Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

CT vizsgálatok

A CT, azaz computer tomográfia egy speciális röntgen vizsgálat, mely a röntgen sugarakat felhasználva készít anatómiailag pontos felvételeket az emberi testről és a belső szervekről.

A komputertomográfia a vizsgálni kívánt testrészt pár milliméter nagyságú képszeletekre bontja, majd a készülék röntgensugarak kibocsátásával feltérképezi ezeket a szeleteket. Ezek a röntgensugarak áthaladnak a testen és különbözőképpen nyelődnek el az egyes szövetekben, szervekben. Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, változik annak sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képessége is, így az elváltozás láthatóvá válik a felvételen. A szöveteken áthaladó sugarakat a röntgendetektor felfogja, az így kapott jeleket pedig a számítógép képpé alakítja. A vizsgálat segítségével láthatóvá válnak a daganatos, illetve kóros elváltozások, vérzések, belső sérülések, valamint gyulladások is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Új csúcstechnológiás CT készülék a Medicovernél!

Időpontok hamarosan!

A Somatom X.Cite a Siemens Healthineers prémium kategóriás, 128 szeletes CT készüléke, amely elsőként a Medicovernél került telepítésre Magyarországon. Ez a csúcstechnológiás berendezés mesterséges intelligencia alapú szoftveres megoldásokkal támogatja a modern radiológiai diagnosztikát. A Somatom X.Cite 82 cm-es páciensalagút-átmérője a legnagyobb a diagnosztikai CT készülékek között, ami nyitottság érzetét és kényelmes vizsgálatot biztosít. A CT asztal teherbírása meghaladja a 220 kg-ot, lehetővé téve minden páciens biztonságos vizsgálatát.

A berendezés számos dóziscsökkentő és képminőség-javító megoldással rendelkezik, növelve a betegbiztonságot. A Siemens Healthineers által kifejlesztett és szabadalmaztatott ónszűrő csökkenti a felesleges röntgensugárzást a képminőség romlása nélkül, különösen az alacsony dózisú szűrővizsgálatok során. Ez lehetővé teszi, hogy néhány röntgenfelvétel dózisával több száz képből álló mellkas CT-felvételt, vagy egyetlen röntgenfelvétel sugárterhelésével megegyező orrmelléküreg CT-felvételt készítsenek. Egyedi technológiájának köszönhetően a készülék főként alacsony csőfeszültség tartományban működik, csökkentve a páciens sugárterhelését, javítva a kép kontrasztját (a kóros eltérések így könnyebben elkülöníthetőek), és csökkentve a beadott intravénás kontrasztanyag mennyiségét, így óvva a páciens veseműködését.

A Somatom X.Cite a Siemens Healthineers legfejlettebb modellbázisú rekonstrukciós algoritmusát, az ADMIRE-t alkalmazza, amely akár 85%-kal alacsonyabb sugárterhelést is biztosíthat a hagyományos képalkotáshoz képest, maximalizálva pácienseink védelmét. A készülék alkalmas a test bármely részének vizsgálatára, beleértve a szív vizsgálatát is, köszönhetően egyedi technológiai megoldásainak és a 0,3 másodperces körülfordulási idejének, amely lehetővé teszi a röntgencső másodpercenként háromszori körbefordulását a páciens körül. Ennek köszönhetően egy-egy felvétel csupán néhány másodpercet, míg egy teljes vizsgálat néhány percet vesz igénybe.

A Somatom X.Cite folyamatosan figyel Önre! Kollégáink munkáját megkönnyítve a CT készülék automatikusan megtervezi a vizsgálatot, precízen beállítja a vizsgálati paramétereket, egyensúlyt teremtve a képminőség és a sugárterhelés között. A felvételek elkészültét követően a vizsgálatot végző operátorokkal együtt ellenőrzi a képek minőségét, és a mesterséges intelligenciának köszönhetően automatikusan elvégzi az utómunkálatokat.

Munkatársainknak így több ideje marad Önre figyelni a vizsgálat előtt, alatt és után ennek és a beépített páciensfigyelő kameráknak köszönhetően.

CT vizsgálat

Mikor szükséges a CT vizsgálat?

CT vizsgálat akkor javasolt, ha a fizikális, vagy egyéb diagnosztikai vizsgálatokat követően (ultrahangröntgenMR) nem határozható meg egyértelműen a diagnózis.

Mivel a CT sugárzással jár, így a vizsgálat előtt minden esetben szükséges szakorvosi konzultáció, ahol a szakorvos a tünetek alapján mérlegeli, hogy indokolt-e a vizsgálat elvégzése. 

A sugárterhelés miatt CT vizsgálat csak orvosi javaslat alapján végezhető el.

Balesetek, trauma (kisebb boka, térd, váll, kar, könyök, kézfej, csukló sérülések, zúzódások) esetén is alkalmaznak komputer tomográf vizsgálatot a sérülés mértékének megállapításához.

CT-vel vizsgálható testtájak

 • agykoponya
 • arckoponya
 • orrmelléküregek és szemüreg
 • garat, gége, pajzsmirigy
 • tüdő
 • mellkas
 • hasi, kismedencei szervek
 • vékony-, vastagbél
 • nyaki, háti, lumbális, illetve teljes gerinc
 • végtagok

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

 • A vizsgálat nem igényel különösebb felkészülést. Ugyanakkor, ha kontrasztanyagos CT vizsgálatra kerül sor, fontos, hogy éhgyomorra érkezzen a vizsgálatra, tehát az időpont előtt 6 órával már ne fogyasszon ételt.
 • Hasi, kismedencei vizsgálatok esetén kérjük minden esetben éhgyomorra érkezzen
 • A vékonybelek vizsgálata kontrasztanyagot tartalmazó folyadék elfogyasztását követően történik
 • Kontrasztanyagos vizsgálat elvégzéséhez 1 hónapnál nem régebbi laborlelet szükséges, mely tartalmazza a keratinin és karbamid szintet a vesefunkciók ellenőrzéséhez.
 • Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni. Az elhagyni szükséges gyógyszerekről mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a vizsgálat előtt!
CT felvétel
CT Felvétel

Mi történik a vizsgálat során?

A vizsgálatot megelőzően a vizsgálatot végző operátor részletes tájékoztatást ad a vizsgálat menetéről. A folyamat során végig egy mikrofonon  és hangszórón keresztül kommunikálhat munkatársunkkal.

 • A vizsgálatot megelőző tájékoztatást követően az operátor bekíséri a CT vizsgálóba és megkéri, hogy helyezkedjen el a vizsgáló ágyon
 • Az operátor beállítja a vizsgálathoz szükséges testhelyzetet (vizsgálat többnyire hanyatt fekvő pozícióban történik), majd a vizsgálóágy beemeli Önt a vizsgálatot végző hengerbe.
 • A vizsgálat közben vizsgálóágy időnként egyre beljebb csúszik a hengerbe, miközben az érzékelő-fej (detektor) többször körbe fordul Ön körül
 • Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlanul maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá, illetve megkéri erre Önt
 • Kontrasztanyagos vizsgálat esetén a vizsgálat típusától függően, intravénásan, és/vagy szájon át juttatjuk a szervezetbe a kontrasztanyagot.
 • A kivizsgálás átlagosan 15-20 percet vesz igénybe

Mikor szükséges kontrasztanyag adása?

kontrasztanyag egy jódtartalmú gyógyszernek minősülő vegyület, melyet operátorunk közvetlenül a vénába fecskendez, és/vagy szájon át juttatunk a szervezetbe.

Testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiséget használnak kollégáink, elkerülve ezzel a szervezet felesleges terhelését. A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válnak lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, kiterjedéséről és típusáról.

Kontrasztanyagos vizsgálatot követően ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás, hogy az idegen anyag minél hamarabb kiürüljön a szervezetből, illetve a vesék munkáját megkönnyítsük. Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli – natív – vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben kezelőorvosa határozza meg.

A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzünk, ezt akár egy friss laboratóriumi lelettel is lehet igazolni, de lehetőség van az MR/CT operátor segítségével egy kreatinin gyorsteszt illetve eGFR mérés elvégzésére is, mely ujjbegyből szúrással vett vérvétellel történik.

Doktor
Somatom X.Cite a Siemens Healthineers CT-készülék

Mik a vizsgálat előnyei?

 • Gyors
 • Megbízható, anatómiailag pontos, precíz képet készít
 • Teljesen fájdalommentes
 • Alacsony kockázatú
 • Pacemakerrel rendelkező páciensek is vizsgálhatók
 • Enyhén klausztrofóbiás személyeknél is alkalmazható
 • Implantátummal, beültetett fémmel, protézissel élő pácienseknél is elvégezhető

Kockázatos a vizsgálat?

 • A korszerű technikának köszönhetően minimális sugárterheléssel jár
 • A kontrasztanyag beadása esetén csak nagyon ritkán lépnek fel mellékhatások, melyek legtöbbször enyhék és jól kezelhetők
 • Várandósság esetén a sugárzás miatt – ami káros lehet a magzatra – nem végzünk CT vizsgálatot
 • Fiatal korban csak indokolt esetben végezzük a vizsgálatot a sugárterhelés elkerülése érdekében

Van a vizsgálatnak mellékhatása?

Az esetleges kontrasztanyag okozta reakción kívül a vizsgálatnak nincs mellékhatása. A kontrasztanyag beadásától számított 20 percen belül alakulhatnak ki allergiás reakciók. Ezért kérjük, hogy rosszullét esetén azonnal szóljon a vizsgálatot végző operátornak. Személyzetünk képzett és felszerelt az ilyen jellegű mellékhatások kezelésére.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Terhesség esetén nem végzünk CT vizsgálatot. Fiatalok esetén egyéb diagnosztikai módszerek – ultrahangMR – preferáltak, hogy elkerüljük a sugárterhelést.

Mennyi ideig tart a CT vizsgálat?

A natív vizsgálat átlagosan 15-20 percet vesz igénybe.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Somatom X.Cite a Siemens Healthineers CT-készülék
CT vizsgálatok - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link