Dietetika

A görög eredetű “diéta” szó, szabályozott táplálkozást, gyógyélelmezést jelent. A dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya. Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikusunk korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozási tanácsok mellett a különböző megbetegedések gyógyítását célzó, egyénre szabott diétás tanáccsal látja el a pácienseket. Speciális diéták (laktóz-, lisztérzékenység, cukorbetegség, epebetegségek, gyulladásos bélbetegségek, stb.) összeállításában is segítséget nyújtunk.

A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi, valamint egyéb hasznos gyakorlati ismeretek birtokában állítja össze az egyén számára legideálisabb táplálkozási tervet. Hathatós segítséget nyújt az életmód változtatáshoz, az egészség megőrzéséhez, valamint a betegség megelőzéséhez. Súlyos betegség, kóros állapot esetén személyre szóló életmód – és táplálkozási tervet állít össze a páciensnek, különös tekintettel kórtörténetére, egészségi állapotára és betegségének lefolyására.

Milyen esetben forduljunk dietetikushoz?

Az alábbi élethelyzetekben, illetve betegségek esetén érdemes dietetikus szakembert felkeresni:

A dietetikai tanácsadás az alábbi folyamatokat tartalmazza:

  • Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása (anamnézis és táplálkozási terv)
  • A dietetika szempontjainak integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába (ennek elősegítésére mintaétrendek, tápanyagtáblázatok szükség szerinti alkalmazása)
Dietetikai tanácsadás, Dietetika

A dietetikai tanácsadás módszerei:

  • Táplálkozási anamnézis felvétele
  • Antropometriai vizsgálatok
    • Testmagasság, testtömeg, BMI
  • Diagnosztika vizsgálatok
    • Testzsír-százalék meghatározás, étrendi naplóelemzés
  • Étrendi, táplálkozási ajánlások
    • Mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal
CLOSE
CLOSE