Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Széklet M2-PK (enzimes béldaganatszűrés) és széklet vér (humán hemoglobin)

A széklet M2-PK (enzimes béldaganatszűrés) olyan új szűrővizsgálat, amely a colorectalis rák kimutatására szolgál, s egy tumor marker enzim kimutatására irányul. Az emberi szervezetben lévő daganatok legnagyobb része nagy mennyiségben termeli a piruvát kináz (PK) dimer M2 izoenzimet. Ez a tumor M2-PK a tumor sejtekből származik és a testnedvekben mennyiségileg meghatározható.

A pozitív eredmény az emésztőcsatornában lévő mirigyrákra (gasztrointesztinális adenomára), végbélben kialakuló rosszindulatú daganatra (colorectális carcinomára) vagy más, az emésztőcsatornában lévő rosszindulatú daganatra (gasztrointesztinális carcinomára) utalhat.

Pozitív lelet esetében további vizsgálatok, kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) elvégzése ajánlott. Amennyiben túl híg széklet kerül vizsgálatra, úgy tévesen alacsony értéket adhat a teszt. A vizsgálathoz speciális mintavevő eszköz szükséges, mely igényelhető a Medicover Klinikáin.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A speciális mintavételi tartályt Klinikáink recepcióján kérheti.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 3-5. munkanapon.

Széklet M2-PK (enzimes béldaganatszűrés) és széklet vér (humán hemoglobin) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link