Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

CEA laboratóriumi vizsgálat

A carcino-embrionális antigén olyan fehérje, melyet az embrionális –, valamint a tumorsejtek termelnek. A CEA teszt nem szűrő jellegű. Segítségével lehet ugyan következtetni a szervezetben tumor jelenlétére, de leginkább a betegség kórlefolyásának ellenőrzésére, valamint a kezelés hatékonyságának monitorozására alkalmas.

Mi a vizsgálat célja?

A CEA tumormarker, mely az egészséges páciens vérében általában nem kimutatható. Ha a CEA fehérje mégis jelen van a vérben, az valamilyen, gyors ütemben szaporodó sejtcsoport, tumor jelenlétére utal a szervezetben. Ez lehet kórjelző, ugyanakkor az érték arra vonatkozóan nem ad információt, hogy milyen kóros folyamatról van szó. A vizsgálat eredménye alapján tehát lehet rákos megbetegedésre következtetni, a teszt azonban elsősorban a kezelés eredményességének kontrollálására alkalmas.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése már akkor is indokolt lehet, ha a rákos megbetegedés gyanúja felvetődik. A kezelés hatékonyságának megítéléséhez azonban szükség van a terápia megkezdésekor mért értékre. Ez az érték a kiindulási alap, melyhez a bizonyos időközönként elvégzett CEA tesztek eredményét viszonyítják.

Laborvizsgálat vérvétel
Női nemi hormonok labor

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz könyökhajlati vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az erdmény?

A magas CEA szint nem minden esetben okoz problémát. Előfordulhat azonban májzsugor, vastagbélrák, illetve egyéb rákos megbetegedések esetén. A teszt eredménye leginkább a kezelés ideje alatt, annak monitorozására, valamint a daganat kiújulásának felismerésére alkalmas.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Önmagában a CEA teszt még nem elegendő a diagnózis felállításához, hiszen az esetek többségében egyéb, kiegészítő vizsgálatokra is szükség van, illetve a vizsgálat elvégzése nagyrészt nem diagnosztikai céllal (betegség kiújulása, kezelés eredményességének megítélése) történik. Kérjük, az eredménnyel minden esetben keresse fel a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

CEA laboratóriumi vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link