Infektológia

Az infekció fertőzést jelent, az infektológia pedig nem más, mint a fertőző betegségekkel foglalkozó szakterület. Az infektológia szoros kapcsolatban áll az epidemiológiával (járványtan). Tekintve, hogy a fertőző betegségek az egész szervezetet érintik, az infektológus szakorvos adott esetben együttműködik más szakterületek orvosaival is. A megelőzésnek, azaz a védőoltásoknak köszönhetően a fertőző betegségek nagy része ma már teljességgel kivédhető, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az elmúlt időszakban újabb, fertőző betegségek is megjelentek.

Mikor forduljunk infektológushoz?

Abban az esetben, ha hosszabb ideje (hetek óta) meglévő, ismeretlen eredetű, lázas állapot áll fenn a páciensnél és nem sikerült az ilyenkor szokásos vizsgálatokkal a pontos okot meghatározni, illetve a betegség hátterét felderíteni.

További esetek:

  • Kullancs csípést követően jelentkező tünetek
  • A test bármely részén megjelenő nyirokcsomó duzzanat
  • Tartósan fennálló emésztési panaszok
  • Sárgaság,
  • A máj fertőző betegségei
  • Lázas állapot, kiütések megjelenése
  • Állattal történő érintkezést követően jelentkező tünetek
  • Korábbi szerológiai eredmények kiértékelése, értelmezése
  • Antibiotikumos kezelés meghatározása

Mi történik az infektológiai vizsgálat során?

A kórelőzmény felvételét és a beteg részletes kikérdezését követően fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, illetve szerológiai (ellenanyag) vizsgálatok következnek. Adott fertőzési betegség megléte bakteriológiai tenyésztéssel igazolható.

Mi az a szerológia?

A szervezetben bakteriális, gombás, vagy vírusfertőzés eredményeként, többnyire az immunrendszer által termelt ellenanyagok, immunglobulinok jelennek meg. A szerológia ezek tulajdonságait, reakcióit, illetve kölcsönhatásait vizsgálja.

Kezelési lehetőségek

A betegségek többségénél a kezelés a kórokozók elpusztítását célozza meg. A bakteriális, vírusos, illetve egyéb kórokozók által okozott betegségek ellen hatékony gyógyszeres kezelés alkalmazható.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link