Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Várandósgondozási csomagok
Várandósgondozási csomagok

Férfi nemi hormonok laborvizsgálata

Férfi nemi hormonok laborvizsgálata során a férfiak nemi szerveinek megfelelő működését (potencia) és reproduktív rendszerének hormon összetételét (meddőség) nézzük.

Webshop

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Férfi nemi hormonok laborvizsgálata

FSH

Az FSH (follikulus-stimuláló hormon, tüszőérlelő hormon) olyan nemi hormon, amely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Bár az FSH és LH a férfiakban és nőkben is szükséges a normál szexuális működéshez, a szervezetben történő kiválasztási folyamata nagyon különbözik a két nem esetében.

Mikor lehet szükség a vizsgálatra?

Meddőség, vagy annak gyanúja esetén, agyalapi mirigy, valamint a herék működési rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában nyújt segítséget. Az FSH vizsgálata része a csökkent spermaszámmal rendelkező férfiak kivizsgálásának is.

LH

Az LH (luteinizáló hormon, sárgatestserkentő hormon) olyan nemi hormon, mely az agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődik. Férfiak esetében a herék Leydig sejtjeiben serkenti a tesztoszteron termelődését. Az LH kiválasztása a két nem esetében különböző, de a normális szexuális funkciókhoz elengedhetetlen a jelenléte. A hormon szintjének vizsgálata a meddőség lehetséges okának felderítését, az agyalapi mirigy vagy az ivarmirigyek rendellenességeinek kimutatását célozza.

Tesztoszteron

A férfi here Leydig sejtjei termelik, s befolyásolják a spermiumok termelődését, a férfiak viselkedését, az izomzatuk és a csontjaik állapotát is. A tesztoszteron hatására alakulnak ki a másodlagos nemi jellegek: szakáll, bajusz, szőrzet, ezen kívül felelős a járulékos nemi mirigyek, a prosztata és az ondóhólyag működéséért.

A tesztoszteron szint csökkenésének leggyakoribb okai férfiaknál: hipogonadizmus, orchidectomia (hereeltávolítás), ösztrogén terápia, Klinefelter-szindróma, hipopituitarizmus és májcirrózis.

Milyen befolyásoló tényezők állhatnak a tesztoszteron megfelelő termelődésének hátterében?

Férfi hormonok laborvizsgálata

Az alacsony tesztoszteronszint tünetei lehetnek:

  • csökkenő libidó, impotencia
  • alacsony spermaszint
  • csökkenő izomállomány, általános erőnlét romlása
  • hangulati ingadozások, levertség, depresszió
  • a koncentráció észlelhető csökkenése
  • idősebb korban csontritkulás, a zsírtömeg csökkenése
  • bőr megvékonyodása
  • a mell megnövekedése

Fontos hangsúlyozni, hogy a tesztoszteron pótlása kizárólag orvosi felügyelet alatt történhet tabletta vagy injekció formájában. Számos esetben könnyen helyreállítható a tesztoszteron megfelelő szintje, de hosszú távon nem javallott a hormon szedése, mivel növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések és az alvási apnoe kialakulásának esélyét.

Prolaktin

Ugyan a prolaktin hormont leginkább terhességi hormonként ismerik, ennek ellenére nem várandós nőkben és férfiakban egyaránt termelődik, viszont alacsony mennyiségben. A prolaktin szintje napszaki ingadozást mutat, tehát nem ugyanazt az értéket kapjuk reggel és este, valamint bizonyos gyógyszerek hatására megemelkedhet a szintje.

A megemelkedett prolaktin szint számos esetben pajzsmirigy alulműködésre utalhat, amely olyan kellemetlen tünetekkel társul, mint a meddőség, libidócsökkenés és hajhullás. Ritkább és súlyosabb esetben az agyalapi mirigy daganatára is gyanakodhatunk, ilyenkor sor kerülhet koponya MR-vizsgálatra.

SHBG (szexuál hormon kötő fehérje)

Az SHBG a máj által termelt transzport fehérje, mely a plazmában a tesztoszteron, dihidrotesztoszteron és ösztrogén 60%-t megköti és szállítja.

A vizsgálat labordiagnosztikai jelentősége: alacsony és magas tesztoszteron szint mérésekor az SHBG mérése javasolt. Az SHBG és tesztoszteron koncentrációból kiszámolható a biológiailag aktív hormon koncentráció (szabad androgén index).

Vérlemezek

Mi a teendő a vizsgálat után?

A férfi hormonok laborvizsgálata önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, vagy a laborvizsgálat eredménye alapján indokolt,  tapasztalt urológus szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére a kezelések vagy további vizsgálatok (például endokrinológia) meghatározásához.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A férfi hormonok laborvizsgálata során nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 5. munkanap után.

Férfi nemi hormonok laborvizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link