Proktológia

Mi a proktológia?

A proktológia a végbél betegségeinek vizsgálatával, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület az általános sebészeten belül.

Mivel foglalkozik a proktológia?

A végbél betegségei közé tartoznak például a külső és belső aranyerek – az 50 év feletti felnőttek mintegy 40%-át érinti – és a sokáig panaszmentes végbélrák, mely az egyik leggyakoribb halálos kimenetelű betegség a daganatos megbetegedések között.

Ezenkívül a proktológia a végbél különböző gyulladásos folyamataival, a jó- és rosszindulatú elváltozásokkal és a végbélrepedés vizsgálatával, kezelésével is foglalkozik.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Proktológia

Milyen tünetek esetén javasolt felkeresni proktológus szakorvost?

Az alábbi panaszok esetén minden esetben keressen fel proktológiai szakrendelést:

 • Hasmenés
 • Véres-nyákos váladékozás
 • Viszketés a végbél környékén
 • Szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • Végbélfájdalom
 • Véres széklet
 • Idegentest érzet végbéltájon

Milyen betegségek kezelésével foglalkozik a proktológus?

Aranyér

Az aranyér olyan értágulat, mely a végbélnyílást körülvevő bőr alatt, vagy a végbél belső falán található. A belső aranyér az esetek többségében fájdalommentes, a székletürítésnél tapasztalható vérzés azonban meglétére utalhat. A külső aranyér fő tünete a székelés közben érzett fájdalom, viszketés, adott esetben vérzés. Az aranyeret okozhatja székelés közbeni erőlködés, helytelen táplálkozás (nem elegendő folyadékbevitel, túlzott alkoholfogyasztás, csípős, fűszeres ételek fogyasztása), elhízás, kötőszöveti gyengeségek, illetve a terhesség során bekövetkező hormonális változások.

Az aranyér műtét kórházunkban a hagyományos módszerrel, az ellátó artériák aláöltése és lekötése után a tág aranyeres párnák eltávolításával, vagy Longo eljárással történik.

Proktológia konzultáció - Medicover
Proktológiai betegségek
Proktológiai betegségek

Végbélrepedés (fissura)

végbélrepedés a végbél nyálkahártya berepedése, mely súlyosabb esetben nyálkahártya fekéllyé alakulhat. Legjellemzőbb tünete a fájdalom, mely egyes esetekben enyhe, csípő vagy égő jellegű, máskor viszont nagyon intenzíven maró, görcsös is lehet. További tünetként vérzés is jelentkezhet. Kialakulhat végbél gyulladás, felfázás, hasmenés, székrekedés, vagy szülési trauma következményeként. Korai stádiumban a berepedés gyógyszeres (kúpos) kezeléssel nyomtalanul elmúlhat. Amennyiben indokolt, kórházunkban az elváltozást a bőrfüggelékkel együtt kimetsszük, majd szükség esetén a nyálkahártyát felszívódó öltésekkel rekonstruáljuk.

Végbélsipoly (fistula)

A sipoly természetes testüregek, vagy üreges szervek kóros összeköttetése, valamint ezek rendellenes kivezetése a test felszínére. A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de kialakulhat idegentest okozta perforációból, vagy Crohn betegségből.

Leggyakoribb tünetei a feszítő fájdalmak, valamint az időnként (kisebb-nagyobb megszakításokkal) jelentkező gennyes, véres váladékozás. Amennyiben tályoggá alakul, a végbélzáróizom működését károsíthatja.

A be nem olvadt tályog párakötéssel valamint ülőfürdővel egyes esetekben visszahúzódásra késztethető. Gennyes folyamat kialakulásakor széles műtéti feltárást végzünk. A műtéti érzéstelenítésről részletes felvilágosítást az altatóorvos ad. A sebet nyitva kezeljük, a feltárást követően rendszeres kötéscseréket végzünk.

A gyulladás mértékének megfelelően antibiotikum védelmet biztosítunk. A tályogfeltárás időtartama fél órán belüli. A tartósan fennálló végbélsipolyok kezelésének kizárólagos módja a járat feltárása, falának kimetszése, és a seb nyitott kezelése.

Végbélpolip

A végbélpolip  a vastagbél utolsó szakaszát képező végbélben létrejött kinövés. A népesség több mint egyharmadát érinti. Előfordulása 50 éves kor felett gyakoribb. Lehet jó, vagy rosszindulatú elváltozás. Többféle méretű és alakú végbélpolip létezik. Míg a kisméretű végbélpolipok többnyire nem okoznak panaszokat, addig a nagyobb méretűek olyan tüneteket mutathatnak, mint a véres, nyákos széklet, vagy hasmenés illetve hasfájás. Súlyosabb esetben nem csak székrekedést, hanem bélelzáródást is okozhatnak. A végbélpolip kialakulásának kockázatát nagymértékben növeli a helytelen táplálkozás (rostokban szegény étrend), dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás, valamint a genetikai hajlam. Bizonyos típusú polipok, kialakulásuk után néhány évvel behatolnak a bélfalba, majd rosszindulatú daganattá (karcinóma) alakulnak. Adott polip típusát szövettani vizsgálattal lehet megállapítani. A végbélpolip eltávolítása többnyire a béltükrözéssel egyidejűleg, annak felfedezésekor megtörténik.

végbélpolip eltávolítás során a sebész a végbélnyílás feltágítását és a polip aláöltését követően eltávolítja magát a polipot.

Proktológiai rendelés menete

A proktológiai szakrendelés első lépéseként a szakorvos kikérdezi a pácienst a tünetekről: mit tapasztalt pontosan, mióta állnak fenn, mennyire gyakran jelentkeznek. Ezt követően kérdésekekt tesz fel étkezési és életviteli szokásairól, illetve, milyen betegségek fordultak elő a családban.

Ezt követően sor kerül a külső, fizikális vizsgálatra, illetve ha szükséges, műszeres vizsgálatokra is: anoszkópiára, vagy végbéltükrözésre (azaz rektoszkópiára).

Az anoszkópia egy eszközös vizsgálat a végbélnyílás, valamint a végbél alsó, 3-4 cm szakaszának áttekintésére. A proktológus szakorvos az anoszkóp felvezetését követően szemrevételezi a végbelet borító hám illetve nyálkahártya állapotát, valamint láthatóvá válnak a végbélnyílás esetleges betegségei is: a belső aranyerek, a végbél berepedése, valamint a végbél nyálkahártyájának gyulladása, illetve utolsó szakaszának daganatai. A vizsgálat előnye, hogy a vékony csövön keresztül speciális eszközökkel egyidejűleg ellátható a panaszt okozó belső aranyér, de egy apró fogóval szövetminta vételére is van lehetőség. A vizsgálat általában nem jár fájdalommal, ha azonban aranyeres gyulladás, vagy végbélrepedés vizsgálatára történik, előfordulhat égő, szúró fájdalom az eszköz bevezetése során.

A vizsgálat a panaszok függvényében gyakran kiegészül rektoszkópiával is a pontos diagnózis felállítása érdekében. A rektoszkópia során a vastagbél utolsó 10-20 cm-es szakaszát nézi át a proktológus szakorvos egy speciális műszert felvezetve. A vizsgálat diagnosztikai céllal történik, segítségével  idejében felismerhetők a végbél jó (polipok)  és rossz indulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek. A végbéltükrözés során mintavételre (biopszia) és a polipok eltávolítására is van lehetőség. A vizsgálat mindőssze 1-2 percet vesz igénybe, kényelmetlen lehet, de nem jár fájdalommal.

Amennyiben a fent említett vizsgálatok nem elegendőek, úgy vastagbéltükrözésröntgen és biopszia valamelyike válhat szükségessé, melyek  külön konzultáció keretében, azonban szintén proktológia magánrendelésen zajlanak.

Proktológia vizsgálat - Medicover

Proktológiai rendelés keretében végzett beavatkozások

 • Végbéltükrözés (rectoscopia)
 • Anoszkóp segítségével végzett vizsgálat a belső aranyér, végbélrepedés ill. végbélnyálkahártya gyulladás diagnosztizálására
 • Rektoszkópiás vizsgálat, melynek segítségével felfedezhetők a végbél jó és rosszindulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek
 • Aranyeres problémák kezelése (külső és belső aranyér)
 • Végbél polipok (kisebb, jóindulatú daganat) eltávolítása
 • Szövettani mintavétel (biopszia)
 • Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

A Medicover Magánkórházban elérhető proktológiai műtéti beavatkozások