Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Tympanoplastica

Mikor szükséges tympanoplastica?

A tympanoplastica egy operációs mikroszkóp segítségével végzett mikrosebészeti középfül műtét, melyre krónikus gennyes középfülgyulladás (dobhártya folytonosságának hiánya, fülfolyás, vezetéses halláscsökkenés) és annak maradványállapotainak kezelésekor van szükség. Az eljárás során zárt, légtartó dobüreget hozunk létre, potenciálisan életet veszélyeztető szövődményeket (például agytályog, agyhártyagyulladás) igyekszünk megelőzni, illetve ideális esetben javíthatjuk a vezetéses típusú halláscsökkenés mértékét.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Dobhártyahiány adódhat balesetből is, például fület ért mechanikai sérülések (mint nekiütődés, vízbe ugrás, külső hallójáratba bekerülő forró viasz – fülgyertya – vagy hegesztés során fémdarabok stb.).

Fülvizsgálat

Hogyan történik az eljárás?

A tympanoplastica történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A helyi érzéstelenítés előnye, hogy a műtéti terület kevésbé vérzik, viszont hátránya, hogy a páciens hallja, megéli a műtétet.

A traumás eredetű dobhártyahiány pótlásakor myringoplasticáról beszélünk, mely egyszakaszos műtét.

A tympanoplastica két szakaszból áll: egy szanációs fázisból és egy rekonstrukciós fázisból. A szanációs szakasz alatt a cholesteatomával (gyöngydaganat) járó vagy cholesteatoma nélküli idült, gennyes középfülgyulldás miatt károsodott hallócsont, sarjszövet, dobüregi polipok, csecsnyúlványgyulladás és hegek eltávolítását értjük.

A rekonstrukció során a károsodott, sérült vagy nem megfelelő módon működő dobhártya (lyukas dobhártya befoltozása, helyreállítása, korrigálása) és/vagy hallócsontláncolat helyreállítása történik. A tympanoplastica rekonstrukciós szakaszának alapvető célja a hallás javítása, vagy hallás megőrzése. A tympanoplastica során a zárt dobüreg kialakítása – ezáltal a szövődmények megelőzése –, illetve a jó hangvezetést biztosítani képes, folytonos, rezgőképes dobhártya és mobilis hallócsontláncolat kialakítása a cél.

A tympanoplastica különböző feltárásból történhet. A fülműtéti metszést végezhetjük a fül mögött, retroauricularisan vagy pedig elöl, a hallójáraton keresztül, endauralisan.

  • Retroauriculáris metszés: A fül mögötti metszést akkor alkalmazzuk, ha kiterjedt cholesteatoma (gyöngydaganat) és gennyes középfülgyulladás esetén a tympanoplastica szanációs fázisát ki kell egészíteni mastoidectomiával (a fülkagyló mögött tapintható sziklacsontrészlet idült gyulladásának megszűntetése). Előnye, hogy szélesebb rálátást biztosít, mint az endauralis feltárás, illetve a műtéti heg nem látszik, mivel a fül mögött helyezkedik el.
  • Endauralis metszés: Az endauralis metszést elöl, a hallójáraton keresztül vezetjük. Ez a fajta vágás klasszikusan a Heermann-féle fülműtéti metszéseket jelenti. Három Heermann-féle feltárást különböztetünk meg: „A”-t, „B”-t és „C”-t, melyek különböző fülműtéti feltárásokra és fülsebészeti beavatkozásokra nyújtanak lehetőséget és módot. A Heermann „B” metszés ideális feltárás az endauralis tympanoplastica kivitelezésére, azonban ezzel a módszerrel nem lehet mastoidectomiát is végezni. A „C” metszés viszont megfelelő mastoidectomiát igénylő fülműtéthez.

Melyek a műtét kockázatai?

Helyi érzéstelenítés után ritkán, a fülműtétet követően az arcideg közelsége miatt átmeneti arcmozgászavar fordulhat elő, azonban ez legkésőbb másnapra, de gyakrabban a műtét estéjére már teljesen megszűnik. Az érzéstelenítővel, a vérzés csökkentésére adott érösszehúzó adrenalin miatt az érzéstelenítés beadásakor pár percig átmeneti szívdobogásérzés, rossz közérzet lehetséges. Ez a kellemetlen érzés pár perc után elmúlik.

A tympanoplasticát ritkán kísérheti átmeneti vagy tartós ízérzés zavar, melynek oka az arcideg egyik mellékágának az érintettsége.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A tympanoplastica előtt javasolt a krónikus gennyes középfülgyulladáshoz vezető idült fülkürtműködési zavart kiváltó okokat rendezni (például orrmandula műtét, orrsövényműtét, arcüreg gyulladás műtétei, orrpolip műtét, orrdaganat kezelésére lehet szükség).

A fülműtétet laboratóriumi vizsgáltok, vérkép, elektrolitok vizsgálata, májfunkciós vizsgálat, vizeletvizsgálat (cukor, genny, üledék) előzik meg. A fülműtét előtt aneszteziólógiai, szükség esetén belgyógyászati vagy gyermekgyógyászati vizsgálat szükséges. Indokolt esetekben, illetve 50 éves kor felett EKG vizsgálatot is kell végezni. Gyanú esetében vagy aneszteziológus/belgyógyász indikációja alapján, illetve 50 éves kor felett mellkasröntgenre is szükség van.

A fülműtéti terület környékén a hajat, közvetlen a műtét előtt, le kell borotválni minimum 2 cm széles területen.

A műtét előtt személyesen vagy e-mailben kapott műtéti és altatásos betegtájékozató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Milyen teendőim vannak a műtét után?

A műtét után néhány órától akár 24 óráig terjedő ágynyugalom javasolt, ha a páciens nem szédül, akkor ezután mobilizálható. Amennyiben a seb zavartalanul gyógyul, a kötés rendszeres cseréje ajánlott. A fület nem érheti víz a műtét utáni időszakban, illetve egy hónapig kerülni kell a megerőltető fizikai terhelést.

Miért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat a műtét után?

A rendszeres kontrollvizsgálatok elengedhetetlenek a műtét sikerességéhez. A kontrollvizsgálatok során a fülsebész mikroszkóp alatt áttekinti a megújított dobhártyát, a hallójáratban összegyűlt váladékot eltávolítja, a hallást ellenőrzi.

Mit foglal magában a tympanoplastica ára a Medicover Kórházban?

A tympanoplastica műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az első kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Tympanoplastica - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link