Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Proktológia

Milyen tünetek esetén javasolt felkeresni proktológus szakorvost?

Az alábbi panaszok esetén minden esetben keressen fel proktológiai szakrendelést:

 • Véres-nyákos váladékozás
 • Viszketés a végbél környékén
 • Szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • Végbélfájdalom
 • Véres széklet
 • Idegentest érzet végbéltájon

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mi a proktológia?

A proktológia a végbél betegségeinek vizsgálatával, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület az általános sebészeten belül.

A végbél betegségei közé tartoznak például a külső és belső aranyerek – az 50 év feletti felnőttek mintegy 40%-át érinti – és a sokáig panaszmentes végbélrák, mely az egyik leggyakoribb halálos kimenetelű betegség a daganatos megbetegedések között.

Ezenkívül a proktológia a végbél különböző gyulladásos folyamataival, a jó- és rosszindulatú elváltozásokkal és a végbélrepedés vizsgálatával, kezelésével is foglalkozik.

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Proktológus szakrendelés

Milyen betegségek kezelésével foglalkozik a proktológus?

Aranyér

Az aranyér olyan értágulat, mely a végbélnyílást körülvevő bőr alatt, vagy a végbél belső falán található. A belső aranyér az esetek többségében fájdalommentes, a székletürítésnél tapasztalható vérzés azonban meglétére utalhat. A külső aranyér fő tünete a székelés közben érzett fájdalom, viszketés, adott esetben vérzés. Az aranyeret okozhatja székelés közbeni erőlködés, helytelen táplálkozás (nem elegendő folyadékbevitel, túlzott alkoholfogyasztás, csípős, fűszeres ételek fogyasztása), elhízás, kötőszöveti gyengeségek, illetve a terhesség során bekövetkező hormonális változások.

Klinikáinkon járóbeteg ellátás keretében anoszkópos aranyér gyűrűzést végzünk. Kórházunkban aranyér műtétet kétféle módszerrel csinálunk: hagyományos eljárással (az ellátó artériák aláöltése és lekötése után a tág aranyeres párnák eltávolításával), illetve Longo technikával.

Végbélrepedés (fissura)

végbélrepedés a végbél nyálkahártya berepedése, mely súlyosabb esetben nyálkahártya fekéllyé alakulhat. Legjellemzőbb tünete a fájdalom, mely egyes esetekben enyhe, csípő vagy égő jellegű, máskor viszont nagyon intenzíven maró, görcsös is lehet. További tünetként vérzés is jelentkezhet. Kialakulhat végbél gyulladás, felfázás, hasmenés, székrekedés, vagy szülési trauma következményeként. Korai stádiumban a berepedés gyógyszeres (kúpos) kezeléssel nyomtalanul elmúlhat. Amennyiben indokolt, kórházunkban az elváltozást a bőrfüggelékkel együtt kimetsszük, majd szükség esetén a nyálkahártyát felszívódó öltésekkel rekonstruáljuk.

Végbélsipoly (fistula)

A sipoly természetes testüregek, vagy üreges szervek kóros összeköttetése, valamint ezek rendellenes kivezetése a test felszínére. A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de kialakulhat idegentest okozta perforációból, vagy Crohn betegségből.

Végbél betegségek

Leggyakoribb tünetei a feszítő fájdalmak, valamint az időnként (kisebb-nagyobb megszakításokkal) jelentkező gennyes, véres váladékozás. Amennyiben tályoggá alakul, a végbélzáróizom működését károsíthatja.

A be nem olvadt tályog párakötéssel valamint ülőfürdővel egyes esetekben visszahúzódásra késztethető. Gennyes folyamat kialakulásakor széles műtéti feltárást végzünk. A műtéti érzéstelenítésről részletes felvilágosítást az altatóorvos ad. A sebet nyitva kezeljük, a feltárást követően rendszeres kötéscseréket végzünk.

A gyulladás mértékének megfelelően antibiotikum védelmet biztosítunk. A tályogfeltárás időtartama fél órán belüli. A tartósan fennálló végbélsipolyok kezelésének kizárólagos módja a járat feltárása, falának kimetszése, és a seb nyitott kezelése.

Proktológiai vizsgálat menete

A proktológiai szakrendelés első lépéseként a szakorvos kikérdezi a pácienst a tünetekről: mit tapasztalt pontosan, mióta állnak fenn, mennyire gyakran jelentkeznek. Ezt követően kérdésekekt tesz fel étkezési és életviteli szokásairól, illetve, milyen betegségek fordultak elő a családban.

Ezt követően sor kerül a külső, fizikális vizsgálatra, illetve ha szükséges, műszeres vizsgálatokra is: anoszkópiára, vagy végbéltükrözésre (azaz rektoszkópiára).

Az anoszkópia egy eszközös vizsgálat a végbélnyílás, valamint a végbél alsó, 3-4 cm szakaszának áttekintésére. A proktológus szakorvos az anoszkóp felvezetését követően szemrevételezi a végbelet borító hám illetve nyálkahártya állapotát, valamint láthatóvá válnak a végbélnyílás esetleges betegségei is: a belső aranyerek, a végbél berepedése, valamint a végbél nyálkahártyájának gyulladása, illetve utolsó szakaszának daganatai. A vizsgálat előnye, hogy a vékony csövön keresztül speciális eszközökkel egyidejűleg ellátható a panaszt okozó belső aranyér, de egy apró fogóval szövetminta vételére is van lehetőség. A vizsgálat általában nem jár fájdalommal, ha azonban aranyeres gyulladás, vagy végbélrepedés vizsgálatára történik, előfordulhat égő, szúró fájdalom az eszköz bevezetése során.

A belső aranyér kezelésére klinikáinkon – járóbeteg ellátás keretében – anoszkópos aranyért gyűrűzést is végzünk, amelynek során speciális, erre a célra kifejlesztett eszközökkel a belső aranyerekre gumigyűrűs leszorítást helyezünk fel. Egy kezelés esetén csak 1-2 gyűrű tehető fel, így a gyógyulás több beavatkozás után várható. A kezeléseket követően rendszeres, laza székletbiztosítás, és túlzott fizikai igénybevétel kerülése javasolt.

A vizsgálat a panaszok függvényében gyakran kiegészül rektoszkópiával is a pontos diagnózis felállítása érdekében. A rektoszkópia során a vastagbél utolsó 10-20 cm-es szakaszát nézi át a proktológus szakorvos egy speciális műszert felvezetve. A vizsgálat diagnosztikai céllal történik, segítségével  idejében felismerhetők a végbél jó (polipok)  és rossz indulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek. A végbéltükrözés során mintavételre (biopszia) is van lehetőség. A vizsgálat mindőssze 1-2 percet vesz igénybe, kényelmetlen lehet, de nem jár fájdalommal.

Proktológiai rendelés keretében végzett beavatkozások

 • Anoszkóp segítségével végzett vizsgálat a belső aranyér, végbélrepedés ill. végbélnyálkahártya gyulladás diagnosztizálására
 • Aranyeres problémák kezelése (külső és belső aranyér)
 • Aranyér gyűrűzés
 • Rektoszkópiás vizsgálat, melynek segítségével felfedezhetők a végbél jó és rosszindulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek
 • Szövettani mintavétel (biopszia)
 • Végbéltükrözés (rectoscopia)

A Medicover Magánkórházban elérhető proktológiai műtéti beavatkozások

Proktológiai vizsgálat

Hogyan készüljön fel a proktológiai vizsgálatra?

A proktológiai vizsgálatok sikeressége, illetve a vizsgálathoz szükséges megfelelő előkészítés érdekében kérjük, hogy a vizsgálatot megelőzően alkalmazzon glicerines végbélkúpot (például Laxaclean Klizma minikúpot vagy más patikában kapható glicerines készítményt). Az adagolás minimum két-három órával a vizsgálatot megelőzően, hason fekvő testhelyzetben történjen. A kúp hatása 15-60 percen belül várható, ezért érdemes olyan helyen előkészülni a vizsgálathoz, ahol van lehetőség mosdót használni, illetve tisztálkodni. A kívánt hatás elérését követően a szokásos módon tisztálkodjon meg. Kérdés esetén olvassa el a patikában vásárolt készítmény betegtájékoztatóját.

Ne alkalmazzon glicerines kúpot alhasi vagy ismeretlen eredetű fájdalmak, továbbá gyulladásos eredetű bélbetegségek esetén, mint például fekélyes vastagbél-gyulladás, Crohn-betegség vagy alhasi görcs fennállása esetén. Kerülje továbbá a kúp használatát hányinger vagy hányás esetén. A véres széklet nem kontraindikáció, ez legtöbbször az aranyerek miatt van és pont ilyenkor lenne szükség a pontosabb megítélhetőségre.

Proktológus szakorvosaink ügyfeleinket a pontos diagnózis felállítása céljából laboratóriumi vizsgálatokra küldhetik és javasolhatják a Medicover Fejlett Diagnosztikai Központjában elérhető és a diagnózis felállításához szükséges képalkotó diagnosztikai eljárásokat: röntgenultrahangCT és MR vizsgálatokat.

Járóbeteg ellátás keretében proktológia budapesti klinikáinkon is elérhető. A proktológiai vizsgálat árával kapcsolatban érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.

Proktológia - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link