Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok

Mi tartozhat a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok körébe?

Az 1993. évi XCIII. Törvény a Munkavédelemről elrendeli, hogy minden munkáltatónak foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást kell biztosítania a munkavállalók számára.

A jogszabályokban meghatározott munka alkalmassági vizsgálatok elvégeztetése a munkáltatók kötelessége.

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és az ahhoz szervesen és/vagy kötelező jelleggel kapcsolódó egészségügyi vizsgálatok adó- és járulékmentesek. Egyes munkaköröknél – ahol a dolgozó fokozott veszélynek van kitéve – az oltások is adómentesen nyújthatóak (például egyes munkakörökben kullancscsípés által okozott meningitis elleni védőoltás), illetve járványok idején megelőzési célzattal is adhatóak.

Medicover Foglalkozás-egészségügy

Kollégáink várják megkeresését!

Azt azonban törvény szabályozza, hogy az alkalmassági vizsgálatok körébe – munkakörtől és veszélyeztetettségtől is függően – pontosan milyen szolgáltatások tartozhatnak. Így komoly problémát jelenthet adózási szempontból is a munkáltatóknak, ha egy foglalkozás-egészségügyi szempontból a munkakör betöltéséhez nem kapcsolódó vizsgálat – például egy anyajegyszűrés – bekerül a szolgáltatások közé, hiszen annak munkaalkalmassági szempontból való indokoltsága nem teljesül, vagy erősen megkérdőjelezhető.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a legtipikusabb egészségügyi szolgáltatásokat, amelyeket a munkáltatók gyakran tévesen a foglalkozás-egészségügy részeként kezelnek:

  • Olyan laborvizsgálatok, amelyek a vonatkozó jogszabályok szerint nem szükségesek az adott munkakörköz kapcsolódó alkalmasság megállapításához
  • Hasi ultrahang
  • Nőgyógyászati vizsgálat
  • A „menedzserszűrések”
  • Melanóma szűrés
  • Mellkasröntgen, abban az esetben, ha a vonatkozó jogszabály szerint nem szükséges az adott munkakörköz kapcsolódó alkalmasság megállapításához

Mindezt azért fontos külön is hangsúlyozni, mert az említett egészségügyi szolgáltatások olyan szűrésnek minősülnek, melyek vállalati juttatásként bérként adóznak, így nem lehetnek adó- és járulékmentes foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás részei.

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok

A menedzserszűrés része lehet a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatnak?

Minden munkáltatónak fontos, hogy a munkavállalóit egészségben és biztonságban tudhassa, csökkentse a betegségek miatt kiesett munkaórák számát, illetve növelje a dolgozói lojalitást. Ezért érthető a vállalatok azon törekvése, hogy dolgozóiknak minél szélesebb körű egészségügyi szolgáltatást nyújtsanak a lehető legkedvezőbb adóteher mellett. Vállalati szempontból fontos azonban, hogy az elérhető egészségügyi szolgáltatások milyen – akár lényegesen különböző – adó- és járulékterhet jelentenek a munkáltató számára.

Hogyan adóznak a menedzserszűrések?

Fontos, hogy a vállalatok tisztában legyenek azzal, hogy a menedzserszűrések és a különböző egészségügyi célokat szolgáló szűrőprogramok, egészségügyi vizsgálatok – vállalati juttatásként vásárolva azokat egészségügyi szolgáltatótól – bérként adóznak.

Mit tegyen akkor a munkáltató, ha többlet egészségügyi szolgáltatást szeretne nyújtani dolgozóinak kedvező adózás mellett?

A bérként adózó egészségügyi szűrésekhez képest jóval kedvezőbb adózású megoldást jelentenek az úgynevezett állománybiztosításként működő csoportos szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások. Ezeknek a keretében preventív célú ellátások is elérhetőek, de döntően olyan egészségügyi szolgáltatásokra nyújtanak fedezetet, melyek célja a betegségek kivizsgálása, felismerése és kezelése.

Amennyiben a munkáltató csoportos egészségbiztosítás keretében állománybiztosításként adja dolgozói részére az egészségügyi szolgáltatásokat, akkor kedvezményes 33,04%-os munkáltatói adóteher mellett teheti azt meg, mivel ezen konstrukció a vonatkozó jogszabályok szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül.

Amennyiben munkáltatóként többlet egészségügyi szolgáltatást szeretne nyújtani munkavállalói részére, mindenképp javasoljuk a Medicover csoportos szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítási csomagjait, melyek hosszú távon is széles körűen adnak megoldást a differenciált egyéni kockázatokhoz és egészségi problémákhoz igazodóan.

Medicover kórház műtét

Válasszon a Vállalati egészségbiztosítási csomagok közül!

Ajánlatkérés

Töltse ki az alábbi ajánlatkérőt, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Kérjük vegye figyelembe, hogy foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra 10 fős munkavállalói létszám alatt nem áll módunkban árajánlatot adni. Partnereink telephelyén végzett üzemorvosi vizsgálatra nincs lehetőség.

Mi tartozhat a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok körébe? - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link