Skip to content Skip to footer

Hasnyálmirigy funkció laborcsomag

Emésztési problémák, hasmenés, has puffadás, teltségérzés jelentkezésekor felmerülhet a hasnyálmirigy funkció zavara. A hasnyálmirigy laborcsomag vérmintából (amiláz, lipáz) illetve a széklet mintából (pancreas specifikus elasztáz) vizsgálja a hasnyálmirigy működését.

Webshop

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A hasnyálmirigy működése

A hasnyálmirigy a hashártya mögött elhelyezkedő, külső elválasztású mirigy, belső elválasztású mirigy szigetekkel (Langerhans-szigetek), mely az emésztéshez szükséges, alapvető enzimeket tartalmazza. A hosszan elnyúlt, mirigyes szerv feje a patkóbél görbületén található, farka pedig a gyomor alatt, illetve mögött. A hasnyálmirigynedv létfontosságú alkotórészei a fehérje-, szénhidrát-, valamint a zsírbontó enzimek. A fehérjék bontásááért a tripszin, kimotripszin, polipeptidáz és dipeptidáz nevű enzimek felelnek. A fehérjebontó enzimek proenzim (előenzim) formájában jönnek létre. A szénhidrátokat az amiláz elnevezésű hasnyálmirigy enzim bontja, míg a zsírok lebontását a lipáz enzim végzi.

A hasnyálmirigy laborcsomagban vizsgált tételek

Amiláz

Az amiláz a poliszacharidok (nagy molekulatömegű vegyületek) lebontásában közreműködő enzim. A poliszacharidok több száz vagy több ezer monoszacharidból épülnek fel. A két legjelentősebb poliszacharid a keményítő és a cellulóz.

Mi állhat a magas amiláz szint hátterében?

Többnyire akut hasnyálmirigy gyulladás esetén emelkedik a szintje. Akut hasnyálmirigy gyulladás diagnosztizálásához az amiláz szint mellett a lipázt is mérik. Hasnyálmirigy gyulladás esetén az amiláz szint akár öt-tízszerese is lehet a normál értéknek. Emelkedett amiláz szint utalhat még hasnyálmirigy rákra, petefészekrákra, tüdőrákra, bélelzáródásra, perforált fekélyre vagy mumpszra.

Mit jelenthet a csökkent amiláz szint?

  • hasnyálmirigy károsodást
  • vesebetegséget
  • terhességi toxikózist
A hasnyálmirigy laborcsomagban vizsgált tételek
Hasnyálmirigy funkció laborcsomag lipáz vizsgálata

Lipáz

A lipáz elsősorban a hasnyálmirigyben termelődő enzim, mely a zsírok lebontását segíti elő.

Mi állhat a magas lipáz szint hátterében?

  • Akut hasnyálmirigy gyulladás
  • Hasnyálmirigy tumor
  • Veseelégtelenség

Akut hasnyálmirigy gyulladás esetén a lipáz szint elérheti a normál érték kettő-ötszörösét is.

Diagnosztizálásához a lipáz szint mellett az amilázt is mérik. Amennyiben a szervezetben hasnyálmirigy gyulladás áll fenn, a lipáz szintje később emelkedik meg mint az amilázé, viszont tartósan magasabb marad.

Széklet pancreas specifikus elasztáz

Ez a teszt a székletmintában található, hasnyálmirigy által termelt  elasztáz 1 enzim mennyiségét méri és  elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható.

A pancreas elasztáz 1  az emésztőrendszeren sértetlenül halad keresztül, ennek köszönhetően lehetőség van a székletből történő fájdalommentes enzimszint meghatározásra.

A széklet pancreas elasztáz 1 szint tartalma, már az enyhe fokú hasnyálmirigy elégtelenséget is ki tudja mutatni.

Milyen mintavételi eszközre van szükség?

Fontos megjegyezni, hogy hasmenéses széklet nem alkalmas a vizsgálatra, valamint menstruáció alatt ne történjen mintavétel! A mintavételi eszköz egy úgynevezett kanalas cső, melyet Klinikáink recepcióin vagy a laborban kérhet.

Széklet mintavétel hasnyálmirigy laborhoz
Vérvétel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat elvégzéséhez éhgyomor szükséges a mintavételt megelőzően.

Hasnyálmirigy funkció laborvizsgálati csomag - Medicover