Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Nagylabor (nagyrutin) laborcsomag

A nagylabor laborcsomagunk általános laboratóriumi szűrővizsgálatokat tartalmaz, melyek segítségével sok betegség már korai szakaszban, panaszmentesen is felismerhető. A csomagban foglalt vizsgálatok általános képet adnak a szervezet működéséről: a szénhidrát- és lipid anyagcseréről, az anyagcsere központi szervének, a májnak a működéséről, a kiválasztást segítő vesék funkciójáról, a vérképző rendszer állapotáról, a pajzsmirigy működéséről, valamint a szervezetben jelenlévő gyulladásokról.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Medicover vérvételi és laborvizsgálati pontok

Mikor ajánlott a nagylabor vizsgálat elvégzése?

Általános panaszok esetén, mint gyakori fejfájás, gyengeség, általános rossz közérzet, sápadtság, fáradékonyság, javasolt nagylabor, vagy más néven nagyrutin vizsgálat elvégzése, ami segíthet kideríteni a szakorvos számára a panasz okát.

A nagylabor vizsgálat elvégzése azonban ajánlott évente egyszer, szűrő jelleggel, panaszmentesen is, különösen nagyobb fizikai és/vagy szellemi igénybevétel esetén.

Az általános egészségi állapotról a nagylabor vizsgálatnál átfogóbb képet ad az 50 év alatti, illetve 50 feletti nők és férfiak számára egyedileg összeállított egészségcsomagunk, mely specifikus laborvizsgálatokat is tartalmaz az adott korosztály igényeinek megfelelően.

Webshop
Medicover Start állapotfelmérő szűrővizsgálati csomag

Medicover Start állapotfelmérő szűrővizsgálati csomag

A Start állapotfelmérő szűrővizsgálati csomag célja, hogy az egyes elváltozások és kórképek kialakulásának kezdetén, már az első jeleknél találja meg az egészségügyi problémát.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a nagylabor csomag?

Vérképző rendszer működése

Vérkép: a vérben lévő alakos elemek, a vörösvértestek (vvt), fehérvérsejtek (fvs) és a vérlemezkék (THR) relatív és abszolút számának meghatározására szolgál. Ebből következtethet a szakorvos többek közt vérszegénységre, vérvesztésre, gyulladásos folyamatokra, vérképző szervek betegségére és véralvadási zavarokra.

Májfunkció

Bilirubin: a vörösvérsejtek sárga színű bomlástermékeként keletkezik a lépben, a májban és bizonyos nyirokcsomókban. Szintje a vörös vértestek fokozott lebomlása, májbetegségek és epeelfolyási akadály esetén emelkedhet.

GOT (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz): az aminosavak anyagcseréjénél közreműködő enzim. Normál esetben kis mennyiségben van jelen a vérben, szervi károsodás esetén azonban értéke megemelkedik. Alacsonyabb GOT értékkel várandós kismamáknál találkozhatunk.

GPT (glutamát-piruvát aminotranszferáz): a májsejtekben termelődő enzim, ami az ott bekövetkezett károsodásokat mutatja. Normál esetben ez is kis mennyiségben van jelen a vérben, károsodás esetén emelkedik.

GGT (gamma-glutamil-transzferáz): a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Értékét a máj és az epeutak vizsgálatánál nézik, a legmegbízhatóbb jelző paraméter.

Alkalikus foszfatáz (ALP): a fehérjék lebontását segítő enzim. Általában máj és csontbetegségek vizsgálatánál ad információt. Magas érték máj vagy csontbetegségre (pl. csontritkulás) utal, alacsonyabb érték oka lehet pajzsmirigy-alulműködés, alultápláltság vagy vérszegénység is.

Vérlemezek
LDL-koleszterin

Zsír- és szénhidrát anyagcsere

Vércukor: a vérben levő glükóz szintjének meghatározására szolgál, segítségével felismerhető a cukorbetegség. Megemelkedett szintje utal cukorbetegségre.

Koleszterin: a koleszterint legnagyobb mennyiségben a máj állítja elő, de egy részét táplálékkal vesszük magunkhoz. A máj által termelt koleszterin az epe előállításához nélkülözhetetlen. Laboratóriumi vizsgálat során meghatározzák az összkoleszterint és feltüntetik az LDL valamint HDL koleszterin arányát is.

HDL koleszterin: a „védő” koleszterin. Az érfalban lerakodó koleszterint szállítja vissza a májba, megakadályozva ezzel az érelmeszesedést.

LDL koleszterin: „rossz” koleszterin. A májból a sejtek felé szállítja a koleszterint, ami lerakódhat az érfalakban, csökkentve rugalmasságukat és növelve az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Triglicerid: a táplálkozás során bevitt zsírok alkotóelemei, melyek energiával látják el a szervezetet. Ideális esetben kis mennyiségben fordul elő a szervezetben, de túlzott szénhidrát bevitel esetén szervezetünk is triglicerideket állít elő.

Gyulladásos folyamatok

CRP: a CRP fehérje mennyiségét méri, ami gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. Jellemzően bakteriális és gombás fertőzések esetén emelkedik meg a szintje radikálisan. A laborvizsgálat csak a szervezetben jelenlévő gyulladást tudja kimutatni, annak pontos helyét azonban nem. Gyulladás jelenléte esetén az esetleges panaszok ismeretében javasolt további vizsgálatok elvégzése.

Vesefunkció

Teljes vizelet üledékkel: ez a vizsgálat fertőzés, anyagcsere rendellenesség és vesebetegség felismerésére szolgál.

Karbamid: az aminosavak lebontási terméke, szintén a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje általában a veseműködés elégtelenségét jelzi.

Kreatinin (eGFR-rel): az izmokból származó lebomlási termék, melynek szintje viszonylag állandó az emberi szervezetben. A vesén keresztül távozik, ezért emelkedett vérszintje a vese szűrletképző zavarára utal.

Pajzsmirigy funkció

TSH: A pajzsmirigyserkentő hormon, a TSH (thyreoidea stimuláló hormon) szintjét vizsgáljuk, mely az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelését serkenti. Ha a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy alulműködik, amennyiben pedig alacsonyabb a TSH értéke, a pajzsmirigy fokozott működése állhat a háttérben.

Vesefunkció laborvizsgálat
Vérvétel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vérvételhez éhgyomor szükséges. A vizelet vizsgálathoz tiszta edényben leadott mintára van szükséges.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 2. munkanap után.

Nagylabor csomag - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link