Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Csípőprotézis műtét

Amennyiben kezelőorvosa Önnek csípőprotézist javasolt, az alábbi összefoglalóban mindent megtudhat a csípőprotézis műtét szükséges előkészületeiről, a beavatkozás menetéről, valamint a műtét utáni teendőkről.

A protetika a mai modern orvostudomány legsikeresebb beavatkozása. A csípőprotézis műtét lehetővé teszi, hogy a páciens csípőízületének mozgása a beavatkozást követően ismét teljes, illetve fájdalommentes legyen.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A csípőízület felépítése

A csípőízület felépítése

A csípőízület a felső lábszárcsont feje és a medencecsont ízületi gödre között helyezkedik el.

A combcsont gömb alakú porccal bevont fejét a medencecsont, vápának nevezett vájulata fogadja be. Az ízületet az ízületi tok, továbbá szalagok tartják, illetve az ízületet alkotó két csonton tapadó izmok mozgatják.

Mikor van szükség csípőprotézis műtétre?

Csípőprotézis műtét elvégzésére az alábbi esetekben lehet szükség:

 • A csípőizület nagyfokú porckopása, úgynevezett artrózisa (az ízület elhasználódottsága, a porcfelszínek kopása) esetén
 • A combnyak vagy combfej törése esetén
 • Combnyak törés utáni combfej elhalás esetén
 • Nagyobb erőbehatással járó balesetek esetén, melyek az ízületi vápa vagy combfej részét érintik.

Hogyan zajlik a csípőprotézis műtét?

A teljes csípőprotézis műtét során a csípőízület feltárása után az ortopéd sebész eltávolítja a combfejet (1. ábra), majd előkészíti a vápa csontfelszínét a protézis váparészének behelyezéséhez (cementezett protézis esetén műanyag komponens, cement nélküli protézis esetén fém komponens + műanyag betét).

Miután a váparészt rögzítette, a combcsont velőűrét kiképzi a protézisszár számára (2. ábra).

A protézisszár fémből készül, rögzítése történhet csontcementtel vagy cement nélkül. A beavatkozás végén a protézisszár-komponens felső végére egy fémgolyó kerül (3. ábra).

A fémgolyó beleül a vápa komponens műanyag részébe, kialakítva ezzel az új, fájdalommentesen mozgatható ízületet (4. ábra).

Csípőprotézis

Milyen előkészületek szükségesek?

A protézis beültetését megelőzően a páciens szigorú szabályok szerint végzett kivizsgáláson esik át (labor- és vizeletvizsgálatok, góckutatás, orr és torokváladék tenyésztése, altatóorvosi vizsgálat, szükség esetén belgyógyászati és egyéb, az altatóorvos által szükségesnek ítélt konzílium).

Pácienseinknek bizonyos kivételektől eltekintve lehetősége van autotranszfúzióra is. Ebben az esetben a műtét előtt saját vér levétele történik, így ha a műtét utáni időszakban vérszegénységet észlelünk, a beteg a korábban levett vérét kapja vissza.

A műtét előtt könnyű vacsora fogyasztható, éjféltől azonban folyadék bevitele sem megengedett.

Protézis műtéteinket antibiotikum védelemben végezzük. Osztályunkon csak a nővéreink által kiadott gyógyszerek szedhetők.

Mi a teendő a csípőprotézis beültetést követően?

Mi a teendő a csípőprotézis beültetést követően?

Az operációt követő napon a páciens már kiülhet az ágy szélére, felállhat, és gyógytornász bevonásával megkezdheti a gyógytornát. Amennyiben az operáló orvos másképpen nem rendelkezik, a műtét után az operált végtag teljes súllyal történő terhelése megengedett.

A kórházban tartózkodás ideje általában 5 nap. Varratszedés: a műtét utáni 10-14. napon

A protézis beültetése utáni első 3 hónapban egyes mozdulatok és mozgások nem végezhetők (mélyre hajolás, térdek összeszorítása, keresztbe tett lábakkal ülés, stb). Ezekre az operáló orvos és a gyógytornász egyaránt felhívja a betegek figyelmét.

A kórházban és a hazaengedést követően is szükséges a megtanult gyógytorna alkalmazása és a végtag rendszeres tornáztatása fájdalomhatárig, mely elengedhetetlenül szükséges a felépüléshez.

Kórházi tartózkodás után az utókezelés (rehabilitáció) Visegrádon történhet. A műtét utáni 6 hétben segédeszköz használatát, trombózis profilaxis alkalmazását 30 napon át, valamint az alsó végtagokra kompressziós harisnya viselését javasoljuk. A kontroll vizsgálatokra a műtéttől számított 6. héten, 3. és 6. hónapban, majd évente kerül sor.

Mik a csípőprotézis beültetés előnyei?

A műtétet követően a páciens csípőízületének mozgása újra teljes (nem akadályozott) és fájdalommentes. A páciens a műtétet követően ismét teljes, aktív életet élhet és egyes mozgástípusok mellőzésével – melyek nem javasoltak csípőprotézis esetén – akár sportolhat is.

Milyen kockázatokkal jár a beavatkozás?

A csípőprotézis műtét speciális kockázatai az alábbiak lehetnek:

 • Vérömleny kialakulása a műtéti területen
 • Vér transzfúzió szükségessége vérveszteség esetén
 • Fertőzések
 • Beszűkült mozgásfunkció az ízületi tok hegesedése miatt
 • Végtaghossz különbség, mely többnyire kismértékű és jól tolerálható
 • A protézis törése (nagyon ritka), kopása (normál élettartama 10-15 év), vagy lazulása
 • A combcsont vagy medencecsont törése a protézis beütésekor, további csavarozást, lemezelést tehet szükségessé
 • A szomszédos izmok meszessége operáció utáni fájdalomhoz és a mozgástartomány beszűküléséhez vezethet
 • A csípőprotézis ficamodása, mely miatt altatásban repozíció (helyretétel) szükséges
 • Fémérzékenység vagy metálallergia, mely nagyon ritka, krónikus gyulladáshoz, ill. a protézis lazulásához vezethet

Alkalmas vagyok csípőprotézis beültetésére?

Minden esetben kezelőorvosa fogja eldönteni az előzetes vizsgálatok alapján, hogy az Ön esetében milyen kockázattal jár a protézis beültetés. Ennek során aneszteziológus konzílium is történik, a pontosabb kockázat meghatározására. A vizsgálatok eredményei és az aneszteziológussal való konzultáció döntő fontosságú.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Csípőprotézis műtét - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link