Pajzsmirigy laborvizsgálat, pajzsmirigy működés vizsgálati csomag

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

A pajzsmirigy működése

A pajzsmirigy a légcső előtt, a pajzsporcon elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormon felelős a szervezet anyagcsere-folyamatainak megfelelő működésért, a növekedésért. Szerepet játszik a szexuális működésben és az agyi működésben egyaránt. A pajzsmirigy- alulműködés egyaránt állhat az elhízás hátterében, míg a pajzsmirigy-túlműködés a fogyásra adhat magyarázatot.

Laborvizsgálat értékelése

Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben a referencia tartomány arra a laboratóriumra vonatkozik, ahol a pajzsmirigy laborvizsgálat elvégzésre került. A különböző laboratóriumok különböző készülékeket és mérési eljárásokat használnak. Ez azt jelenti, hogy minden laboratóriumnak saját referencia tartományt kell meghatároznia, és az Ön eredményeit ezzel összevetve kell értékelni.

A referencia érték számos tényezőtől függ, (a páciens életkora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), így az eredmények kiértékeléséről minden esetben egyeztessen orvosával!

TSH (thyreoidea-stimuláló hormon)

Olyan  fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít  elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.  Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen csökkent, akkor gyakran beszélhetünk a szerv fokozott működéséről.

Mi állhat az alacsony érték hátterében?

 • A pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis, pajzsmirigy túlműködés) következtében a magas T4 és T3 szint gátolja az agyalapi mirigy TSH-termelését, ami alacsony TSH-szintet eredményez.
 • A pajzsmirigy eltávolítása vagy ismert túlműködése esetén a gyógyszeres terápia túladagolása, a hormonkészítmények magas adagja is lecsökkenti a vérben mérhető TSH értékét.
 • Ritka esetben az agyalapi mirigy károsodása következtében nem termelődik TSH.
 • Terhességben is találkozhatunk a TSH szintjének csökkenésével.

Mi állhat a magas érték hátterében?

 • A TSH szintjének emelkedése leggyakrabban a pajzsmirigy-alulműködése (hypothyreosis) kapcsán észlelhető.
 • A magas TSH-szintet okozhatja a pajzsmirigy akut vagy krónikus gyulladása.
 • A pajzsmirigy sebészi eltávolítása (az eltávolítás a pajzsmirigyhormonok termelésének csökkenésével, megszűnésével jár).
 • Pajzsmirigy beteg gyógyszeres kezelése (pajzsmirigyhormon-pótlás) során: a szükségesnél alacsonyabb gyógyszer dózis.

FT3 (trijódthyronin) és FT4 (tiroxin)

A pajzsmirigy által termelt hormonok. Nagy részük (99,7%-a) fehérjéhez kötötten fordul elő (T3 és T4), kis százalékuk pedig szabad formában kering (FT3 és FT4). A vizsgálat annak megállapításában segít, hogy megfelelően működik-e a pajzsmirigy. Elsődlegesen a hyperthyreosis diagnózisának elkészítéséhez, valamint az ismert pajzsmirigybeteg állapotának követésére alkalmazzuk a vizsgálatot.

Magas FT3 és FT4 hormonszint

Ha a pajzsmirigy valamilyen okból túl sok T4 illetve T3 hormonokat termel, akkor a beteg hyperthyreosisra jellemző tüneteket produkálhat. Ilyen tünetek például: idegesség, kézremegés, testsúlyvesztés, álmatlanság, kidülledő, száraz, irritábilis szemek.

Ilyenkor a beteg nem képes a szokványos szemmozgásokra, máskor úgy tűnhet, mintha a beteg szeme kidudorodna.

Alacsony FT3 és FT4 hormonszint

Ha a pajzsmirigy kevés hormont termel, akkor a beteg hypothyreosisra, a lelassult anyagcserére jellemző tüneteket produkálhat. Ilyen tünetek például: testsúly gyarapodása, száraz bőr, fáradékonyság, székrekedés.

anti-TPO (tireo-peroxidáz elleni antitest)

Az anti-TPO enzim olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonok egymásba való alakulását. Az enzim szintjének ellenőrzése minden olyan esetben indokolt, amikor a TSH értéke a referencia tartományon kívül esik, tehát felmerül a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés gyanúja.

Az ellenőrzés szintjén javallt, ha az illetőnél olyan tünetek jelentkeznek, melyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak. Ilyenek például:

 • menstruációs zavarok,
 • emésztési rendellenességek (székrekedés, hasmenés)
 • hajhullás,
 • teherbe esési nehézségek/vetélés,
 • csökkent hideg vagy meleg tűrés,
 • szapora pulzus,
 • remegés,
 • depresszió, idegesség.

Mi a teendő magas anti-TPO szint esetén?

A magas anti-TPO szint azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmirigy ellen – tehát egy autoimmun folyamatról van szó, amit gyógyítani nem lehet, ám az általa okozott zavart kezelni igen.

anti-TG (tireoglobulin elleni antitest)

Az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőknél gyakran megjelenik a tireoglobulin ellenes antitest (anti-TG autoantitest). Az egészséges szervezetek kb. 10%-ban található alacsony szinten anti-TG autoantitest. A Graves-Basedow-kórban és a Hashimoto tireoiditiszben szenvedő betegek 30-85%-ában fordul elő magas koncentrációban. A tireoglobulinvizsgálatot főként tumormarkerként használják, a pajzsmirigydaganat-kezelés hatékonyságának és a daganat kiújulásának vizsgálatában.

Mi állhat a magas anti-TG szint hátterében?

A tireo-peroxidáz elleni antitest szint (anti-TPO autoantitest) emelkedése gyakoribb Graves-kórban és a Hashimoto tireoiditiszben, mint az anti-TG autoantitest emelkedése.

A pajzsmirigy laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Az pajzsmirigy laborvizsgálathoz nem szükséges éhgyomor, de a vérvétel napján a pajzsmirigy hormon tablettát (pl. L-tyroxin) a vérvétel után szabad csak bevenni.

Mikor várható az eredmény?

A pajzsmirigy laborvizsgálat eredménye a vizsgálatot követő 3. munkanap után várható.

A pajzsmirigy laborcsomag ára

12.500 Ft

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
[bt_cc id="5924"]
close-link