sem.

Orrmandula eltávolítás során a vérzés csillapítására műtét idejére vérzéscsillapító tampont alkalmazunk. Amennyiben ez nem csillapítja a vérzést, elektromos vérzéscsillapítás, esetleg 1-2 napra orrgarat tampon szükséges. Az orrmandula eltávolítása torokmandula műtéttel egy időben is végezhető.

Mandula műtét koblációs eljárással
Mandula műtét koblációs eljárással
Hogyan készítsük fel a gyermeket a műtétre?

Hogyan készítsük fel a gyermeket a műtétre?

A gyermek számára a kórház teljesen új közeg, így sok izgalommal jár már az első konzultáció is. Emiatt fontos, hogy felkészítsük, mi vár itt rá.

Életkorának megfelelően meséljük el neki, hogy azért kell menni, hogy elmúljanak a panaszok, amivel előtte már sokszor meglátogatták a doktorbácsit/doktornénit, és részletesen mondjuk el, mi és hogyan fog történni, kikkel fog találkozni abban a pár napban, amit a kórházban kell töltenie. Fontos, hogy tudatosítsuk benne, hogy ez mind az ő gyógyulása érdekében történik.

Mivel a szülők nyugalma és derűje lehet ebben a legnagyobb segítség, ezért a műtétet megelőzően szakorvosaink és eset menedzsereink a lehető legrészletesebb tájékoztatást biztosítják a beavatkozással kapcsolatban, valamint a konzultációk során minden felmerülő kérdésre válaszolnak. A lábadozási időszak alatt kórházi személyzetünk is készséggel segít még komfortosabbá tenni ezt a pár napot mind a gyermek, mind a szülők részére.

Hiszünk benne, hogy a szülői jelenlét a legnagyobb gyógyító erő a kis betegeknek, és egyben a legmegnyugtatóbb a szülők számára, ezért a gyermek kórházban tartózkodása alatt az egyik szülő részére biztosítjuk a benntartózkodás lehetőségét.

Mik az orrmandula műtét kockázatai?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, így a gyermek orrmandula műtétnek is vannak általános kockázatai és veszélyei, melyekről a műtétet végző szakorvos a műtétet megelőzően részletes tájékoztatást ad.

A műtétet követően általában a műtét napján enyhe vagy erősebb orrvérzés, véres köpet, véres hányás, köhögési inger, köhögés, altatott betegnél erős nyugtalanság fordulhat elő. A gyermek a változó mennyiségű vérveszteség, műtéti stressz és az alkalmazott gyógyszerek miatt gyenge, aluszékony és szédülékeny lehet, hőemelkedés, fejfájás, hányinger előfordulhat. Orrmandula műtét után az orrban lévő véralvadék, valamint az orrnyálkahártya duzzanat miatt szörcsögő, gátolt orrlégzés előfordulhat.

Mi a teendő az orrmandula eltávolítása után?

 • Az orrmandula műtét napján teljes ágynyugalom szükséges. A műtétet követően a kis páciensnek egy éjszakát kórházunkban kell töltenie megfigyelés alatt. A kórházunkban töltött lábadozási időszak idejére az egyik szülő számára biztosítjuk a folyamatos benntartózkodás lehetőségét, hogy a kórházban töltött napok a gyermek és a szülő számára is teljes nyugalomban teljenek.
 • A műtét után 3-4 órával folyadékot, pépes ételeket fogyaszthat, majd a következő napokban diétás, pépes étrend javasolt, bőséges (1-1,5 liter) folyadékbevitellel.
 • Orrmandula műtét után az orrban lévő véralvadék, valamint az orrnyálkahártya duzzanat miatt szörcsögő, gátolt orrlégzés előfordulhat. Sok esetben az orrhangzós, nazális beszédhang megváltozik, gyermeknél a hang kissé magasabbá válhat.
 • A műtétet követően 2 hétig tilos orrot fújni, szükség esetén csak törölgetni szabad. Igyekezzünk minden esetben megnyugtatni a gyermeket, hogy ne sírjon.
 • Orrmandula-műtétet követően általában az 1-2 napig tartó enyhe torokkaparáson kívül egyéb fájdalom nincs.
 • Az utóvérzés veszély miatt rendkívül fontos 2 hétig a fizikai kímélet: ugrálni, guggolni, nehezet emelni tilos. Minden, ami feji vérbőséget okoz (forró fürdő, meleg vízzel való hajmosás) kerülendő.
 • Ha jelentős vérzés lép fel, haladéktalanul jelentkezzen Kórházunkban illetve ügyeleti időben a megadott fül-orr-gégészeten a vérzés mielőbbi csillapításának érdekében.
 • Ha bármilyen egyéb panasz merül fel a műtétet követő napokban, forduljon bizalommal kollégáinkhoz.
 • Fontos tudni, hogy az orrmandula az eltávolítást követően, évek múlva visszanőhet.
Mi a teendő az orrmandula eltávolítása után?

Mennyi idő a teljes felépülés?

Az orrmandulaműtét utáni sebgyógyulás a kórházból való távozás után 7-10 nap múlva fejeződik be.
Ezen időszak alatt a gyermek kíméletre és szülői felügyeletre szorul, ugyanis nagy a műtéti terület utóvérzésének kockázata.

Ha gyermek panaszmentes, nagyjából másfél hét után iskolába,  óvodába, bölcsödébe járhat, azonban javasolt a testnevelés alól még három hétig a felmentése.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Gyermek orrmandula műtét (Adenotómia) - Medicover