Hasnyálmirigy funkció laborvizsgálati csomag

A hasnyálmirigy működését vérvétellel történő laborvizsgálat (amiláz, lipáz, széklet pancreas specifikus elasztáz) segítségével vizsgáljuk, emésztési problémák esetén.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Tegye fel kérdéseit, ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A hasnyálmirigy működése

A hasnyálmirigy a hashártya mögött elhelyezkedő, külső elválasztású mirigy, belső elválasztású mirigy szigetekkel (Langerhans-szigetek), mely az emésztéshez szükséges, alapvető enzimeket tartalmazza. A hosszan elnyúlt, mirigyes szerv feje a patkóbél görbületén található, farka pedig a gyomor alatt, illetve mögött. A hasnyálmirigynedv létfontosságú alkotórészei a fehérje-, szénhidrát-, valamint a zsírbontó enzimek. A fehérjék bontásááért a tripszin, kimotripszin, polipeptidáz és dipeptidáz nevű enzimek felelnek. A fehérjebontó enzimek proenzim (előenzim) formájában jönnek létre. A szénhidrátokat az amiláz elnevezésű hasnyálmirigy enzim bontja, míg a zsírok lebontását a lipáz enzim végzi.

A hasnyálmirigy laborcsomagban vizsgált tételek

Amiláz

Az amiláz a poliszacharidok (nagy molekulatömegű vegyületek) lebontásában közreműködő enzim. A poliszacharidok több száz vagy több ezer monoszacharidból épülnek fel. A két legjelentősebb poliszacharid a keményítő és a cellulóz.

Mi állhat a magas amiláz szint hátterében?

Többnyire akut hasnyálmirigy gyulladás esetén emelkedik a szintje. Akut hasnyálmirigy gyulladás diagnosztizálásához az amiláz szint mellett a lipázt is mérik. Hasnyálmirigy gyulladás esetén az amiláz szint akár öt-tízszerese is lehet a normál értéknek. Emelkedett amiláz szint utalhat még hasnyálmirigy rákra, petefészekrákra, tüdőrákra, bélelzáródásra, perforált fekélyre vagy mumpszra.

Mit jelenthet a csökkent amiláz szint?

  • hasnyálmirigy károsodást
  • vesebetegséget
  • terhességi toxikózist

Lipáz

A lipáz elsősorban a hasnyálmirigyben termelődő enzim, mely a zsírok lebontását segíti elő.

Mi állhat a magas lipáz szint hátterében?

  • Akut hasnyálmirigy gyulladás
  • Hasnyálmirigy tumor
  • Veseelégtelenség

Akut hasnyálmirigy gyulladás esetén a lipáz szint elérheti a normál érték kettő-ötszörösét is.

Diagnosztizálásához a lipáz szint mellett az amilázt is mérik. Amennyiben a szervezetben hasnyálmirigy gyulladás áll fenn, a lipáz szintje később emelkedik meg mint az amilázé, viszont tartósan magasabb marad.

Széklet pancreas specifikus elasztáz

Ez a teszt a székletmintában található, hasnyálmirigy által termelt  elasztáz 1 enzim mennyiségét méri és  elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható.

A pancreas elasztáz 1  az emésztőrendszeren sértetlenül halad keresztül, ennek köszönhetően lehetőség van a székletből történő fájdalommentes enzimszint meghatározásra.

A széklet pancreas elasztáz 1 szint tartalma, már az enyhe fokú hasnyálmirigy elégtelenséget is ki tudja mutatni.

Milyen mintavételi eszközre van szükség?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintavételi eszköz egy úgynevezett kanalas cső, melyet Klinikáink recepcióin vagy a laborban kérhet.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A hasnyálmirigy laborvizsgálat egy 2 napos terheléses vizsgálat (1. nap: vércukor terhelés és pancreas enzimek, 2. nap: keményítő terhelés), ahol mindkét nap éhgyomri mintavétel szükséges. (A hasnyálmirigy laborcsomag a vércukor terhelés és a keményítő terhelés díját nem tartalmazza!)

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 4. munkanap után.

A hasnyálmirigy laborcsomag ára

18.600 Ft

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
1
1
1

Amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4 000 Ft-ot,
akkor minimális 4 000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.


ÖsszesenFt
close-link