Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Zsíranyagcsere laboratóriumi vizsgálata

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A zsíranyagcsere

A zsíranyagcsere, melyben fontos szerepet játszanak a hormonok, elsősorban a májban és a zsírszövetekben megy végbe, ahol a zsírok felépítése és lebontása zajlik. A zsíranyagcsere laborvizsgálat segítségével a vérzsírok szintjét (HDL -, LDL koleszterin) és ezek arányait mérjük.

Webshop banner

A zsíranyagcsere laborcsomagban vizsgált tételek

Koleszterin

A koleszterint a legnagyobb mennyiségben a máj állítja elő az emberi szervezetben, egy részét azonban a táplálékkal vesszük magunkhoz. Jelentős szerepe van a sejthártyák felépítésében. A máj által termelt koleszterin az epe előállításához szükséges.

HDL-koleszterin

„Védő” vagy „jó” koleszterinként is szokták emlegetni, mert az érfalban lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik.

LDL-koleszterin

Többnyire „rossz” koleszterinként ismerik. A koleszterint a májból a sejtek felé szállítja. Ha a szervezetben a kelleténél nagyobb mennyiségű koleszterin halmozódik fel, a felesleges koleszterin lerakódik az erek falában.

non-HDL-koleszterin

A non-HDL koleszterin szintet úgy kapjuk meg, hogy a HDL koleszterin számát kivonjuk az összkoleszterin számból. A non-HDL koleszterin gyakorlatilag minden „rossz” típusú koleszterint tartalmaz. Optimális szintje kevesebb, mint 130 milligramm / deciliter (mg / dL) vagy 3,37 millimól / l (mmol / l). A magasabb számok a szívbetegség nagyobb kockázatára utalnak.

LDL-koleszterin

Mit jelezhet a nem megfelelő koleszterin szint?

Az alacsony HDL koleszterin szint nagyban hozzájárul az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A megemelkedett LDL-koleszterin-, valamint összkoleszterin szint esetén az érfal rugalmassága csökken, ami lehetővé teszi a koleszterin lerakódását. A túl magas értékből kifolyólag jelentősen megnő az érelmeszesedés, valamint a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

Mi okoz magas koleszterin szintet?

  • Helytelen táplálkozás (magas koleszterintartalmú ételek rendszeres fogyasztása)
  • Egyes gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentők) szedése
  • Várandósság
  • Öröklött anyagcsere betegség

Az átlagnál jóval magasabb koleszterinszinttel járó, súlyos anyagcsere betegség a hiperkoleszterinémia.

A familiáris hiperkoleszterinémia örökletes betegség, melynek kezelése nem csak diétával, hanem koleszterinszintet szabályozó gyógyszerek szedésével is történik. Az öröklött magas koleszterinszint kezelésével megelőzhető a súlyosabb szövődmények (érelmeszesedés, szívinfarktus, agyvérzés) kialakulása. A familiáris hiperkoleszterinémia nem gyógyítható, a páciens egész életében gyógyszeres kezelésre szorul.

Triglicerid

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során bevitt zsírok (pl. vaj, disznózsír) fő alkotóelemei, melyek szervezetünket energiával látják el. Míg a szervezetbe kerülő zsírok egy része az energiaszükségletet fedezi, addig a megmaradt, fel nem használt része a zsírszövetben raktározódik el. Túlzott szénhidrát bevitel esetén saját szervezetünk is triglicerideket állít elő.

Normál esetben a vérben a triglicerid csak kis mennyiségben fordul elő.

Mi okozhat magas triglicerid szintet?

A helytelen táplálkozás következtében fellépő túlsúly, pajzsmirigy betegségek (alulműködés, túlműködés), egyes gyógyszerek szedése, mértéktelen alkoholfogyasztás, hasnyálmirigy gyulladás valamint öröklött anyagcsere betegség egyaránt állhat a magas triglicerid szint hátterében.

Magas trigliceridszinttel járó, súlyos anyagcsere betegség a hipertrigliceridémia

A nagyon magas trigliceridszintnek köszönhetően jelentősen megnő az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Gyógyszeres kezeléssel, diétával, a káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás) mellőzésével, valamint rendszeres testmozgással megelőzhető a súlyosabb szövődmények kialakulása.

Triglicerid
Vérvétel

A zsíranyagcsere laborvizsgálat önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. A laborvizsgálat eredményétől függően belgyógyász szakorvos felkeresése javasolt.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A zsíranyagcsere laborvizsgálathoz éhgyomor szükséges.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 2. munkanap után.

Zsíranyagcsere laborvizsgálati csomag - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link