Skip to content Skip to footer

Ágyéki porckorongsérv (discus hernia lumbalis) műtét

Az életkor előrehaladtával, illetve a fokozott fizikai igénybevételtől a csigolyaközti porckorongok víztartalma csökken, rugalmasságuk mérséklődik, szerkezetük megváltozik, elhasználódik. Ebből kifolyólag a porckorong rostos fala meggyengülhet, ami a porckorong falának előboltosulását (protrusio) eredményezheti. Ezen felül a porckorong fala átszakadhat, a résen keresztül pedig bennéke (a porckorong belsejében található rugalmas anyag) kifakadhat, sérvet eredményezve (discus hernia). A porckorong előboltosulása, illetve sérvesedése egyaránt vezethet térszűkülethez (a gerinccsatornában, vagy az oda, illetve onnan elvezető gyökcsatornák mentén), illetve az idegrostok megnyomódásához, mely zsibbadást, fájdalmat, izomerő csökkenést, súlyosabb esetben bénulást, a vizelet és széklet ürítésének nehezítettségét és férfiaknál impotenciát is okozhat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

Hosszabb távon a porckorong károsodása a csigolyák közti kapcsolat tönkremenetelével jár, melyek a sérvesedésen túl egyéb elváltozásokkal is járhatnak.

Ágyéki porckorongsérv

Mikor van szükség ágyéki porckorongsérv műtétre?

Ritkán van szükség a porckorong sérves esetekben (kb. 2%) műtétre. Ha a tünetek és panaszok nem javulnak 6-12 hét alatt, vagy akár ez idő alatt romlanak, így mivel a panaszok a nem sebészi, azaz konzervatív kezelések mellett nem javulnak, műtéti megoldást szoktunk felkínálni. A konzervatív kezelésre nem reagáló fájdalmak esetén a műtéti beavatkozást illetően mérlegelésre van szükség.

A súlyosabb esetekben, amikor hirtelen lép fel komolyabb idegrendszeri károsodásra utaló tünet (komolyabb izomerő csökkenés, bénulás, vizelet és székletürítési zavar, végtag ügyetlenség, járászavar), akkor 24-48 órán belül sürgősséggel szükséges a műtét elvégzése, mert azon az időablakon túl jelentősen csökken a javulás esélye.

Hogyan zajlik az ágyéki porckorongsérv műtét?

Hátsó, nyílt, mini feltárásból (kb. 3-6 cm), mikroszkóp alkalmazásával az idegelem (ideggyök, cauda rost) megnyomását okozó porckorongsérv eltávolítása, az idegelem felszabadítása altatásban – úgynevezett microdiscectomia.

A gerinccsatornában, illetve onnan elérhető gyökcsatornában lévő sérv esetén a beavatkozás  az alábbiak szerint történik:

Az ágyéki porckorongsérv műtét során a gerinccsatornába kis bőrmetszésből, a csigolyák középső, hátra tekintő nyúlványai mentén elhelyezkedő izompólya behasításból, izomleválasztásból, a csigolya ívek közt feszülő, a gerinccsatornát hátulról határoló, a csigolya íveket összekötő sárga szalag (ligamentum flavum) eltávolításával és a porckorong feletti csigolya ívéből, illetve alsó ízületi nyúlványából való minimális csonteltávolítással jutunk be.

Elemeljük a sérvről a megfeszített ideggyököt. A gerinccsatornából pedig kivesszük a bedomborodó, vagy oda beszakadt porckorong részletet, ezáltal felszabadítva a megnyomott, megfeszített ideggyököt, gyököket. A károsodott porckorong részeket a porckorong belsejéből szükség szerint eltávolítjuk. Amennyiben indokolt, a csontosan szűkült gerinc-, illetve gyökcsatornát feltágítjuk, a szűkítő csontos elemek eltávolításával. A műtéti területen átmenet jelleggel szívó csövet (draint) hagyunk hátra, a felett zárjuk a sebzést.

Ágyéki porckorongsérv

Az (a) MRI felvételen oldalnézetből látható az ágyéki gerincszakasz. Nyíl mutat az a5. ágyéki csigolya (L5) és a keresztcsont 1. szelvénye (S1) közti porckorongsérvre, valamint a porckorongsérv pirossal került átszínezésre. (c) egy harántmetszeti MRI kép, melyen szintén a sérv látható pirosan és kék nyíl mutat a sérvre. (b) és (c) képen a sérv eltávolítása utáni állapot figyelhető meg.
(Forrás: http://gerincsebeszbudapest.hu/ )

Ágyéki porckorongsérv műtét

A gyökcsatorna külső végében levő, vagy azon túli porckorongsérv esetén az ágyéki porckorongsérv műtét menete:

A középvonaltól oldalsó irányba, kb 2 harántujjal ejtünk metszést a bőrön és a gerincet szintén az izomzat pólyájának behasításával, az izomrostok hosszanti szétválasztásával tárjuk fel.

Ez esetben a csigolyákat a sérv oldalán összekapcsoló kisízület külső oldalán keressük fel az ott elhaladó ideggyököt és alatt az azt feszítő porckorongsérvet. A feltárás során a csigolyák oldalsó nyúlványai (processus transverus) közt haladunk át, elfúrjuk az ízületi nyúlvány egy részét és így tárjuk fel a gyökcsatorna külső végét, szükség szerint onnan a gerinccsatorna szélét.

Ezt követően kivesszük a porckorongsérvet, ezáltal felszabadítva a megnyomott, megfeszített ideggyököt. A károsodott porckorong részeket a porckorong belsejéből eltávolítjuk. A műtéti területen átmenet jelleggel szívó csövet (draint) hagyunk hátra, a felett zárjuk a sebzést. A műtét ideje 45-60 perc, a kórházi tartózkodás 2 nap.

Mi a teendő az ágyéki porckorongsérv műtétet követően?

A műtét után gyógytorna szükséges. A varratok eltávolításáig a sebet lehetőleg ne érje víz. A műtét napjától a teljes mobilitás eléréséig vérrögösödést (trombózist) megelőző injekciós kezelésre van szükség. A lábadozási időszak 6 hét, a teljes felépülés azonban körülbelül fél évet vesz igénybe.

Mik az ágyéki porckorongsérv műtét előnyei?

Az idegképlet(ek) felszabadítása esetén a derék és alsó végtagba sugárzó fájdalom csökkenhet, az érzészavar mérséklődhet, illetve az izomerő javulhat, valamint akinek a sérvhez köthető volt a vizelet és/vagy székletürítési zavara, az szintén normalizálódhat.  A műtét lehetőséget nyújt az esetleges későbbi bénulás elkerülésére.

Milyen kockázatokkal jár a beavatkozás?

Ritka esetekben előfordulhat jelentősebb vérvesztés, cauda rost károsodás (1-2% esély). izomerő csökkenés, súlyosabb esetben bénulás, érzészavar, ízület helyzetérzési zavara, koordinációs zavar. A műtétet követően a műtéti terület bevérzése, derékfájdalom, valamint a sérv kiújulása.

Alkalmas vagyok ágyéki porckorongsérv műtétre?

Minden esetben kezelőorvosa fogja eldönteni az előzetes vizsgálatok alapján, hogy az Ön esetében milyen kockázattal jár a porckorongsérv műtét. Ennek során aneszteziológus konzílium is történik, a pontosabb kockázat meghatározására. A vizsgálatok eredményei és az aneszteziológussal történő konzultáció döntő fontosságú.

Mit foglal magában az ágyéki porckorongsérv műtét ára a Medicover Kórházban?

A ágyéki porckorongsérv műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

A beültetésre kerülő implantátumot a konzultáció során a műtétet végző szakorvos határozza meg az eset függvényében. Az oldalon megjelölt ár ezt a díjat nem tartalmazza.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Ágyéki porckorongsérv (discus hernia lumbalis) műtét - Medicover