Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Meddőség immunológiai hátterének laboratóriumi vizsgálata

A női meddőség kivizsgálása laboratóriumi szempontból (is) bonyolult és összetett feladat. Vizsgálni kell, a petefészek működését, van-e petesejt érés, milyen a petesejt minősége, a megtermékenyült petesejt be tud-e ágyazódni a méhben, az anyai immunvédekezés engedi-e, biztosítja-e az embrió fejlődését.

A női meddőség problémái köré 4 laboratóriumi csomagot állítottunk össze, melyeket a kívánt terhesség elmaradása esetén, ismétlődő korai (1. trimeszteri) vetélések előfordulásakor ajánlunk, illetve ha az asszisztált reprodukciós beavatkozás vagy lombik program sikertelenül zárult.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A csomagok a meddőséggel összefüggésbe hozható hormon, véralvadási és immunológiai vizsgálatokat tartalmaznak.

Webshop

Mi a meddőség?

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres házas élet mellett sem történik meg a teherbeesés egy év alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka tekinthető meddőnek, orvosi segítséggel azonban jelentős mértékben javítható ez az arány.

A meddőség hormonális okai

A női meddőség egyik nagy csoportjába a hormonális problémák tartoznak. A probléma jellege abból adódik, hogy a peteérés nem megy végbe, így a megtermékenyülés sem lehetséges. Illetve ha a női ciklus nem megfelelő, nincs peteérés, vagy ha a ciklus második felében nem tud beágyazódni a megtermékenyült petesejt. Az eltérések érinthetik a hipotalamus, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a petefészkek, valamint a mellékvesekéreg működését.

Peteérési rendellenességek

Az agy ovulációt szabályozó területének rendellenes működése. Eredményeképpen alacsony a luteinizáló hormon (LH) és a follikulus stimuláló hormon (FSH) szint. A hormonális rendszer nagyon kisfokú eltérése is befolyásolja az ovulációt. A hipotalamus-hipofízis rendszer rendellenes működését okozhatja sérülés, daganatos megbetegedés, túlzott testedzés, hormonális és immunilógiai eltérések valamint éhezés is.

Prolactin szint emelkedés (hiperprolaktinémia)

A prolactin hormon serkenti az anyatej termelődését. Ha nem áll fenn terhesség vagy szoptatás, a magas prolactin szint befolyásolja az ovulációt. Egyfelől a hipofízis daganatos megbetegedését jelezheti a prolactin szint megemelkedése, másfelől bizonyos gyógyszerek és stressz helyzetek is emelkedést okozhatnak. A terhességtől, illetve szoptatástól függetlenül megjelenő tejtermelés jelezheti a magas prolactin szintet.

Policisztás ovarium szindróma kialakulás (PCOS)

A policisztás ovárium szindrómában a szervezet túl sok petesejtet és androgén hormont termel, befolyásolva az ovulációt. Ez esetben a tüszők nem érnek meg, hanem folyadékkal megtelve cisztává alakulnak. A menstruációs ciklus felborul, így a tüszőrepedés ritkán következik be. A hormonális egyensúly helyreállítása után a fogamzó képesség visszaállhat. Petefészek ciszták előfordulhatnak kisebb számban is, ezek egy része azonban magától felszívódik. Egyéb esetekben leszívással, vagy laparoszkópos műtéttel eltávolíthatók.

A peteérés elmaradása mellett sok esetben a cukor- és zsíranyagcsere zavara is fennáll, a betegek nemegyszer túlsúlyosak. A betegség azonban hormonkezeléssel vagy sebészi úton jó eredményekkel kezelhető.

Korai menopauza

Normál esetben a menstruáció elmaradása 45-55 év között következik be. Abban az esetben, ha a petefészek korán kimerül, a menopauza 40 éves kor előtt is bekövetkezhet. Bár a háttérben álló okot gyakran nem ismerik, bizonyos kórképeket kapcsolatba hoztak már a korai menopauzával, ide értve a különböző immunbetegségeket, sugár- vagy kemoterápiás kezelést, és a dohányzást.

Női meddőség - hormonvizsgálati csomag

Női meddőség - hormonvizsgálati csomag

A női meddőséggel kapcsolatos hormonvizsgálatok csomag a teherbeeséshez szükséges hormonális hátteret vizsgálja a ciklus 3. és 21.napján.

 • TSH
 • Inzulin rezisztencia
 • Női ciklus függő hormonok (AMH, FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol, progeszteron). A mintavétel a ciklus 3. napján, valamint a progeszteron vizsgálata esetében a ciklus 21. napján történik.

A meddőség szervi eredetű okai

A petevezetékek károsodása vagy elzáródása

A női meddőség másik nagy csoportjába olyan betegségek tartoznak, amelyek mechanikus úton teszik lehetetlenné a megtermékenyülést vagy a beágyazódást. Ide sorolhatók a hüvely, a méh és a petevezeték veleszületett eltérései (a szervek elégtelen kifejlődése vagy az alaki deformitások), amelyek többnyire műtéti úton kezelhetők.

A petevezetékek károsodása vagy elzáródása

A petevezetékek károsodását elsősorban gyulladásos megbetegedés eredményezi (salpingitis). A legtöbb eset hátterében szexuális úton terjedő betegség, például a Chlamydia fertőzés áll.

Azonban sok Chlamydia fertőzésen átesett pozitív páciens minden további nélkül teherbe tud esni. A petevezeték gyulladása gyakran észrevétlen marad, de gyakran fájdalommal és lázzal járhat.

A petevezeték károsodása jelentősen akadályt képezhet a fogantatás szempontjából, mivel a megtermékenyített petesejt nem tud azon keresztül eljutni a méhbe. Valamint a gyulladás kialakulásával megnő a méhen kívüli terhesség kockázata is.

Endometriózis

Endometriózisról beszélünk, ha a méhszövet a méhen kívül beágyazódik, és növekedésnek indul, befolyásolva a petefészkek, a méh és a petevezeték működését. Ezek a beágyazódott szövetek rendesen reagálnak a hormonális ciklusra, növekednek, majd minden hónapban nyálkahártyájuk vérzés kíséretében lelökődik, párhuzamosan a méh nyálkahártyájával. Ez a folyamat hegesedéshez, gyulladáshoz vezethet. Nagyon gyakran kismedencei fájdalom és meddőség is kialakul. Hormonterápiával és műtéttel az endometriózis orvosolható. A méh jóindulatú anatómiai rendellenességei, mint például a mióma vagy a polipok az embrió megtapadását és kihordását megnehezítik, műtéttel azonban eltávolíthatóak.

Jóindulatú méhüregi fibroidok

A fibroidok a méh falában kialakuló jóindulatú daganatok, amelyek nagyon gyakran alakulnak ki 30 éves kor felett. Időnként meddőséget okozhatnak a petevezetékek elzárásával.

Kismedencei összenövések

Kismedencei összenövésnek valamilyen nagy mennyiségű hegszövetet nevezünk, amely a kismedencei szervek körül alakul ki. Elsődlegesen kismedencei gyulladás, vakbélgyulladás, hasüregi vagy kismedencei műtét után fordulnak elő. Ezek a hegek összenövéseket eredményeznek a szervek falai között.

Meddőségi laborvizsgálat

A meddőséget kiváltó egyéb tényezők

Vérlemezek

Meddőségi véralvadási zavarok vizsgálata

A meddőséget okozó véralvadási zavarok csomag azokat a véralvadási eltéréseket vizsgálja, melyek beágyazódási zavarokat és korai vetéléseket okozhatnak.

 • Antithrombin III
 • APC-Rezisztencia
 • II.faktor Prothrombin mutáció
 • Lupus antikoaguláns
 • Protein C és Protein S
 • Homocystein
 • Anti-foszfolipid

Véralvadási zavarok

A vizsgálatok a véralvadás örökletes és szerzett eltéréseit vizsgálják.  Ahhoz, hogy a megtermékenyült petesejt beágyazódjon a méh nyálkahártyájába és a placenta kialakuljon, és jól működjön, valamint a magzat fejlődése megfelelő legyen a vizsgált faktorok normál mennyisége és funkciója szükséges.

Immunológiai problémák

A hüvelyváladék normál esetben védi a méhet a különböző bakteriális és gombás fertőzésektől, időnként azonban a spermiumok bejutását is megakadályozza, vagy egyenesen elpusztítja őket. Immunológiai ok lehet a pár férfi és női tagjának összeférhetetlensége (alloimmun ok). Meddőséget okozhat a nő autoimmun betegsége nélkül is  a  megtermékenyülést, beágyazódást, magzati fejlődést akadályozó autoantitestek jelenléte.

Krónikus betegségek

Nemcsak az ivarszervek, de testünk egyéb betegségei is nehezíthetik a gyermekvállalást. Ha egy nőnek a kórtörténetében előfordul epilepszia, cukorbetegség, magas vérnyomás, máj– vagy vese-rendellenesség, szív- és érrendszeri megbetegedés, ízületi gyulladás akkor a teherbe esés nehezített. Ez esetben a terhesség során a fennálló betegség folyamatos monitorozást igényel.

Egyéb megbetegedések

A késői ivaréréssel járó, illetve a menstruáció elmaradását okozó betegségek, pl. a Cushing kór, Addison kór, diabetes, vitaminhiányok, vashiány, fertőzések, a HIV/AIDS betegség szintén befolyásolhatják a nők fogamzó képességét. A lisztérzékenység következtében fellépő hiánybetegségek szintén nehezítik a teherbe esést.

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy betegségei (akár alul-, akár túlműködése) felboríthatja a menstruációs ciklust, amely nehezítheti a teherbe esést, akár meddőséghez is vezethet.

Daganat és daganatellenes kezelések

Egyes daganatok, például a női húgyivarszervi daganatok, gyakran súlyos meddőséget okoznak. Mind a sugár-, mind a kemoterápia befolyásolhatja a nők szaporodási képességét. A kemoterápia azonban a nők és a férfiak esetében is károsíthatja a szaporodást és a termékenységet.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek hosszabb távú szedése eredményeképp meddőség alakulhat ki. Az esetek többségében a meddőség a gyógyszer abbahagyásával rendeződik.

Kor

Idővel a méh izomzata öregedik, a petefészkek hormonérzékenysége csökken és a magzati rendellenességek száma nő, így a gyermekvállalás egyre nehezebbé válik. Az életkor előrehaladtával az ivarsejtek között is nő a genetikailag károsodott sejtek aránya,

 • így 30 év fölött a vetéléssel végződő terhességek száma nő,
 • 40-45 éves korra már eléri a 30-35%-ot.

Emellett a veleszületett magzati rendellenességek száma is nő, mint például a Down szindróma.

Életmód

Mivel a petesejt érése 85 + 14 napig tart (körülbelül 14 nap az ovuláció előtti időszak az adott ciklusban), a gyermekvállalás előtti közel 3 hónap igen fontos az egészséges petesejt kialakulása szempontjából. Ez idő alatt megfelelő életmóddal a nő sokat tehet termékenységének javulása érdekében.

Meddőség immunológiai vizsgálata

 • anti foszfolipid
 • anti TPO
 • anti-TG
 • ANA (Hep-2)
 • ds-DNA
 • szöveti transzglutamináz

Celluláris immunstatus, NK sejtarány és NK funkció laborvizsgálat

Az NK sejtek (NK=natural killer cells), az úgynevezett természetes ölő sejtek, melyek a daganatok kialakulásának megakadályozásában játszanak elengedhetetlenül fontos szerepet. Az ölő sejtek  képesek a tumorsejtek elpusztítására.

Amennyiben a várandós édesanya esetében az NK sejtarány a szervezetben emelkedett, illetve fokozott NK funkcióról beszélhetünk, az kifejezetten káros lehet a magzatra nézve, vetélést, illetve a továbbiakban ismétlődő vetéléseket, valamint beágyazódási zavarokat okozhat.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálat a meddőség és a vetélés okainak felderítését segíti elő.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése azon páciensek számára ajánlott, akik már több alkalommal is elvetéltek, látszólag minden előzmény illetve ok nélkül. Amennyiben nincs szó meddőségi problémáról, de a páciens kórelőzményében szerepel daganatos megbetegedés, autoimmun betegség, vagy krónikus gyulladás, szintén javasolt elvégeztetni a cellularis immunstatus és NK funkció vizsgálatot.

Mire utalhat az eredmény?

Az emelkedett NK szint utalhat arra, hogy a vetélés, illetve a sikertelen terhesség hátterében a szervezetben az ölő sejtek magas koncentrációja, valamint megnövekedett funkciója áll.

Mi a teendő a vizsgálatot követően?

Mivel a vizsgálat meddőségi kivizsgálás miatt indokolt, akkor a vérvétel időpontját mindig egyeztesse nőgyógyászával. Így a vizsgálat önmagában nem elég a pontos diagnózis felállításához ezért kérjük, az eredménnyel keresse fel kezelőorvosát.

Vérvétel

A meddőségi laborvizsgálatok eredménye önmagában még nem elegendő a pontos diagnózis felállításához. A további vizsgálatokat és kezeléseket tekintve tapasztalt nőgyógyász és urulógus szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hogyan készüljek a meddőségi laborvizsgálatokra?

A meddőségi vizsgálat elvégzéséhez nem szükséges éhgyomor.

Mikorra várható az eredmény?

A meddőségi laborvizsgálatok eredménye a vizsgálatot követő 7. munkanap után várható, kivéve a celluláris immunstatus, NK sejtarány és NK funkció laborvizsgálat, melynek eredménye a vizsgálat utáni 3. munkanapot követően készül el.

A meddőséget okozó véralvadási zavarok vizsgálata esetén a laborvizsgálat ideje 20 munkanap.

Meddőségi laborcsomagok - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link