Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Érsebészet

Milyen panaszokkal forduljunk érsebészhez?

 • Járás alkalmával a comb felső vagy a lábszár hátsó részén nagy fokú fájdalmat érez, ami megállást követően csökken
 • A végtagokon (főleg a lábak érintettek) nehezen gyógyuló sebek/fekélyek jelennek meg, függetlenül attól, hogy történt-e sérülés
 • Nagy, kanyargós visszerek díszítik a lábakat
 • Nap végére megduzzad a lábszár és a boka környéke, nehézláb érzést okozva
 • Hajszálvékony visszerek jelennek meg a lábakon, első sorban esztétikai problémát okozva
 • Nyugalmi állapotban is jelentkező végtagfájdalom
 • Végtag sebesedés
 • Kéz- vagy lábizomerő gyengülés
 • Görcsös, bizsergető érzés
 • Lábviszketés, ödéma
 • Elszíneződött bőr az érintett véna/vénák közelében

Hol vehető igénybe a vizsgálat? Válasszon Klinikát!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Mivel foglalkozik az érsebész?

Az érsebészet az úgynevezett modern sebészet kialakulásának időszakában kezdett levállni, és önálló tudomány területté fejlődni az 1840-es években. Legfontosabb működési területe az emberi test érhalózatának (a vénák és artériák) megbetegedéseinek diagnózisa, valamint azok gyógyítása. Első sorban olyan érrendszeri rendellenességeket említhetünk itt meg, mint a különböző értágulatok, a trombózis, mélyvénás trombózis, és a visszeresség. Ezeken túl pedig az érsebész olyan érbetegségek gyógyításában is kifejti tevékenységét, amelyek a magas vérnyomásból és a cukorbetegségből eredeztethetőek.

Az érrendszer problémái mindkét nemet érintik, ellenben a vénás megbetegedések gyakrabban fordulnak elő nőknél, míg férfiaknál az érelmeszesedés a gyakoribb probléma.

Az érhálózat felépítése és feladatai

Az emberi érhálózatot artériák, hajszálerek és vénák alkotják, amelyek behálózzák egész testünket, szállítva az alapvető oxigént a szöveteknek.  Ha összehasonlítunk egymással két azonos átmérőjű artériát és vénát, az artériák falában több rugalmas rostot, vastagabb izomréteg fedezünk fel, így ennek következtében az artériák rugalmasak és ellenállnak a vérnyomás feszítő hatásának.

A vénák ellenben könnyebben tágulnak és kevéssé rugalmasak. A különböző keringési betegségek (például a visszér) ezeknek a vénáknak az elégtelen működése, betegsége.

Míg a verőerek a szívünk felől szállítják az oxigén-dús vért, a visszerek a szövetektől biztosítják a széndioxiddal dús vér elszállítását. Többféle betegség érintheti ezt az értípust, melyek közül a vénatágulat a leggyakoribb, és a köznyelvben is ez ismert úgy, mint „visszerem van”.

Visszérbetegség esetén az érfal rendellenesen megvastagszik, vagy kitágul, így nem látja el megfelelően a feladatát, azaz nem juttatja el hatékonyan az elhasznált, széndioxid-dús vért a szív felé. A visszeresség legfőképpen a lábszár és a comb vénáira jellemző, de máshol is kialakulhat.

Bár az érsebészet tudományterülete a test valamennyi részére kiterjed, ahol jelentkezhetnek a verőerek és artériák megbetegedései (legyen szó akár a nyaki vagy hasi erekről), a Medicover Magánkórházban elsősorban a visszeres betegségek kezelésére specializálódott szakorvosok állnak az Ön rendelkezésére.

Visszerek és egészséges vénák

Hogyan diagnosztizáljuk az érsebészeti betegségeket?

Első körben a részletes anamnézis felvétel történik meg, amelyet az érintett testrész szemrevételezése, majd fiziális vizsgálat követ. Ezt követően, ha szükséges ultrahang vizsgálat elvégzése történik. Ha a nyaki ultrahang vizsgálat igazolja a nyaki artériák 60-70%-os szűkületét, vagy ha a CT vizsgálat 3-4 cm-es aorta tágulatot mutat, mindenképpen további konzultáció szükséges a szakorvossal.

Hogyan zajlik az érsebészeti szakorvosi vizsgálat?

A páciens kikérdezését és teljes körű panaszfelderítését, a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció átnézését követően fizikális vizsgálat következik, amely semmilyen kellemetlenséggel vagy fájdalommal nem jár. Ezt követően a szakorvos elrendelhet képalkotó ultrahang diagnosztikai eljárást, a pontos diagnózis felállításában.

Amennyiben az érsebész szükségesnek tartja, műtéti megoldást javasol, amely az Ön állapotától függően lehet hagyományos vagy lézeres eljárás.

Érsebészet - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link