Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)

A Medicover Kórházban az OCT szemészeti fejlett diagnosztikus eszköz hiánypótló technológiának számít a számtalan egyéb szemészeti vizsgálati módszereink mellett. Az eljárás különlegességét az adja, hogy non-invazív módon, azaz külső behatolás nélkül, a fényforrás alkalmazásával az OCT képes olyan nagy felbontású, keresztmetszeti képeket készíteni, amelyek segítségével még a legapróbb elváltozások is felfedezhetőek, az eltérő optikai denzitású területek elkülöníthetők egymástól.

Mit jelent az OCT?

Az optikai koherencia tomográf vizsgálat, röviden OCT vizsgálat a szemfenék valamint az látóideg képleteiben lévő eltéréseket hivatott feltárni az úgynevezett koherens fénysugarak segítségével. Az eljárás rövid időtartamú és nem jár semmilyen fájdalommal.

A vizsgálat eredményével nagyon jól követhető a diagnosztizált betegségek lefolyása és a kezelés hatékonysága még a cukorbetegség okozta elváltozások (makulopátia), a zöldhályog és időskori makula degenerációk esetében is.

Mikor szükséges az OCT vizsgálat?

Szemész szakorvosaink döntik el a vizsgálat szükségességét, azonban általában a következő betegségek esetén rendelik el az OCT vizsgálatot:

  • szemfenék elváltozások, melyeket cukorbetegség idézett elő (makulopátia)
  • időskori makula (sárgafolt) degeneráció (AMD)
  • zöldhályog (glaucoma)
  • a makula (sárgafolt) egyéb megbetegedései
OCT vizsgáló készülék a Medicover Magánkórházban
OCT vizsgáló készülék a Medicover Magánkórházban
OCT vizsgálat

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, gyors, az Ön számára egyáltalán nem megterhelő.

Az OCT vizsgálat során fénysugarak pásztázzák végig a szemfenéki képleteket. A pupilla kitágítása a pontosabb vizsgálathoz időnként szükséges, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe. Fontos, hogy a vizsgálat adott szakaszában mozdulatlanul, nyitott szemmel, pislogás nélkül egy pontra nézzen, fókuszáljon. A vizsgálatot végző szemész szakorvos a vizsgálat során végig instrukciókkal látja el, hogy biztosan megfelelő eredményt érhessen el.

Amennyiben pupillatágító szemcsepp használatára van szükség, akkor a pupillatágítás hatóideje alatt a megtágított pupilla miatt, főleg közelre homályos lesz a páciens látása. Néhány óra (6-8 óra) alatt megszűnik a szemcsepp hatása és látása újra éles lesz a megfelelő korrekció mellett előbb távolra, majd közelre is. Ennek fényében a vizsgálatot követően nem javasoljuk, hogy gépjárművet vezessen.

Miért bír kiemelkedő fontossággal az OCT vizsgálat?

A dohányzás, elhízás, magas vérnyomás komoly kockázati tényezőknek bizonyulnak, de az 50 év felettieknek, világosabb szeműeknek egyaránt érdemes évente részt venniük az OCT vizsgálaton.

A makula degenerációk (azaz a sárgafoltot érintő elváltozások) az emberi szem éleslátását támadják, és nem csak minőségbeli romlást okozhatnak életünkben, hanem komoly egészségügyi szövődmények alakulhatnak ki. Ha ezek az elváltozások nem kerülnek még időben felismerésre és tartósan kezeletlenül maradnak, végső soron akár látásvesztéshez is vezethetnek.

Ilyen elváltozásnak számít a zöldhályog (glaucoma), amely kialakulása során a szemben felborul a csarnokvíz termelődése és annak elfolyása közti egyensúly, aminek következtében megnő a szemnyomás. Az így keletkezett elváltozás hatással lesz a látóidegfő vérellátására, és az ideghártya és a látóideg sejtjei elpusztulnak. A zöldhályog gyógyíthatatlan betegségnek számít, ám ha időben felismerésre kerül, nagyon jól kezelhető, így a jelentős látásromlás és a vakság is elkerülhető. A hangsúly a korai diagnosztizáláson van, amelyre az OCT vizsgálat tökéletes megoldást nyújt.

OCT vizsgálat eredménye a Medicover Magánkórházban
OCT vizsgálat eredménye a Medicover Magánkórházban

Az időskori makula degeneráció egyik legnagyobb veszélye, hogy kezdeti állapotában nem jár különösebb tünetekkel, nem okoz észrevehető panaszokat a látásban. A szemünkben elhelyezkedő sárgafolt (makula) felel az éleslátásért és biztosítja, hogy amire tekintetünk rávetül, azt élesen lássuk, eltudjuk olvasni. A kezeletlen makula degenerációval együtt élő ember elveszítheti olvasóképességét, mert ahová néz, csak sötét foltot lát.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link