Proktológia

Mi a proktológia?

A proktológia a végbél betegségeinek vizsgálatával, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület az általános sebészeten belül.

Mivel foglalkozik a proktológia?

A végbél betegségei közé tartoznak például a külső és belső aranyerek – az 50 év feletti felnőttek mintegy 40%-át érinti – és a sokáig panaszmentes végbélrák, mely az egyik leggyakoribb halálos kimenetelű betegség a daganatos megbetegedések között.

Ezenkívül a proktológia a végbél különböző gyulladásos folyamataival, a jó- és rosszindulatú elváltozásokkal és a végbélrepedés vizsgálatával, kezelésével is foglalkozik.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A belek anatómiája

A vastagbél, és a végbél felépítése

A vastagbél a hasüregben helyezkedik el. Több szakaszból áll. Bemeneti része a vakbél, ezután következik a felszálló ág, majd a haránt vastagbél, a leszálló ág és a szigmabél.

A vastagbél utolsó szakaszán a végbél található, mely a kismedencében helyezkedik el. Két görbülete közül a nagyobb a keresztcsont homorulatába nyúlik be, az ellentétes görbületű rövidebb pedig a gáton halad keresztül úgy, hogy összenőtt állapotban van annak izmaival.

Kimeneti nyílása a végbélnyílás, a végbél gáton található. Két záróizom működteti. A belső, nem akaratlagos, valamint a külső akaratlagos záróizom. Ezek az izmok teszik lehetővé az akaratlagos széklettartást, illetve a székletürítést.

Milyen betegségek tartoznak a proktológia alá?

Aranyér

Az aranyér olyan értágulat, mely a végbélnyílást körülvevő bőr alatt, vagy a végbél belső falán található. A belső aranyér az esetek többségében fájdalommentes, a székletürítésnél tapasztalható vérzés azonban meglétére utalhat. A külső aranyér fő tünete a székelés közben érzett fájdalom, viszketés, adott esetben vérzés. Az aranyeret okozhatja székelés közbeni erőlködés, helytelen táplálkozás (nem elegendő folyadékbevitel, túlzott alkoholfogyasztás, csípős, fűszeres ételek fogyasztása), elhízás, kötőszöveti gyengeségek, illetve a terhesség során bekövetkező hormonális változások. Az aranyér műtét kórházunkban az ellátó artériák aláöltése és lekötése után a tág aranyeres párnák eltávolításával történik.

Proktológia

Végbélrepedés (fissura)

végbélrepedés a végbél nyálkahártya berepedése, mely súlyosabb esetben nyálkahártya fekéllyé alakulhat. Legjellemzőbb tünete a fájdalom, mely egyes esetekben enyhe, csípő vagy égő jellegű, máskor viszont nagyon intenzíven maró, görcsös is lehet. További tünetként vérzés is jelentkezhet. Kialakulhat végbél gyulladás, felfázás, hasmenés, székrekedés, vagy szülési trauma következményeként. Korai stádiumban a berepedés gyógyszeres (kúpos) kezeléssel nyomtalanul elmúlhat. Amennyiben indokolt, kórházunkban az elváltozást a bőrfüggelékkel együtt kimetsszük, majd szükség esetén a nyálkahártyát felszívódó öltésekkel rekonstruáljuk.

Végbélsipoly (fistula)

A sipoly természetes testüregek, vagy üreges szervek kóros összeköttetése, valamint ezek rendellenes kivezetése a test felszínére. A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de kialakulhat idegentest okozta perforációból, vagy Crohn betegségből.

Leggyakoribb tünetei a feszítő fájdalmak, valamint az időnként (kisebb-nagyobb megszakításokkal) jelentkező gennyes, véres váladékozás. Amennyiben tályoggá alakul, a végbélzáróizom működését károsíthatja.

A be nem olvadt tályog párakötéssel valamint ülőfürdővel egyes esetekben visszahúzódásra késztethető. Gennyes folyamat kialakulásakor széles műtéti feltárást végzünk. A műtéti érzéstelenítésről részletes felvilágosítást az altatóorvos ad. A sebet nyitva kezeljük, a feltárást követően rendszeres kötéscseréket végzünk.

A gyulladás mértékének megfelelően antibiotikum védelmet biztosítunk. A tályogfeltárás időtartama fél órán belüli. A tartósan fennálló végbélsipolyok kezelésének kizárólagos módja a járat feltárása, falának kimetszése, és a seb nyitott kezelése.

Végbélpolip

A végbélpolip  a vastagbél utolsó szakaszát képező végbélben létrejött kinövés. A népesség több mint egyharmadát érinti. Előfordulása 50 éves kor felett gyakoribb. Lehet jó, vagy rosszindulatú elváltozás. Többféle méretű és alakú végbélpolip létezik. Míg a kisméretű végbélpolipok többnyire nem okoznak panaszokat, addig a nagyobb méretűek olyan tüneteket mutathatnak, mint a véres, nyákos széklet, vagy hasmenés illetve hasfájás. Súlyosabb esetben nem csak székrekedést, hanem bélelzáródást is okozhatnak. A végbélpolip kialakulásának kockázatát nagymértékben növeli a helytelen táplálkozás (rostokban szegény étrend), dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás, valamint a genetikai hajlam. Bizonyos típusú polipok, kialakulásuk után néhány évvel behatolnak a bélfalba, majd rosszindulatú daganattá (karcinóma) alakulnak. Adott polip típusát szövettani vizsgálattal lehet megállapítani. A végbélpolip eltávolítása többnyire a béltükrözéssel egyidejűleg, annak felfedezésekor megtörténik.

végbélpolip eltávolítás során a sebész a végbélnyílás feltágítását és a polip aláöltését követően eltávolítja magát a polipot.

Milyen tünetek esetén javasolt felkeresni proktológus szakorvost?

 • Hasmenés
 • Véres-nyákos váladékozás
 • Viszketés a végbél környékén
 • Szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • Végbélfájdalom
 • Véres széklet
 • Idegentest érzet végbéltájon

Proktológiai rendelésen végzett beavatkozások

 • Végbéltükrözés (rectoscopia)
 • Anoszkóp segítségével végzett vizsgálat a belső aranyér, végbélrepedés ill. végbélnyálkahártya gyulladás diagnosztizálására
 • Rektoszkópiás vizsgálat, melynek segítségével felfedezhetők a végbél jó és rosszindulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek
 • Aranyeres problémák kezelése (külső és belső aranyér)
 • Végbél polipok (kisebb, jóindulatú daganat) eltávolítása
 • Szövettani mintavétel (biopszia)
 • Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

Medicover Magánkórház proktológiai jellegű műtéti eljárásai

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link