Skip to content Skip to footer

AFP laboratóriumi vizsgálat

Az alfa-fetoprotein (AFP) olyan fehérje, melyet nem várandós személyek esetén többnyire a máj, valamint bizonyos daganatok termelnek. Az egészséges felnőtt ember szervezetében az AFP csak igen kis mennyiségben van jelen. Máj-, here-, valamint petefészekrák esetén szintje jelentősen megemelkedhet.

Mi a vizsgálat célja?

A teszt célja a máj -, a here -, valamint a petefészek daganat lehetőségének vizsgálata, valamint a kezelés nyomon követése. Májrák kialakulására hajlamosító esetekben (például májzsugorodás vagy alkoholizmus esetén) a májrák korai felismerésében segíthet rendszeresen (félévente vagy évente) történő ellenőrzése.

Az AFP vizsgálat önmagában szűrésre nem alkalmas, a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy nincs jelen daganat az érintett szervben, valamint a pozitív eredmények nem elég specifikusak diagnózis felállításához.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Az AFP-vizsgálat önmagában nem alkalmas szűrésre, ezért a vizsgálat elvégzése abban az esetben javasolt, ha a páciensnél máj-, here-, vagy petefészek daganat gyanúja merül fel.

Amennyiben a kezelés már elkezdődött, a teszt a terápia hatékonyságának megítélésében nyújt segítséget. A vizsgálat májzsugorodás (cirrhosis), illetve májgyulladás gyanúja esetén is indokolt lehet.

Laborvizsgálat vérvétel
A férfiakat célzó laborvizsgálat gyermekvállalás tervezésekor

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz könyökhajlati vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az erdmény?

Az alfa-feto-protein emelkedett szintje jelezhet májzsugorodást, májgyulladást, májrákot, here-, illetve petefészekrákot, valamint egyéb daganatos – tüdő, gyomor, vastagbélemlő – megbetegedést. Önmagában azonban nem diagnózis  értékű az eredmény, más képalkotó és kémiai laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek az egyes betegségek megállapításához.

Amennyiben a kezelés monitorozása a cél, az AFP szint csökkenése azt jelzi, hogy a szervezet jól reagál a terápiára. Emelkedett érték a betegség súlyosbodására (nagyobb méretű tumor) utal.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálat után kapott lelettel minden esetben keresse fel kezelőorvosát, az eredmény ugyanis önmagában nem jelent diagnózist. Az alfa-fetoprotein vizsgálat egyéb képalkotó eljárással kiegészítve végzendő és értékelendő a pontos diagnózis felállítása érdekében.

AFP laboratóriumi vizsgálat - Medicover