Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Háti gerinc CT vizsgálat

A háti gerinc CT a gerinc csontjainak vizsgálatára szolgál. A szakember képet kap a hát csigolyái közti ízületekről, a csigolyák közti távolságokról, a csigolyatestek állapotáról, szerkezetéről, a csigolyanyúlványokról, illetve az esetleges csontdegenerációkról. A háti gerinc CT-t gyakran alkalmazzuk gerincműtétek után, mert a beépített implantátumok pozíciójáról, a csontosodásról kiváló képet ad.

A vizsgálat előnye, hogy azoknál is elvégezhető, akiknél a gerinc MR vizsgálat nem alkalmazható – pl. pacemeker esetén, klausztrofóbia fennállásakor.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Háti gerinc CT vizsgálat

Milyen előkészítés szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges egy, a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el. Azonban a natív vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Azonban javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt 6 órával ne fogyasszon ételt. Aki eleve kontrasztanyagos vizsgálatra jön, annak tilos étkezni 6 órával a vizsgálat előtt!

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a páciens nem érez semmit. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt a CT vizsgálat kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet. Nagyon ritkán, kizárólag orvos szakmai indikációval, de csak bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk.

Hogyan zajlik a háti gerinc ct vizsgálat?

A CT vizsgáló szerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik Ön a CT vizsgálat közben. A vizsgálószerkezet működés közben olyan hangot ad, mintha egy kis repülőgép felszállni készülne. Ne ijedjen meg tőle.

Háti gerinc CT felvétel készítése esetén a páciens általában háton fekszik. Kivétel, amikor ezt az állapota nem teszi lehetővé, de ilyen kivételes esetekben a vizsgálat elvégezhető oldalt- vagy hason fekvésben is.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Somatom X.Cite a Siemens Healthineers CT-készülék
Háti gerinc CT vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link