Neurológia

Mivel foglalkozik a neurológus?

A neurológia az idegrendszer rendellenességeivel foglalkozik, azon belül is az összes olyan betegség diagnosztizálásával és gyógyításával, amelyek a központi- és perifériás idegrendszer működését befolyásolják.

A neurológus szakorvos feladata a neurológiai rendellenességek kivizsgálása, diagnosztizálása és kezelése. Elsősorban a demenciamozgásszervi zavarok, fejfájás, epilepszia, alvászavarok, sclerosis multiplex, neuromuszkuláris betegségek felderítése a feladat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen tünetekkel forduljunk neurológushoz?

Neurológia

Neurológiai betegség gyanúját keltő tünetek lehetnek:

Számos belgyógyászati betegségnek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, májbetegség, anyagcsere-hormon zavarok stb.) lehetnek idegrendszeri kihatásai, szövődményei.

Neurológiai vizsgálat

A panaszok pontos tisztázása, a részletes kórelőzmény (anamnézis) felvétele után a fizikális neurológiai alapvizsgálat következik. Ilyenkor a neurológus a feje búbjától a talpáig végigvizsgálja a beteget. A vizsgálathoz mindössze néhány egyszerű eszközt (például reflexkalapácsot, hangvillát, vattadarabkát, fogvájót) használ.

A vizsgálat ellenőrzi a mentális állapotot, a feji és koponya idegek (beleértve a látóidegek) funkcionálását, a koordinációt és erőt, a reflexeket és az érzékelést is. Egy alapos kivizsgálás akár fél, háromnegyed órát is igénybe vehet.

Amennyiben műtéti beavatkozás (vagy egyéb, specifikusabb diagnosztizálás) szükséges, más területeknek adja át a neurológus a pácienst. Akut fejtraumával gyakran az idegsebész, az agyvérzés kezelésével a belgyógyász foglalkozik. Az alvászavarokat kezelheti a pulmonológus, vagy akár a pszichiáter is.

Gyakori idegrendszeri betegségek

  • Primer fejfájások
    • a fejfájás hátterében szervi eltérést nem lehet kimutatni, ilyen a migrén és a tenziós fejfájás
  • Agyi keringési betegségek
  • Sclerosis multiplex
  • Epilepszia
  • Parkinson-kór és egyéb mozgászavarok (tremor, dystonia stb.)
  • Neuropathiak
  • Porckorongsérv idegrendszeri érintettséggel
  • Demenciák (pl. Alzheimer-kór, Fronto-Temporalis Demencia)

Milyen diagnosztizálási eljárásokat rendelhet el a neurológus?

A neurológiai kivizsgálás további diagnosztikai eljárásokat is igényelhet a pontos diagnózis felálllítása érdekében. A legfontosabb képalkotó vizsgálatok a neurológiában a koponya CT, az MR, a perifériás idegek idegizom-vizsgálata, az ENG, valamint az elektromos agyi hullámokat vizsgáló EEG. Emellett az idegrendszer vérkeringését az úgynevezett Doppler-elven működő ultrahang-vizsgálattal nyerhetünk információt egyes erek áramlási viszonyairól.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link