Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

CA 19-9 laboratóriumi vizsgálat

A CA 19-9 a sejtek felszínén található cancer antigén, mely nem okozója a rákos megbetegedésnek, de ha nagyobb mennyiségben fordul elő a szervezetben, az hasnyálmirigyrákra utalhat. Többnyire tumormarkerként alkalmazzák, de önmagában egy CA 19-9 vizsgálat nem elegendő a rákbetegség megállapításához, mert nem elég specifikus, illetve érzékeny. A teszt réven a hasnyálmirigy -, valamint az epevezeték rák egyéb, nem rákos állapotoktól azonban jól megkülönböztethető.

Mi a vizsgálat célja?

A vizsgálatot a kezelőorvos a hasnyálmirigyrák kezelésének monitorozására, valamint a betegség esetleges kiújulásának kimutatására rendeli el.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A teszt elvégzése abban az esetben indokolt, ha a páciensnél hasnyálmirigyrák gyanúja merül fel, illetve ha a terápia hatékonyságának felmérése, illetve monitorozása a cél.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Női nemi hormonok labor

Mire utalhat az erdmény?

Emelkedett CA 19-9 szint nem rosszindulatú betegségben, illetve egyéb rákbetegségben szenvedő páciensnél is előfordulhat, ezért fontos kiemelnünk, hogy a kapott értéket a további diagnosztikai vizsgálatok eredményeivel együtt kell kiértékelni.

A terápia hatékonyságának nyomon követésére elrendelt vizsgálat esetében a CA 19-9 csökkent koncentrációja azt jelzi, hogy a szervezet jól reagál a kezelésre, míg az emelkedett érték a betegség súlyosbodására utal.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost, hiszen önmagában a teszt alapján diagnózis felállítása nem lehetséges, ahhoz egyéb kiegészítő vizsgálatok szükségesek.

A CA-19-9 vizsgálatot hasnyálmirigyrákra utaló tünetek esetén általában további vizsgálatokkal (carcinoembryonalis antigénnel (CEA), bilirubinnal és/vagy a májpanellel) együtt rendelik el.

CA 19-9 laboratóriumi vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link