Skip to content Skip to footer

Méhnyakműtét (Conisatio)

Mikor indokolt?

Konizációt, azaz a méhnyak kúpkimetszését akkor végezzük, amikor méhnyak szűrésen kóros citológiai leletet kaptunk.

Ilyenkor indokolt a daganatgyanús terület műtéti eltávolítása, hogy megelőzzük a súlyosabb állapotok kialakulását és elkerüljük a drasztikusabb módszerek alkalmazását.

A konizáció lehet diagnosztikus vagy terápiás célú: a méhnyak daganatos, daganatmegelőző betegségeinek esetleg krónikus gyulladásos folyamatainak megállapítására és egyben gyógyítására is szolgál.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A méhnyakrák kialakulása

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet leggyakrabban altatásban végzik kollégáink. Az operáció alatt Ön a nőgyógyászati vizsgálatokon megszokott pózban fekszik, sebész szakorvosunk a hüvelyen keresztül fér hozzá a méhnyakhoz, így hasi vágások nélkül zajlik.

A méhnyak szövetéből egy néhány centiméteres kúp alakú részt metszünk ki, melyet hidegvágással, azaz szikével vagy pedig elektromos késsel végzünk. Utóbbinál nincs szükség varratokra, a lábadozási idő is rövidebb lesz. Szikével történő műtét során a vérzéscsillapításról műtét közben felszívódó varratokkal gondoskodunk.

Mi történik a műtét után?

A kimetszett szövetet alapos szövettani vizsgálatnak vetik alá, melynek ismeretében pontos diagnózis adható. A méhnyakműtét legtöbbször gyógyulást jelent a még kezdődő, vagy már elkezdődött, de lokalizált daganatok, kóros folyamatok esetén. A rövid megfigyelést és lábadozást követően Ön visszatérhet megszokott napirendjéhez.

Mik lehetnek a méhnyakműtét veszélyei?

  • Vérzés, mely kórházi körülmények között csillapítható
  • Gyulladás, mely antibiotikum adásával gyógyítható
  • Extrém ritka esetben méhnyak-szűkület alakulhat ki, amikor is a tágítást műtéti úton orvosolni kell

Azonban ezek mellett is kimondható, hogy a méhnyakműtét el nem végzése jóval nagyobb veszélyeket rejt magában, hiszen a panaszok súlyosbodhatnak, súlyosabb daganatos megbetegedések nem kerülnek időben felismerésre.

 

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link