Skip to content Skip to footer

Mi az ízületi ultrahang vizsgálat célja?

Az ízületi ultrahang vizsgálat egy speciális ultrahang vizsgálat, mely segítségével fájdalommentesen feltérképezhetővé válnak az ízületeket (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka) körülvevő lágyszövetek, az izmok, az inak és tapadásuk, a csontot fedő porcok és a környéki vázizmok.

A vizsgálat során láthatóvá válnak az ízületek környékén jelen lévő gyulladások, az izmok és az inak sérülései, szakadásai, az ízületi belhártyák megvastagodása, az esetlegesen jelenlévő meszesedések, valamint a bevérzések és a folyadékgyülemek is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Előnye a röntgen és CT vizsgálatokkal szemben, hogy nem jár sugárterheléssel, és az ízületek mozgás közben is vizsgálhatók. Viszont mivel az ultrahang nem alkalmas a csontos képleteket vizsgálatára, az esetleges törések, vagy deformitások megállapítására, ezért minden esetben kiegészítő jelleggel, röntgen, CT, vagy MR vizsgálat mellett javasolt.

Milyen elváltozások vizsgálatára alkalmas az ízületi ultrahang?

Ízületi ultrahang vizsgálat abban az esetben javasolt, ha a fizikális vizsgálat, illetve a röntgen, vagy CT vizsgálat nem ad egyértelmű választ az ízületi panaszok okára. Az ízületi ultrahang az alábbi elváltozások diagnosztizálásában segíthet:

Ízületi ultrahang vizsgálat
  • sérülések meghatározása: szalagsérülések, izomsérülések, bevérzések egyértelműen megállapíthatók
  • degeneratív (kopásos) ízületi betegségek: ultrahang felvételen jól láthatóvá válik a csontokat borító porc elvékonyodása, az ízületi rés beszűkülése
  • gyulladásos ízületi betegségek azonosítása: az ízületi belhártya megvastagodása, a felgyülemlett folyadék mennyisége, a csontok felszínén jelentkező kimaródások mind gyulladásra utalnak.
  • az ízületen belüli idegsérülések megállapítása: például alagút szindrómák esetén segíti a diagnózist
  • Mivel az ultrahang vizsgálat során a környező képleteket is vizsgáljuk, ezért a vizsgálat során látható, ha a fájdalom valamelyik környező szerv gyulladása nyomán sugárzik át.
  • Műtét utáni nyomon követésre is alkalmas, például térdprotézis beültetést követően

Hogyan zajlik az ízületi ultrahang?

A vizsgálat ülő, vagy fekvő testhelyzetben történik, a vizsgálandó ízület elhelyezkedésének függvényében. A vizsgálat elvégzéséhez az ízület területét szabaddá kell tenni, ezt követően a vizsgálatot végző szakorvos gélt visz fel a bőrre, ami segíti az vizsgálófej megfelelő működését. A szakorvos áttekinti az ízületet és a környező képleteket, mely nagyjából 10-15 percet vesz igénybe.

A vizsgálat teljes időtartama kb. 20 perc.

Hogyan készüljön az ízületi ultrahang vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet a páciens részéről, célszerű azonban olyan ruházatban érkezni, melyet könnyen le tud venni az érintett testrészről.

Hogyan zajlik az ízületi ultrahang?
Ízületi ultrahang vizsgálat - Medicover