Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Emlő MR vizsgálat

Az emlőben már meglévő – ultrahanggal, mammográfiával már diagnosztizált – daganatok vizsgálatára alkalmazzák leggyakrabban az MR-vizsgálatot. Szűrésre ezt a diagnosztikai módszert nem javasolt használni ugyanis az elváltozás típusa nehezebben azonosítható MR-el, mint más diagnosztikai eljárásokkal.

Kiválóan alkalmas az esetleges nyirokcsomó áttétek fölkutatására, továbbá az emlő implantátumok esetleges sérüléseinek kizárására vagy bizonyítására.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Emlő MR

Milyen előkészítés szükséges?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, mert emlő MR esetén, minden alkalommal készül kontrasztanyag nélküli natív, és kontrasztanyagos felvétel is.

Az emlő MR vizsgálatot a menstruációs ciklus 5. és 15. napja között javasolt elvégezni, a szervezetben zajló hormonális változások miatt.

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni!

Hogyan zajlik az emlő MR vizsgálat?

Az emlő MR vizsgálata hason fekve történik, az emlők összenyomása nélkül, tehát fájdalommentes. A vizsgálat zajos, különös, kopogó jellegű, gépzörej hallható. Ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálat során mozdulatlanul kell maradni.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag – például ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.–, található. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak. Továbbá értékelhetetlenné válhat a vizsgálat.
Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal igénybe vehető az MR vizsgálat vagy nem. Ezt jó, ha vizsgálatra magával hozza a páciens!
A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt. Ezt némileg mérsékelheti a nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő. Abban az esetben, ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet.

Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok a Medicovernél

Van mellékhatása?

Az emlő MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Emlő MR vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link